Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης σε συνέχεια των ισχυρισμών περί εξόδου της χώρας από τα μνημόνια όταν όλοι αποκλείουν να συμβεί κάτι τέτοιο, μοιάζει με… παράνοια. Το ίδιο καταδεικνύει και το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει φοροελαφρύνσεις βάζει νέους έμμεσους και άμεσους φόρους ύψους 1,739 δισ. ευρώ.
Απίστευτα πράγματα. Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού ποντάροντας στην ανάπτυξη που χρόνια τώρα περιμένει αλλά δεν έρχεται και στην αύξηση λέει της ιδιωτικής κατανάλωσης. Καλά τι να καταναλώσουν οι άνθρωποι που δεν τους έχει μείνει τίποτα, είναι άνεργοι και τη στιγμή που η κυβέρνηση τους φορολογεί ακόμη και τις δωροεπιταγές και τη χρήση εταιρικών κινητών;
Α, ξεχάσαμε επίσης ότι ποντάρει στα επιδόματα ανεργίας που δεν θα δοθούν, όχι γιατί οι άνεργοι βρήκαν δουλειά, αλλά επειδή ως μακροχρόνια άνεργοι δεν θα δικαιούνται επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Συν και το ότι κατάσχουν και τα έξοδα κηδείας για οφειλές μπορεί να βγει ο λογαριασμός…
Αυτούς τους προϋπολογισμούς δεν τους κάνει ούτε μαθητής Δημοτικού. Η μόνη εξήγηση είναι πώς η κυβέρνηση γνωρίζει πώς δεν πρόκειται να τον εφαρμόσει γιατί βλέπει ότι φεύγει και ψηφίζει ότι να’ ναι με καθαρά επικοινωνιακά κριτήρια. Μιλάει για δήθεν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μετά από 20 χρόνια και μείωση του χρέους.
Δείτε με αριθμούς και στοιχεία, που η ίδια η κυβέρνηση δίνει, πώς επιτυγχάνει τον… ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (προβλέπει έλλειμμα κοντά στο 0,2%):
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπει πώς θα είναι αυξημένα κατά 935 εκατ. ευρώ γιατί θα αυξηθούν οι άμεσοι φόροι κατά 809 εκατ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι 930 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση δηλαδή θα «ξεζουμίσει» τους Έλληνες φορολογούμενους κλέβοντας τους από το πορτοφόλι (τουλάχιστον έτσι πιστεύει) επιπλέον φόρους 1,739 δισ. ευρώ.
Και αυτό συμβαίνει όταν διαφημίζει φοροελαφρύνσεις κατά 12 λεπτά του ευρώ μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 30% μείωση στην έκτακτη εισφορά η οποία ωστόσο μονιμοποιείται. Προφανώς αυτό δεν έχει καμία σημασία για την κυβέρνηση.
Το κονδύλι των μισθών και των συντάξεων παραμένει σχεδόν παγωμένο στα 18,6 δισ. ευρώ. Και λένε «παγωμένο» γιατί η τρόικα ζητά να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από το μεσοπρόθεσμο και να γίνουν νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις.
Για επικοινωνιακούς λόγους εντάσσουν ένα ποσό της τάξεως των 541 εκατ. ευρώ για αυξήσεις και επιστροφή αναδρομικών στους ένστολους και στους δικαστικούς που δικαιώθηκαν για την παράνομη περικοπή των μισθών και των συντάξεων από 1ης Αυγούστου του 2012.
Λέμε επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρο γιατί αφενός η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά (υπάρχει απόφαση του Σ.τ.Ε. και οφείλει να την εφαρμόσει) και αφετέρου διότι ο χώρος των ενστόλων είναι η μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους οποίους επιχειρεί να μαζέψει.
Τώρα, όσον αφορά στο ποσό, θα το εξοικονομήσει από άλλες κατηγορίες εργαζομένων και αυτή στην προκειμένη είναι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. Εκεί όντως υπάρχουν εξόφθαλμα πράγματα, αλλά μάλλον η κυβέρνηση θα τους βάλει όλους στο ίδιο τσουβάλι και θα «καθαρίσει» με μία οριζόντια περικοπή. Όπως κάνει παντού.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί επίσης να μαζέψει χρήμα από την εξοικονόμηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας, όχι όμως επειδή οι άνεργοι θα βρουν δουλειά αλλά και γιατί… οι περισσότεροι θα παραμείνουν για άλλη μια χρονιά άνεργοι και ως μακροχρόνια άνεργοι πλέον, δεν θα δικαιούνται πια επιδότηση του ΟΑΕΔ.
Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο προσχέδιο «το ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί, κυρίως λόγω της αλλαγής των χαρακτηριστικών της ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων». Δεν ντρέπονται που το αναφέρουν και μόνο.
Επίσης, οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης θα είναι μειωμένες κατά 459 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες κατά 371 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 672 εκατ. ευρώ. «Ψαλίδι» θα μπει και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει που θα υπάρξει, όπως ευελπιστεί με τον προϋπολογισμό, μείωση του δημοσίου χρέους στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ.
Λαμβάνει δηλαδή επιπλέον μέτρα περί τα 4 δισ. ευρώ για να μειώσει το ιλιγγιώδες χρέος κατά 6 δισ. ευρώ (τον περασμένο Ιούνιο ήταν στα 322 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ).
Use Facebook to Comment on this Post