Εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα επαναφέρουν τη μνήμη σε ποντίκια

Πρόσφατα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Wisconsin–Madison του Λονδίνου χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να θεραπεύσουν ποντίκια με τεχνητές εγκεφαλικές βλάβες. Τα ποντίκια παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε λειτουργίες που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση έπειτα από την έγχυση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων.

Στην έρευνα αυτή οι επιστήμονες αρχικά προκάλεσαν τεχνητό τραυματισμό στον ιππόκαμπο μια ομάδας ποντικών. Ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες, όπως στη μνήμη και τη μάθηση.

Στην συνέχεια, προμηθεύτηκαν εμβρυικά βλαστοκύτταρα και τα μεταμόσχευσαν στην κατεστραμμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Εκεί, τα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να διαφοροποιηθούν και να δημιουργήσουν νέους χολινεργικούς και GABA νευρώνες, επιδιορθώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τη ζημιά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από πολλά τεστ μνήμης και μάθησης που ακολούθησαν, όπως για παράδειγμα στο “water maze test” (βλέπε βίντεο).

Βίντεο που δείχνει πως γίνετε το water maze test 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, όπως τη νόσο Αλτσχάιμερ, το σύνδρομο Down και τη σχιζοφρένεια!

«Oι χολινεργικοί νευρώνες εμπλέκονται στην Αλτσχάιμερ και στο σύνδρομο Down, ωστόσο οι νευρώνες GABA σχετίζονται με πολλές επιπλέον διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, η επιληψία, η κατάθλιψη και ο εθισμός». είπε ο δρ. Ζανγκ, που ηγήθηκε της μελέτης 

Παρά όμως τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα οι επιστήμονες τόνισαν ότι χρειάζονται πολλά χρόνια πριν εφαρμοστεί η μέθοδος σε ανθρώπους.

Πηγή:  Human embryonic stem cells restore memory in mice

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *