Τα προβλήματα που ανέκυψαν από τη συμφωνία διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου και το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ενόψει της τραπεζικής ένωσης και των…
Η ανησυχία σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου αυξήθηκε χθες, αφού στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και άλλων μέσων ενημέρωσης περιήλθαν έγγραφα που περιέχουν λεπτομερειακές πληροφορίες για την χρηματοδότηση του πακέτου και το ύψος στο οποίο θα ανέλθει η συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης.
Ενώ αρχικά η Κύπρος προβλεπόταν να συνεισφέρει 7 δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 10 δισ. ευρώ, τα έγγραφα αυτά δείχνουν ότι το συνολικό πακέτο θα ανέλθει στα 23 δισ. ευρώ, με την Κύπρο να συνεισφέρει τα 13 δισ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα έγγραφα η Κύπρος αναμένεται να πωλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ – πράγμα που διέψευσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κύπρου -, ενώ θα κληθεί να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη από τις κεφαλαιακές αποδόσεις την ώρα μάλιστα που η οικονομία της προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί πάνω από 12% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η πλήρης εκκαθάριση της μιας από τις δύο σημαντικότερες τράπεζες της Κύπρου, της Λαϊκής, και η επιβολή τέλους σε ένα μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων και των ανασφάλιστων καταθέσεων στην μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου, θα οδηγήσουν στην συγκέντρωση συνολικά 10,6 δισεκατ. ευρώ, κατά τα έγγραφα αυτά.
Αν και οι λεπτομέρειες του προγράμματος έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην Λευκωσία, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε χθες ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για ορισμένες ελάσσονες τροποποιήσεις. Αναμένεται να υπάρξει έντονος διάλογος για το κατά πόσον η διαδικασία υπήρξε επιτυχής,
«Ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί ακόμη να αλλάξουν την Παρασκευή», είπε η Γιούτα Ουρπιλάινεν σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, τονίζοντας ότι δεν εννοεί τα βασικά μεγέθη, αλλά τους εσωτερικούς αριθμούς.
Η συνάντηση του Δουβλίνου, στην οποία θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών των «27» αλλά χωρίς να αναμένεται η λήψη αποφάσεων, θα ασχοληθεί επίσης με τα προβλήματα της Σλοβενίας, που βαθαίνουν, και την προώθηση της «τραπεζικής ένωσης» στην ευρωζώνη και στην ευρύτερη Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη προοπτική ο διάλογος για την τραπεζική ένωση είναι ο πιο κρίσιμος, αφού άπτεται ζητημάτων όπως το πώς θα εκκαθαρίζονται οι λεγόμενες «κακές», ή προβληματικές τράπεζες, το πώς θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων και το πώς θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.
Τον Ιούνιο του 2012, οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν συμφωνήσει ότι η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης αποτελεί το ουσιαστικό επόμενο βήμα για να διακοπεί ο «καταστροφικός φαύλος κύκλος» ανάμεσα στις σημαντικές τραπεζικές κρίσεις και τις κρίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Όμως η συγκυρία έκτοτε μεταβλήθηκε και η διάθεση προώθησης της τραπεζικής ένωσης φάνηκε να ατονεί, ειδικά μεταξύ των Γερμανών κυβερνητικών, καθώς οι περιπλοκότητες και οι δυνητικές δυσκολίες σε ό,τι αφορά το σχέδιο έγιναν πιο σαφείς.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης και πιο επιτυχημένης οικονομίας της ευρωζώνης, είναι ότι θα καλείται να χρηματοδοτεί μια ατελείωτη σειρά «διασώσεων» τραπεζών σε όλη την ευρωζώνη.
«Οι Γερμανοί εγείρουν εμπόδια σε όλη την διαδρομή», είπε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία. «Όλοι έχουν απαυδήσει μαζί τους», πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Γερμανοί αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι παραμένουν πλήρως δεσμευμένοι στο διάλογο και επιδιώκουν απλώς να γίνουν τα σωστά βήματα τη σωστή χρονική στιγμή – επειδή εάν η προσπάθεια να θεσπιστεί η τραπεζική ένωση γίνει βιαστικά, αυτό δεν θα είναι καλό μακροπρόθεσμα, όπως λένε.
Άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι είναι εμφανής ο δισταγμός από πλευράς της Γερμανίας να συμφωνήσει σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο γι’ αυτό το θέμα που θα χρειαζόταν έγκριση από το κοινοβούλιο, ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ώστε να μην τρωθεί η προσπάθεια της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να επανεκλεγεί.
Ένα από τα πιο λεπτά ζητήματα που θα συζητηθούν αύριο και μεθαύριο είναι η πρόταση που υπέβαλε η Ιρλανδία – η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.- να συμπεριλαμβάνονται οι τοποθετήσεις τραπεζών στους πόρους στους οποίους θα επιβάλλονται ζημίες στο πλαίσιο μελλοντικών διαδικασιών «διάσωσης» τραπεζών, ακόμα και οι βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
Use Facebook to Comment on this Post