Το ξερες αυτό για το πράσινο τσάι;;;

Επί σειρά ετών τα ερευνητικά δεδομένα για τα οφέλη υγείας του πράσινου τσαγιού (από την δυνατότητα καταπολέμησης του καρκίνου μέχρι και την…

πρόληψη της καρδιακής νόσου) τραβούν το ενδιαφέρον μεν του κοινού, αλλά τα στοιχεία που αφορούν στην πραγματική ζωή είναι ελλιπή.

Ελάχιστες μεγάλης κλίμακας έρευνες έχουν γίνει σε ανθρώπους, αλλά τα στοιχεία για την επίπτωση του πράσινου τσαγιού στην καταπολέμηση του καρκίνου και της καρδιακής νόσου είναι ελπιδοφόρα. Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των κλινικών μελετών έχουν γίνει στην Ανατολή, όπου το πράσινο τσάι είναι βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής.

Είναι λοιπόν λογικό να σκεφτούμε ότι τα αποτελέσματα ερευνών επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η μεγάλη κατανάλωση ψαριών και πρωτεϊνών σόγιας που χαρακτηρίζει την ασιατική διατροφή.

Κι ενώ επιστήμονες και κοινό εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα ερευνητικά δεδομένα, οι επαγγελματίες υγείας υπενθυμίζουν ότι το πράσινο τσάι περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα συστατικά, που μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση την υγεία μας.

Πράσινο τσάι και Αντιοξειδωτικά
Οι κατεχίνες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το πράσινο τσάι, «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και συντελούν στην εκδήλωση του καρκίνου, των θρόμβων αίματος και της αθηροσκλήρωσης. Τα σταφύλια, τα μούρα, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Λόγω όμως της ελάχιστης επεξεργασίας στην οποία υποβάλλεται το πράσινο τσάι προκειμένου να φτάσει στον καταναλωτή (τα φύλλα αποξηραίνονται και αχνίζονται, εν αντιθέσει με το μαύρο τσάι που τα φύλλα του βράζονται), οι κατεχίνες, ειδικά η EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3), είναι πιο συγκεντρωμένες.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνουν για να αποκομίσουμε τα αντιοξειδωτικά οφέλη; Η EGCG δεν είναι εύκολα «διαθέσιμη» στον οργανισμό μας, με άλλα λόγια δεν χρησιμοποιείται πάντα πλήρως από το σώμα.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της φτωχής βιο-διαθεσιμότητας ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη», σημειώνει η Δρ Τσαν Τακ-Χανγκ, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Πράσινο τσάι εναντίον Καρκίνου
Σύμφωνα με την Μάρτζι Μακ Κάλεκ, στρατηγική διευθύντρια Διατροφικής Επιδημιολογίας της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν τεκμηριώσει ακόμα τα εργαστηριακά ευρήματα, ότι δηλαδή η επιγαλλοκατεχίνη του πράσινου τσαγιού ρυθμίζει και αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου και εξοντώνει τα κύτταρα δεν αναπτύσσονται σωστά.

«Επιδημιολογικά, μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι να βρούμε πληθυσμούς που πίνουν αρκετό πράσινο τσάι για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώνει. «Με τον καρκίνο, είναι δύσκολο να βρούμε το διάστημα έκθεσης ή το σημείο κατά το οποίο τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται», συμπληρώνει.
Αλλά και πάλι είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστούμε από κάποιες κλινικές μελέτες που έχουν δείξει ότι πίνοντας τουλάχιστον δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι, αναστέλλεται η ανάπτυξη του καρκίνου.

Μια εξ αυτών, που έγινε στην Ιαπωνία και συμπεριέλαβε σχεδόν 500 γυναίκες με σταδίου Ι και ΙΙ καρκίνο του μαστού, έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού πριν και μετά την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου συσχετίστηκε με χαμηλότερη υποτροπή του καρκίνου.

Επίσης μελέτες στην Κίνα έχουν δείξει όσο περισσότερο πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του προστάτη, του παγκρέατος και του ορθού.

Τέλος, μια πρόσφατη ανασκόπηση 22 μελετών που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωση πράσινου τσαγιού και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης πράσινου και όχι μαύρου τσαγιού κατά δύο φλιτζάνια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 18%.

Το πράσινο τσάι κάνει καλό στην καρδιά;
Αν και η εύκολη απάντηση θα ήταν ναι, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία από τις ελάχιστες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στην Ανατολή και τη Δύση.

Σε έρευνα που είχαν πάρει μέρος 500 άνδρες και γυναίκες στην Ιαπωνία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο φλιτζανιών πράσινου τσαγιού καθημερινά μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα της στεφανιαίας νόσου μεταξύ των ανδρών.

Μια ολλανδική μελέτη με δείγμα σχεδόν 3.000 άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι όσο περισσότερο πράσινο τσάι πίνει κανείς, τόσο λιγότερο σοβαρή η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς, ειδικά στις γυναίκες.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο τρόπος ζωής και συνολικά η διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα των διαφόρων μελετών.

Αλλά τα αντιοξειδωτικά συστατικά του πράσινου τσαγιού λειτουργούν διασταλτικά, επειδή βελτιώνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και καθιστούν τον οργανισμό λιγότερο ευάλωτο στις αθηρωματικές πλάκες.

«Οι μελέτες αυτές είναι σοβαρές και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι τρόφιμα που χρησιμοποιεί καθημερινά έχουν οφέλη για την υγεία του. Το πράσινο τσάι λόγω της αντιοξειδωτικής του αξίας, κάνει καλό στην καρδιά, αλλά το ίδιο επίσης ισχύσει για την γυμναστική», τονίζει η Δρ Νισα Γκολντμπεργκ, καρδιολόγος και εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και επιστημονική διευθύντρια του Καρδιολογικού Κέντρου Γυναικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Πράσινο τσάι και Σωματικό Βάρος
Το πράσινο τσάι και τα εκχυλίσματά του έχει διαπιστωθεί ότι καταπολεμούν την παχυσαρκία και μειώνουν την LDL («κακή») χοληστερόλη, δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό μελετών.

Μελέτη που έγινε στην Ολλανδία και οι συμμετέχοντες έπιναν πράσινο τσάι, διαπιστώθηκε ότι έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έπιναν πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η καφεΐνη συντελεί στην οξείδωση του λίπους.

Σε άλλη μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία, 240 άνδρες και γυναίκες κλήθηκαν να πιουν διάφορες ποσότητες πράσινου τσαγιού για τρεις μήνες. Όσοι ήπιαν τις μεγαλύτερες ποσότητες έχασαν λίπος και βάρος και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση του αίματος καθώς και LDL («κακή») χοληστερόλη.
simantra

Πηγή: http://tsekouratoi20133.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *