Εως 22 Απριλίου κλειστά τα καταστήματα της τράπεζας Κύπρου στην Ρουμανία

Βουκουρέστι, Ρουμανία
Η Τράπεζα Κύπρου πρόκειται να συνεχίσει την αναστολή λειτουργίας των υποκαταστημάτων της στη Ρουμανία για…

άλλες δύο εβδομάδες, καθώς αναζητεί αγοραστή γι’ αυτά, βάσει της διαδικασίας αναδιάρθρωσής της η οποία της επιβλήθηκε βάσει της δανειακής συμφωνίας που συνήψε η κυβέρνηση της Κύπρου με τους διεθνείς πιστωτές.

Η αναστολή λειτουργίας των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία είχε ήδη αποφασιστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου την 1η Απριλίου. Η Τράπεζα Κύπρου πρόκειται να την διατηρήσει έως την 22α Απριλίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε.

«Η παράταση αυτή είναι απαραίτητη για την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με σκοπό την πώληση της Τράπεζας Κύπρου (Ρουμανίας), διαπραγματεύσεων οι οποίες ξεκινούν την Δευτέρα 8η Απριλίου με τις τράπεζες οι οποίες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά» της θυγατρικής αυτής, ανέφερε η ανακοίνωση της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου.

Δύο κυπριακές τράπεζες έχουν θυγατρικές στη Ρουμανία: η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin, μια θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας.

Μαζί, οι δυο τους ελέγχουν κάτι λιγότερο από το 1,3% του τραπεζικού συστήματος της βαλκανικής χώρας.

Η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ακόμα διευκρινίσει ποιες τράπεζες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ρουμανικής θυγατρικής της.

Ένας σύμβουλος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Μούγκουρ Ισαρέσκου είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αποταμιευτές δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο να υποστούν φορολόγηση ή οποιαδήποτε άλλη απώλεια επί των καταθέσεών τους μετά την πώληση της θυγατρικής.

Ο σύμβουλος είπε ότι οι αναλήψεις μετρητών από τα μηχανήματα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου παρέμεναν σε «φυσιολογικά επίπεδα».

«Πάγωμα» μέχρι το Σεπτέμβριο

«Παγώνει» μέχρι το Σεπτέμβριο το 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία το ποσό θα μείνει δεσμευμένο, μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μείνουν «παγωμένα» για άλλες 90 μέρες, για να καθοριστεί το τελικό ύψος του ποσού που θα μετατραπούν σε μετοχές ή καταθέσεις.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο για το ύψος της μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου σε μετοχικό κεφάλαιο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) διευκρίνισε τα εξής:

-Η απόφαση για μετατροπή των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο λήφθηκε με βάση την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Μαρτίου 2013. Αυτό είναι γνωστό ως «διάσωση με ίδια μέσα» (bail-in).

– Οι ανασφάλιστες καταθέσεις ανά καταθέτη είναι το σύνολο των καταθέσεων πέραν των 100.000 ευρώ αφού ληφθούν υπόψη οι δανειακές του υποχρεώσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

– Με βάση τον περί Διάσωσης με Ίδια Μέσα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Ltd Διάταγμα του 2013, επί των ανασφάλιστων καταθέσεων αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

(α) Ποσοστό 37,5% μετατράπηκε αυτόματα σε μετοχές τάξης Α’ με δικαιώματα ψήφου και μερίσματος στην Τράπεζα Κύπρου.

(β) Ποσοστό 22,5% παγοποιήθηκε προσωρινά και ενδεχομένως, μέρος ή ολόκληρο του να μετατραπεί σε μετοχές τάξης Α’ με δικαιώματα ψήφου και μερίσματος στην Τράπεζα Κύπρου για σκοπούς πλήρους ανακεφαλαιοποίησης της.

(γ) Η απόφαση για μετατροπή μέρους ή ολόκληρου του 22,5% ποσοστού σε μετοχικό κεφάλαιο θα ληφθεί το αργότερο εντός 90 ημερών από την ολοκλήρωση έκθεσης αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου από ανεξάρτητο εκτιμητή, η οποία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Μνημονίου, θα πρέπει να ετοιμαστεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2013.

(δ) Μετά τον τελικό καθορισμό του ποσοστού μετατροπής σε μετοχές, στις περιπτώσεις που μέρος ή ολόκληρο το 22,5% μετατραπεί ξανά σε κατάθεση, θα υπολογιστούν τόκοι αναδρομικά και με μια μικρή προσαύξηση.

(ε) Το υπόλοιπο 40% παγοποιήθηκε προσωρινά για σκοπούς ρευστότητας. Ωστόσο συνεχίζεται να υπολογίζονται τόκοι στο ύψος της κατάθεσης με βάση το υφιστάμενο επιτόκιο, συν προσαύξηση κατά 10 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι στις 2 Απριλίου 2013, με γραπτή ειδοποίηση της Αρχής Εξυγίανσης προς την Τράπεζα Κύπρου, δόθηκε εντολή για αποπαγοποίηση του εν λόγω ποσοστού κατά 1/4, δηλαδή, το ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων που παραμένει παγοποιημένο ανέρχεται σε 30%.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *