«Ζητείται η κεφαλή του Ντάισελμπλουμ επί πίνακι»

Economist: Ο Σαρρής άντεξε μόλις πέντε εβδομάδες

Η Κύπρος απέκτησε το πρώτο θύμα του Μνημονίου: Τον Μιχάλη Σαρρή, ο υπουργός…
Οικονομικών που άντεξε μόλις πέντε εβδομάδες στη θέση του τσάρου της κυπριακής οικονομίας και δεν είναι ο μόνος που ευθύνεται για το χάος, σχολιάζει ο Economist για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Και ενώ οι βολές κατά του επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Νταισελμπλουμ, για τις επιπτώσεις του κυπριακού σχεδίου για ολόκληρη την ευρωζώνη δεν έχουν σταματήσει, ο Economist επισημαίνει ότι είναι πολλοί εκείνοι που ζητούν την «κεφαλή του επί πίνακι».

Το ατόπημα του Ντάισελμπλουμ ίσως να είναι ότι είπε την αλήθεια. Παρουσίασε την απόφαση για το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, ως το πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις. Τα πακέτα διάσωσης στα οποία συμμετέχουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, έπρεπε να αντικατασταθούν με τα «bail-in», δηλαδή με τη συμμετοχή των καταθετών. Ή, όπως ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του, «ήρθε η ώρα για τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να απωθούν τους κινδύνους».

Μικρές χώρες με τεράστια τραπεζικά συστήματα, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, προσβλήθηκαν από την πρόταση του Ντάισελμπλουμ, ενώ η Γαλλία φλερτάρει ακόμα και με την παραίτηση του από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Οι πολέμιοί του δε, εκτιμούν ότι ρισκάρει να οδηγήσει τους επενδυτές και τους καταθέτες μακριά από τις τράπεζες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Economist, στην καλύτερη περίπτωση η εξελίξεις στην Κύπρο καταδεικνύουν μια ασυνάρτητη και αυτοσχέδια λήψη αποφάσεων και, στη χειρότερη των περιπτώσεων, καταδεικνύει ότι η ευρωζώνη απομακρύνεται από την πολλά υποσχόμενη «τραπεζική ένωση».

Το βρετανικό περιοδικό, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup κατηγορείται για τους λάθος λόγους. Οι ισχυρισμοί του ότι οι καταθέτες των τραπεζών πρέπει να υποστούν ζημιές ώστε να ελαφρύνουν το βάρος των φορολογουμένων είναι σωστοί. Όμως, η μεγαλύτερη του αμαρτία ήταν ότι απέρριψε τη βασική δέσμευση των ηγετών της ευρωζώνης, η οποία αναφέρει πως από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί μια ενιαία εποπτική αρχή, τα ταμεία διάσωσης θα χρησιμοποιηθούν για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει έναν κατακερματισμό, προσθέτοντας ότι μόνο μία τραπεζική ένωση μπορεί να σώσει την κατάσταση.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *