Ακόμα και σήμερα, 4 χρόνια μετά τη δημιουργία του, πολλοί αντιμετωπίζουν το Bitcoin με δυσπιστία. Αυτό όμως συνεχίζει να εξελίσσεται, έστω και με μικρούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με την τελευταία ισοτιμία, κάθε Bitcoin ισούται με $92,7 δολλάρια περίπου.
Αν υπολογίσουμε πως …
βρίσκονται περίπου 10,9 εκατομμύρια Bitcoins σε κυκλοφορία, αυτό σημαίνει πως η συνολική αξία ξεπερνάει το $1 δισεκατομμύριο.
Μπορεί το $1 δις να είναι ψίχουλα μπροστά σε ό,τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα νομίσματα, όμως ακόμα κι έτσι είναι εντυπωσιακό να το πετυχαίνει ένα εντελώς μη ελεγχόμενο, αποκεντροποιημένο, εικονικό νόμισμα. Τι συνέβη πραγματικά και έφτασε σε αυτά τα επίπεδα;
Εμπιστοσύνη από τον κόσμο της τεχνολογίας
Από τη μία πλευρά, οδεύει σιγά-σιγά στο να γίνει mainstream σε αυτόν τον κλάδο. Ανάμεσα στις εταιρείες που το χρησιμοποιούν, συναντάμε το WordPress, το Reddit, το Expensify και το Namecheap, ενώ πολύ σύντομα είναι σίγουρο πως θα το δούμε να γίνεται δεκτό και από άλλες.
Επιπλέον, από το πουθενά αρχίζουν να εμφανίζονται Bitcoin startups που κερδίζουν χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Το VC fund του Adam Draper είναι από τα πρώτα που αποφάσισε να υποστηρίξει αυτές τις startups.
Έλληνες web developers & ειδικοί στο seo μας εκτίμησαν ότι είναι απλά θέμα χρόνου το σύστημα πόντων που χρησιμοποιούν πολλές δυναμικές ιστοσελίδες στον χώρο κυρίως του ηλεκτρονικού εμπορίου να μετατραπεί σε εικονικά νομίσματα
Αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός εικονικού νομίσματος, αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για το ίδιο το Bitcoin. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα διάφορους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμόζονται για τις συναλλαγές που κάνουν οι κάτοικοι της με εικονικά νομίσματα. Με αυτούς θέλει να μειώσει την πιθανότητα κάποιος να προσπαθήσει να κάνει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Τραπεζική κρίση στην Κύπρο
Με όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο τις τελευταίες βδομάδες, μειώθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τα τραπεζικά ιδρύματα. Στο Bitcoin από την άλλη πλευρά, εσύ έχεις τον έλεγχο των χρημάτων, όχι κάποια τράπεζα και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσεις μέρος αυτών ή να μη μπορείς να τα πάρεις τα χέρια σου επειδή αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση ή κάποιος άλλος.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το $1 δις είναι το κρίσιμο σημείο για να αρχίσει να εξελίσσεται σε κάτι πιο σημαντικό, τραβώντας έτσι πάνω του περισσότερη προσοχή από κυβερνήσεις και όχι μόνο. Άλλοι πάλι, πιστεύουν πως το Bitcoin (και κατ’ επέκταση όλα τα εικονικά νομίσματα) είναι μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει πολύ σύντομα.
Η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση.
Ας μην ξεχνάμε πως είναι η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο νόμισμα. Αν τελικά δεν πετύχει πραγματικά το Bitcoin, είναι σίγουρο πως θα εμφανιστεί κάτι άλλο στη θέση του, κάτι πιο προσεγμένο, πιο δυνατό. Είναι απλά θέμα χρόνου.
Use Facebook to Comment on this Post