Τζορτζ Όσμπορν: Έγιναν λάθη στην υπόθεση της Κύπρου

Η «διάσωση» της Κυπριακής δημοκρατίας δεν έτυχε καλής διαχείρισης, έκρινε σήμερα ο βρετανός υπουργός των Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, χαιρετίζοντας πάντως το ότι…

στην τελική εκδοχή της συμφωνίας αποφεύχθηκε η φορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, κάτι που χαρακτήρισε «κακή ιδέα».

“Δεν έτυχε καλής διαχείρισης (. . .) διαπράχθηκαν σφάλματα», επισήμανε, μιλώντας σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Όσμπορν. Αναγνώρισε ωστόσο ότι «αξίζει σεβασμού» το γεγονός ότι η «κυρίαρχη» κυπριακή κυβέρνηση «βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύ δύσκολες αποφάσεις».

Μετά την δημοσιοποίηση του αρχικού σχεδίου συμφωνίας, που προέβλεπε την επιβολή έκτακτης φορολόγησης σε όλες τις καταθέσεις ανεξαίρετα, «υιοθετήσαμε διατυπώσεις που καθιστούσαν σαφές ότι επρόκειτο για μια κακή ιδέα», σημείωσε, διασαφηνίζοντας ότι μίλησε σχετικά στην ίδια την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Όσμπορν δήλωσε «ευτυχής» που η προβλεπόμενη φορολόγηση καταθέσεων με βάση την τελική συμφωνία όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας αφορά, μόνον, τις ανασφάλιστες καταθέσεις πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Εάν επιβαλλόταν η φορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων, αυτό θα προκαλούσε «μεγάλη ζημιά» στην ευρωπαϊκή αρχή εγγύησης των καταθέσεων στις τράπεζες, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ο Όσμπορν τόνισε ακόμη πως «και οι Βρετανοί και ο υπόλοιπος κόσμος θα είχαν υπηρετούνταν καλύτερα εάν η ευρωζώνη είχε (τα τελευταία χρόνια) κινηθεί ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα πιο γρήγορα».

Αναφερόμενος στις θυγατρικές κυπριακών τραπεζών στο βρετανικό έδαφος, ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι έχει αρχίσει «διαπραγματεύσεις» με την κυπριακή κυβέρνηση με στόχο η θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου να μην συμπαρασυρθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης της μητρικής της, στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Παραμένει όμως ασαφές τι θα γίνει από τη σκοπιά της φορολόγησης στην περίπτωση των ανασφάλιστων (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέσεων στα υποκαταστήματα της βρετανικής θυγατρικής της Λαϊκής.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη ενημερώσει ότι το πρόγραμμα διάσωσης του τραπεζικού κυπριακού τομέα δεν έχει επίπτωση για τις καταθέσεις των πελατών της στο βρετανικό έδαφος, αφού η βρετανική θυγατρική της λειτουργεί με βάση το βρετανικό δίκαιο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *