Την 1η Ιουλίου
Η Κροατία είναι έτοιμη να γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην
τελική της έκθεση για την εισδοχή της βαλκανικής αυτής χώρας σήμερα.
«Η έκθεση αυτή είναι καλή είδηση. Η Κροατία εργάστηκε σκληρά και κράτησε το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε. «Τα αποτελέσματα που πέτυχε ωφελούν άμεσα τους πολίτες της».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τον Οκτώβριο, η ΕΕ είχε αναφερθεί σε 10 περιοχές όπου εντόπισε πως χρειαζόταν πρόοδος, από την ιδιωτικοποίηση ενός ναυπηγείου ως την ολοκλήρωση σημείων ελέγχου στα σύνορα και την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος.
Όμως τα εκκρεμή ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο σύνολό τους, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή. «Η χώρα είναι τώρα έτοιμη να πάρει τη θέση της στην ΕΕ όπως ήταν προγραμματισμένο και όλοι προσβλέπουμε στην επικύρωση της συνθήκης εισδοχής και το καλωσόρισμα της Κροατίας στην ΕΕ την 1η Ιουλίου», είπε ο Φίλε.
Από τα 27 κράτη μέλη, τα πέντε δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την εισδοχή της Κροατίας στην ΕΕ, περιλαμβανομένης της Σλοβενίας, η οποία έθετε ως όρο γι’ αυτό να λυθεί μια μακροχρόνια διένεξη σχετικά με μία τράπεζα, πρόβλημα το οποίο διευθετήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η διαδικασία των επικυρώσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο.Η Επιτροπή πάντως επισήμανε ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Κροατία δεν πρέπει να σταματήσει με την εισδοχή της στην ΕΕ.
«Η Κροατία αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνει τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, ειδικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς», σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια ανακοίνωσή της.
Η Κροατία αντιμετώπισε πιο αυστηρά κριτήρια για την εισδοχή της από ό,τι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, χώρες που προηγήθηκαν αυτής, και άρα δεν αναμένεται να ενταχθεί σε ένα καθεστώς ειδικής επιτήρησης, όπως είχε συμβεί στις περιπτώσεις της Σόφιας και του Βουκουρεστίου μετά την ένταξή τους.
Η Κροατία πρέπει επίσης να περάσει επιπλέον ελέγχους πριν ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν -που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων με την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα- ενώ η ένταξή της στην ευρωζώνη αναμένεται να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Use Facebook to Comment on this Post