Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Guardian προειδοποιεί την Ευρώπη να μην επαναλάβει το λάθος που είχε κάνει το 2008 ο τότε Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρώντας ότι η Lehman Brothers ήταν μια καλή ευκαιρία για να φανεί σκληρός.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ακόμα και αν …
η τελική πρόταση για επιβολή φόρου στους μικρότερους καταθέτες ήταν κυπριακή, οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη, που είχαν «ορκιστεί» ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ θα ήταν πάντα ασφαλείς, όφειλαν να γνωρίζουν ότι η πρόταση δε θα γινόταν αποδεκτή από τον κυπριακό λαό.
Η “Γκάρντιαν” προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις ενός πανικού στις κυπριακές τράπεζες μπορεί να διαδοθεί στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Όπως σημειώνεται, από το 1970 δεν επιβλήθηκαν σε καμία από τις 147 τραπεζικές κρίσεις που έχουν καταγραφεί από το ΔΝΤ οριζόντιες απώλειες σε όλους τους καταθέτες.
Η Daily Telegraph στο δικό της κύριο άρθρο σημειώνει ότι είναι μεν κατανοητό η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να μη θέλει ο Γερμανός φορολογούμενος να διασώσει τους πλούσιους Ρώσους ολιγάρχες, αλλά επισημαίνει ότι η Καγκελάριος δεν αναγνωρίζει πως η από κοινού ευθύνη πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε νομισματικής ένωσης.
«Όσο οι φερέγγυες χώρες του βορρά αρνούνται να αποδεχθούν αυτή την ευθύνη, το σύστημα θα παραμένει εγγενώς ασταθές και επιρρεπές σε κρίσεις», καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης εκτίμησε ότι η Κύπρος έχει πέσει θύμα των εσωτερικών πολιτικών πιέσεων στη Γερμανία, ενόψει των εκλογών στη χώρα, που υπαγορεύουν σκληρή στάση από την Καγκελάριο Μέρκελ και το κόμμα της. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι στην Κύπρο διεξάγεται ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Use Facebook to Comment on this Post