Λ. Αυγενάκης: Σε πανευρωπαϊκή «μάστιγα» εξελίσσονται τα «στημένα» παιχνίδια

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της Europol, υπάρχουν ενδείξεις για τουλάχιστον…

380 στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλη την Ευρώπη για το διάστημα 2008-2011.

Τα παιχνίδια αυτά, που εξιχνιάζει η Europol είναι οι προκριματικοί αγώνες για το Mundial, το Euro καθώς δύο παιγνίδια του Champions League, τα οποία φέρεται να απέφεραν κέρδη ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τις έρευνές της Europol ταυτοποιήθηκαν 425 εμπλεκόμενα προσώπα μεταξύ των οποίων βρίσκονται διεφθαρμένοι παράγοντες, ποδοσφαιριστές και διαιτητές από 15 χώρες. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται χώρες όπως η Ισπανία, η M. Βρετανία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Τουρκία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με την Europol φαίνεται να υπάρχει ένα καρτέλ στημένων αγώνων με έδρα τη Σιγκαπούρη, το οποίο έχει διασυνδέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και το οποίο διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις, κυρίως με την Ιταλία.

Η Συνθήκη της Λισσαβόνας καθιέρωσε για πρώτη φορά την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του αθλητισμού (άρθρο 165). Το εν λόγω άρθρο ορίζει ότι η Ένωση συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών επιδιώξεων στον χώρο του αθλητισμού, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις ιδιαιτερότητές του, τις δομές του που βασίζονται στον εθελοντισμό καθώς και τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο. Ακόμη, καλεί την ΕΕ να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας τη δικαιοσύνη και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους.

Η ενίσχυση των προσπαθειών για «κοινή» αντιμετώπιση της διαφθοράς στον αθλητισμό και η εισαγωγή κοινών ποινών για τα «στημένα» παιχνίδια, αποτελεί πλέον αναγκαιότητα σε διεθνές επίπεδο, καθότι η κατάσταση με τα στημένα ξεπερνά τα εγχώρια περιστατικά και θέτει πλέον σε κίνδυνο την ακεραιότητα του αθλητισμού.

Το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων και η διαφθορά, αποτελούν σήμερα τις σοβαρότερες απειλές για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό και μόνο μέσα από συγκεκριμένες υπερεθνικές δομές, μπορεί να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός των ιθυνόντων του αθλητισμού, από τις ομάδες μέχρι τις δικαστικές αρχές και τους διαχειριστές τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Η ακραία εμπορευματοποίηση και η καθιέρωση του νόμιμου και του παράνομου στοιχήματος υπέσκαψε τα θεμέλια των αθλημάτων και κυρίως του ποδοσφαίρου. Είναι άλλωστε γνωστοί οι «ασιατικοί παράδεισοι στοιχημάτων» οι οποίοι προσφέρουν νέους τρόπους στοιχημάτων, ενώ το ανώτατο όριο για πονταρίσματα είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην Ευρώπη.

Η ασιατική αγορά είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως. Μπορεί κάποιος να στοιχηματίσει κάθε φορά μεγάλα ποσά που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Μια ιδιαιτερότητα των ασιατικών εταιρειών είναι ότι συχνά δεν γνωρίζουν καν τους πελάτες τους, καθώς δουλεύουν μέσω πρακτόρων που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη. Στις ασιατικές εταιρείες στοιχημάτων το πολύ 15% – 20% των πελατών έχουν ατομικό λογαριασμό.

Η τεράστια αυτή ρευστότητα στην ασιατική αγορά προσελκύει αναγκαστικά και “μαύρο χρήμα”. Όποιος επιθυμεί να ξεπλύνει χρήμα, και ταυτόχρονα να το πολλαπλασιάσει, βρίσκει εκεί τη την αγορά στοιχημάτων κυρίως τις αντικανονικές διαφοροποιήσεις των αποδόσεων και στοιχεία ρευστότητας.

Είναι συνεπώς αναγκαία η δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος επιτήρησης το οποίο θα επεκτείνεται παγκοσμίως και θα περιορίσει τα φαινόμενα στοιχηματικής απάτης παρακολουθώντας τις διαφοροποιήσεις σε αποδόσεις και κουπόνια.

Ο Αθλητισμός, αξία η οποία γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη απειλή από το ντόπινγκ, τη χειραγώγηση παιχνιδιών. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού έχει αλλοιώσει την αξία και τον πραγματικό χαρακτήρα του, η δε ύπαρξη της κερδοφορίας στον αθλητισμό δηλητηριάζει και υπονομεύει κάθε ηθική βάση του.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομων στοιχημάτων, ;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την οργάνωση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως προς την αντιμετώπιση φαινομένων προσυνεννοημένων αγώνων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *