Λ. Κατσέλη: Βλακώδης η απόφαση του Eurogroup

του Αια


Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο «δείχνει το μέγεθος της βλακείας και της έλλειψης…
στοιχειώδους γνώσης για τον τρόπο που κινείται η αγορά, από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης», τονίζει σε δηλώσεις της η Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια από τις χειρότερες στιγμές της ηγεσίας της Ευρωζώνης, που έδωσε, παράλληλα το μήνυμα ότι άλλα μέτρα και άλλα σταθμά εφαρμόζονται στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και άλλα στην Κύπρο».

«Είναι ίσως το πλέον αποσταθεροποιητικό μέτρο που έχει πάρει η Ευρωζώνη καθόλη την περίοδο της κρίσης», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «στην απόφαση ενυπάρχει και γεωπολιτική σκοπιμότητα, κυρίως όσον αφορά την παρουσία της Ρωσίας και Ρώσων καταθετών στην Κύπρο. Έριξαν την τελευταία στιγμή μέρος του βάρους της προσαρμογής και σΆ αυτούς, παρότι υπήρχε προσυνεννόηση ΕΕ και Ρωσίας για το χειρισμό της κρίσης, γεγονός που εξόργισε τη Ρωσική ηγεσία»

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας προειδοποίησε, πως αν Ρώσοι αποσύρουν τις καταθέσεις τους όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, (την επιστροφή των οποίων από καιρό ήθελε και προσπαθούσε η ρωσική ηγεσία) θα κλονιστεί για άλλη μια φορά το τραπεζικό σύστημα και «η καυτή πατάτα θα μείνει πάλι στα χέρια των Ευρωπαίων που θα κληθούμε να πληρώσουμε για δεύτερη φορά».

Απευθυνόμενη δε, στο Βερολίνο και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ζήτησε «να αποφασίσουν επιτέλους στρατηγικά ποιες θα είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία και πως διαχειρίζονται μια σειρά θεμάτων γεωπολιτικής σημασίας».

Η Λούκα Τ. Κατσέλη, προτείνει η Κύπρος να απαιτήσει την εγγύηση των καταθέσεων και να διεκδικήσει άλλους τρόπους για την εξοικονόμηση των, περίπου, 6 δισεκ. ¤». Διότι, «αν αποσυρθούν οι καταθέσεις, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Ακόμη και με την απόσυρση του 25% των μεγαλοκαταθετών θα σημειωθεί κρίση ρευστότητας και συνεπώς θα κληθούμε να βρούμε αυτούς τους πόρους, με αποτέλεσμα ο κύπριος, ο έλληνας και γενικά ο ευρωπαίος φορολογούμενος να πληρώσει πολλαπλάσια. Είναι λάθος φάρμακο».

«Στο κάτω-κάτω» υπογράμμισε, «μέρος του πακέτου της Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ είναι η στήριξη του τραπεζικού τομέα, όπως ήδη έχει γίνει στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και αλλού. Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και στην Κύπρο, γιατί να εφαρμόζονται άλλα μέτρα και άλλα σταθμά;».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *