Το πλοίο της Greenpeace ξεκινάει την πανευρωπαϊκή περιοδεία του που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, την πιο κρίσιμη στιγμή: λίγο πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν για…
Καθώς η Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρώπης αναθεωρείται φέτος μετά από 10 χρόνια, το Arctic Sunrise ξεκινά από τη Ρουμανία και επίσημα μία πανευρωπαϊκή περιοδεία με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών αλιείας. Το πλοίο της Greenpeace αναμένεται σύντομα και στην Ελλάδα (στις Κυκλάδες όπου εργαζόμαστε συστηματικά μαζί με τους ψαράδες εδώ και 5 χρόνια για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου, και τον Πειραιά), για να αποτελέσει σημείο συνάντησης και έκφρασης των παράκτιων ψαράδων αλλά και των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να δουν τις θάλασσές μας να γεμίζουν και πάλι ζωή.
Στην Ελλάδα, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους.
Μέχρι τώρα, μετά και από δράσεις της Greenpeace μαζί με παράκτιους ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, οι ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν υποστηρίξει ιστορικές αποφάσεις. Πρώτη φορά Ευρωπαίοι πολιτικοί υπερασπίζονται με τόση αποφασιστικότητα το κοινό συμφέρον και την ευημερία των παράκτιων ψαράδων και των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν! Τώρα μένει οι υπουργοί να στηρίξουν αυτές τις αποφάσεις και να ανατρέψουν δεκαετίες υπεραλίευσης από τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη που θα φέρουν τη ζωή πίσω στη θάλασσα!
Είναι ώρα για πραγματική αλλαγή και μαζί μπορούμε να το καταφέρουμε.
«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στα δέκα χρόνια για να αλλάξουμε πορεία και να διασφαλίσουμε το μέλλον της αλιείας», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Αυτή την ευκαιρία κρατούν στα χέρια τους ο κ. Τσαυτάρης και οι Ευρωπαίοι εταίροι του. Δεν έχουμε περιθώρια αδράνειας. Ο Έλληνας Υπουργός πρέπει να υπερασπιστεί τους χιλιάδες μικρούς αλιείς και το μέλλον των θαλασσών μας, όχι τα συμφέροντα της καταστροφικής, βιομηχανικής αλιείας. Αν δεν το κάνουν τώρα, στην επόμενη αναθεώρηση σε δέκα χρόνια, θα είναι αργά», συμπλήρωσε η Λάζου Dean.
«Ο κ. Τσαυτάρης και οι εταίροι του πρέπει να δουν τον τομέα της αλιείας με άλλα μάτια. Οι παράκτιοι ψαράδες αποτελούν το 80% του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου και παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα ενώ για πολλές μικρές παράκτιες κοινότητες αποτελούν τη βασική οικονομική δραστηριότητα. Για να έχουμε μέλλον εμείς οι ψαράδες, το άδικο σύστημα που ευνοεί τις καταστροφικές πρακτικές εις βάρος αυτών που έχουν μικρή επίπτωση στο περιβάλλον αλλά μεγάλη αξία για τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Γιάννης Ζώταλης, παράκτιος ψαράς στην Άνδρο και εκπρόσωπος του LIFE[5] (Low Impact Fishers of Europe).
Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη:
· Nα στηρίξει με την ψήφο του τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία προστατεύει το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων αλιέων και των ευρωπαϊκών θαλασσών.
· Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας.
Γίνε καπετάνιος!
Φτιάξε το δικό σου χάρτινο καραβάκι και ταξίδεψε μαζί με το Arctic Sunrise σε όλη την Ευρώπη, μεταφέροντας το μήνυμα για ζωντανές θάλασες στους Ευρωπαίους υπουργούς. Όσο περισσότεροι, τόσο πιο δυνατή θα γίνει η φωνή μας!
Use Facebook to Comment on this Post