ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Μια πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση για την
αντιμετώπιση ευμεγέθους πρόπτωσης (κήλης) από τον κόλπο και ορθοκήλης 60χρονης , πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα Έλληνες γιατροί!

Η επέμβαση, που διήρκησε περίπου δυο ώρες, ήταν απόλυτα επιτυχής και η 60χρονη μετά από 48ώρες πήρε εξιτήριο και επέστρεψε κανονικά στις καθημερινές της δραστηριότητες .

«Με τη μέθοδο αυτή οι γυναίκες στην Ελλάδα θα μπορούν να αντιμετωπίζουν πλέον το πρόβλημα της πρόπτωσης, αποφεύγοντας το ανοιχτό χειρουργείο και τις επιπλοκές του» τόνισε ο διευθυντής χειρουργικής του Ιατρικού Περιστερίου, όπου έγινε η επέμβαση και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Στην επέμβαση συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ρώμης, ειδικός στην παθολογία στατικής της πυέλου, Δρ. Macimilliano Verale, προσκεκλημένος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Στην περίπτωση της 60χρονης, η πρόπτωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς από τον κόλπο της προέβαλλε μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου σαν μια μεγάλη συμπαγή μάζα. Για την αποκατάσταση οι γιατροί τοποθέτησαν πλέγμα ,με ένα πρωτοποριακό τρόπο για τη χώρα μας, δημιουργώντας ουσιαστικά στήριξη της πυέλου με νέους στρογγύλους συνδέσμους.

Η επέμβαση ήταν εξαιρετικά σύνθετη, διότι υπήρχε και δεύτερη κήλη (ορθοκήλη), η οποία αντιμετωπίστηκε ταυτόχρονα από το ορθό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο η πρόπτωση είναι κήλη του γυναικείου κόλπου . Δηλαδή οι σύνδεσμοι και το δέρμα που βρίσκονται γύρω από τον κόλπο της γυναίκας , υποχωρούν για διάφορους λόγους και τα όργανα (ουροδόχος κύστη, παχύ έντερο, μήτρα) που βρίσκονται μέσα στην περιοχή των οστών της λεκάνης, εισχωρούν στον κόλπο.

Αυτή ακριβώς είναι η πρόπτωση. Χωρίς ιατρική επέμβαση η κήλη αυτή, (πρόπτωση) μπορεί να γίνει μεγαλύτερη, ώστε τα διάφορα όργανα να φτάσουν να προβάλλουν ακόμα και έξω από την είσοδο του κόλπου.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΤΩΣΗ

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 40% των γυναικών, κυρίως μετά την ηλικία των 50 χρόνων εμφανίζουν κάποια στιγμή μικρού ή μεγάλου βαθμού πρόπτωση.

Τα αίτια δεν είναι απόλυτα γνωστά. Παρόλα αυτά διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί:

Ø Ο φυσιολογικός τοκετός. Το βάρος του νεογνού και η διάρκεια του τοκετού έχουν επίσης ενοχοποιηθεί.

Ø Εμμηνόπαυση: τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία και στηρικτική ικανότητα των μυών και συνδέσμων. Μετά την εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα ελαττώνονται και μαζί με αυτά και η στηρικτική ικανότητα των μυών.

Ø Mεγάλη ηλικία

Ø Παχυσαρκία

Ø Υστερεκτομή ( απώλεια της μήτρας )

Επίσης άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι:

· Παθήσεις του συνδετικού ιστού

· Δυσλειτουργία νεύρων και ιστών

· Χρόνιος βήχας

· Χρόνια δυσκοιλιότητα

· Εργασία που περιλαμβάνει την ανύψωση βαρέων αντικειμένων

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *