«Εδώ είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;», διερωτώνται διεθνή ΜΜΕ για την Αμφίπολη

28Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι νέες αποκαλύψεις στον λόφο Καστά – Παγκόσμιο ενδιαφέρον προσελκύει το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που ίσως είναι το «κλειδί» για το ποιος έχει ταφεί στην Αμφίπολη

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι νέες αποκαλύψεις στην Αμφίπολη. Την ώρα που το μυστήριο γύρω από το ποιος έχει ταφεί στο μνημείο παραμένει, ΜΜΕ από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για τις εξελίξεις σχετικά με την αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά και το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο, που καλύπτει όλη την επιφάνεια του δεύτερου χώρου του ταφικού μνημείου.  

Το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε κατά την αφαίρεση μέρους της επίχωσης και βρέθηκε πίσω από τις δύο Καρυάτιδες. Είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά.

Βρετανικά, αμερικανικά, αυστραλιανά, ισπανικά, πολωνικά, ρωσικά, ακόμα και μαλαισιανά ΜΜΕ φιλοξενούν στις σελίδες τους τις εντυπωσιακές εικόνες που έδωσε την Κυριακή το υπουργείο Πολιτισμού στη δημοσιότητα, ενώ τα σενάρια σχετικά με το ποιος έχει ταφεί μέσα πληθαίνουν.
«Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μόνο ένα δωμάτιο μακριά από το να ανακαλύψουν ποιος είναι θαμμένος στον τεράστιο τάφο στην Αμφίπολη», γράφει το «Business Insider» της Αυστραλίας.
«Η πιθανότητα ότι ο τάφος περιέχει το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πολύ μικρή, αλλά κανείς από εκείνους που καλύπτουν την ανασκαφή δεν μπορεί να αντισταθεί στο να σημειώσει ότι αν και ο θρυλικός κατακτητής πιστεύεται ότι έχει ταφεί στην Αίγυπτο το 323 π.Χ., ο τάφος του δεν έχει ακόμη βρεθεί», σημειώνει προσθέτοντας ότι στην Αμφίπολη ο τάφος «το πιο πιθανόν είναι να περιέχει το σώμα ενός από τους συγγενείς του Αλεξάνδρου ή εκλεκτούς στρατηγούς».
Στην ίδια γραμμή κινείται και δημοσίευμα του «Guardian», που -μεταξύ άλλων- τονίζει πως το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε θα μπορούσε να σηματοδοτεί έναν βασιλικό μακεδονικό τάφο.


Την ίδια ώρα σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, το «Associated Press» σε δημοσίευμα γύρω από τις νέες αποκαλύψεις στην Αμφίπολη σημειώνει πως «ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε στη Βαβυλώνα στο σημερινό Ιράκ, στην ηλικία των 32, το 323 π.Χ., πιστεύεται ότι έχει ταφεί στην Αίγυπτο». «Αλλά ο τάφος του δεν έχει βρεθεί», υπογραμμίζει, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Μέγας Αλέξανδρος να είναι ο ένοικος του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου.
«Εδώ είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;», διερωτάται και η πολωνική ενημερωτική ιστοσελίδα «sfora.pl» σε άρθρο της που φιλοξενεί όλα τα νεώτερα σχετικά με τον λόφο Καστά και τις αρχαιολογικές εργασίες.
«Ο τάφος από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκαλύπτει γιγαντιαίο μωσαϊκό», είναι ο τίτλος της μαλαισιανής εφημερίδας «themalaymailonline.com».


«Αγιε Ερμή», είναι από την άλλη ο τίτλος του «nbcnews.com», ενώ το ισπανικό «ABC» γράφει πως «τα ψηφιδωτά στον τάφο της Αμφίπολης είναι το κλειδί για να μάθουμε ποιος είναι θαμμένος εκεί».
«Το μέγεθος και η ποιότητα όσων έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα ενισχύει τη φήμη ότι θα μπορούσε να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της συζύγου του Ρωξάνης, της μητέρας του Ολυμπίας κι αρκετών από τους στρατηγούς και τους στενούς του συνεργάτες», προσθέτει.

Δημοσίευμα του BBC, τέλος, υποστηρίζει πως ο τάφος μπορεί να ανήκει σε μέλος της οικογένειας του Αλεξάνδρου, όπως της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης ή ενός άλλου ευγενή της Μακεδονίας. Οπως σημειώνει, άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα κενοτάφιο, δηλαδή ένα μνημείο που χτίστηκε προς τιμήν ενός ατόμου του οποίου τα λείψανα βρίσκονται θαμμένα αλλού.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *