Ασφάλεια τροφίμων και περιβαλλοντική προστασία στο επίκεντρο της νέας ΚΑΠ

Ασφάλεια τροφίμων και περιβαλλοντική προστασία είναι οι δυο πυλώνες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το σχέδιο της οποίας ψηφίστηκε την…

Τετάρτη από το Ευρωκοινοβούλιο. Οι λεπτομέρειές της ΚΑΠ δίχασαν έντονα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Κύριο σημείο διαφωνίας οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να μειωθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ωστόσο ο νέος κανονισμός ορίζει ότι κανένας αγρότης δεν θα πρέπει να λαμβάνει λιγότερο από το 65% του μέσου ευρωπαϊκού όρου των επιδοτήσεων.

Επίσης:
– Αποκλείονται πλέον από τις αγροτικές επιδοτήσεις τα αεροδρόμια και τα κέντρα αθλητισμού, τα οποία λάμβαναν από την προηγούμενη ΚΑΠ ενισχύσεις ως αγροτική παραγωγή , εκτός εάν αποδείξουν ότι ασκούν αγροτική δραστηριότητα
– Βάσει του νέου κανονισμού θα δημοσιοποιούνται όλα τα ονόματα των δικαιούχων ευρωπαϊκής αγροτικής επιδότησης προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και να αποφεύγονται παράνομες χρηματοδοτήσεις.
– Ενισχυμένη χρηματοδότηση προβλέπεται για τους νέους αγρότες οι οποίοι θα λαμβάνουν μέχρι 25% μεγαλύτερη επιδότηση, υπό τον όρο να μην υπερβαίνει η γη τους τα 1000 στρέμματα, ενώ οι μικροί παραγωγοί μπορούν να λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία επιδότηση. Αντίθετα μειώνονται οι επιδοτήσεις στις μεγάλες αγροτικές ιδιοκτησίες.
-Το 30% της εθνικής επιδότησης για τη γεωργία προβλέπεται να διατεθεί σε όσους αγρότες εφαρμόζουν πράσινες πρακτικές, δηλαδή κάνουν εναλλαγές καλλιεργειών, αποφεύγοντας τη μονοκαλλιέργεια, διατηρούν την τοπική βλάστηση και τα βοσκοτόπια και δημιουργούν περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος.
– Ενθαρρύνεται η δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγών ώστε να μειωθεί η εμπλοκή μεσαζόντων και να αυξηθεί το εισόδημα και η ανταγωνιστικότητα τους. Ωστόσο η Ευρώπη διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί τη δημιουργία καρτέλ και την εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών στις τιμές.
– Για να εξασφαλιστεί ότι η λήξη των ποσοστώσεων γάλακτος δεν θα οδηγήσει σε μια σοβαρή κρίση στον τομέα του γάλακτος, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη χορήγηση ενισχύσεων για τουλάχιστον τρεις μήνες στους παραγωγούς γάλακτος που κόβουν οικειοθελώς την παραγωγή τους κατά τουλάχιστον 5%.
– Μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές με τους αγρότες.

Τα 2/3 των βουλευτών ψήφισαν υπέρ των προτάσεων για αναμόρφωση της αγροτικής πολιτικής.

Έντονες ενστάσεις εξέφρασαν οι Πράσινοι, χαρακτηρίζοντας προσχηματικά τα πράσινα μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό, ζητώντας να γίνουν πιο γενναίες τομές στον τομέα της αγροτικής πολιτικής με ξεκάθαρες ενισχύσεις στη βιολογική και πράσινη γεωργία αλλά και περισσότερη στήριξη στους μικρούς αγρότες της Ευρώπης.

Το τελικό κείμενο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα αποφασιστεί σε συνεδριάσεις της Ευρωβουλής που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου.

Πηγή: http://www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *