Ο κίνδυνος του game over για την Ελλάδα

Γράφει ο Αλέξανδρος Κασιμάτης

 Χωρίς ρευστότητα η ελληνική οικονομία καθημερινά γονατίζει. Μια στις δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις καθυστερεί τις πληρωμές του προσωπικού…

Η ανεργία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έφθασε το 27% και η ανεργία των νέων στο 60%.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε έρευνα της υποστηρίζει ότι το 2013 ο τζίρος θα υποχωρήσει 15,8%. Τα στοιχεία της Νielsen δείχνουν ότι το 2012 οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ υποχώρησαν 5,3%, από τα 9,4 δις. το 2011 στα 8,9 δις. το 2012. Τον Ιανουάριο οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ λένε ότι το μέσο καλάθι των πελατών μειώθηκε σε αξία 10%. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συνεχώς περιορίζουν τα έξοδα τους, ακόμη και στα πιο απαραίτητα είδη.

Ταυτόχρονα υπάρχουν ακόμη πολυπληθείς κατηγορίες εργαζομένων που περιμένουν νέες μειώσεις στους μισθούς τους, όπως πχ οι τραπεζουπάλληλοι. Ακόμη και αυτοί που έχουν υποστεί τις μειώσεις των αποδοχών τους, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων που μειώνουν το εισόδημα τους.

Οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν νέα δάνεια. Είναι κοινό μυστικό ότι οι επισφάλειες στα δάνεια είναι εκτός ελέγχου. Η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο της Blackrock, το οποίο είναι ήδη πραγματικότητα. Ο κόσμος τρομοκρατείται από το φοροσαφάρι που έχει εξαπολύσει η Κυβέρνηση στην προσπάθεια να πιάσει τους στόχους του προγράμματος ώστε να μην υποχρεωθεί να πάρει νέα μέτρα, εξέλιξη που θα σημάνει και το πολιτικό της τέλος.

Επιστολές από την εφορία, απειλές κατασχέσεων, δεσμεύσεις λογαριασμών κλπ για οφειλές από 3.000 ευρώ και πάνω, κάνουν πλέον τους νοικοκυραίους να ιεραρχούν, να αξιολογούν τις πιέσεις: Ποιος απειλεί πιο πειστικά; Το δημόσιο. Αυτό πληρώνουν πρώτο και οι δόσεις των δανείων έπονται, εφόσον υπάρχουν χρήματα. Τα δάνεια «κοκκινίζουν» και αφαιρούνται από την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών υπονομεύοντας την ανακεφαλαιοποίηση πριν καν ολοκληρωθεί. Για αυτό και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Τα δάνεια θα δίνονται και πάλι με το σταγονόμετρο.

Αν στο τέλος του χρόνου αρχίσουμε να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης –όπως προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών- οι θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση θα φανούν με υστέρηση αρκετών μηνών. Σωσίβιο για την οικονομία είναι ο τουρισμός, όπου οι κρατήσεις δείχνουν σημαντική άνοδο και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται εδώ και τώρα να δοθεί ρευστότητα στην αγορά. Είναι τόσο επείγον, όσο το οξυγόνο για έναν ασθενή στην εντατική.

Οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν λόγω ζημιών. Κλείνουν από έλλειψη ρευστότητας. Κι αν η χώρα βρεθεί με δύο εκατομμύρια ανέργους σε λίγους μήνες θα είναι game over για την ελληνική προσπάθεια ακόμη και αν έχουμε τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *