Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα πρέπει να επιτρέψει υψηλότερο πληθωρισμό

Στη διάρκεια επίσκεψής της στην Ιρλανδία η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι…

η Ευρωζώνη θα πρέπει να επιτρέψει την άνοδο του πληθωρισμού σε χώρες όπως η Γερμανία και περιορίσει τα επιτόκια δανεισμού σε ολόκληρη τη ζώνη για να διασφαλίσει βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Από το Δουβλίνο, η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ. «Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υποβοηθητική και εκτιμούμε ότι υπάρχει μικρό περιθώριο να μειώσει περαιτέρω η ΕΚΤ το επιτόκιο δανεισμού», είπε η κ. Λαγκάρντ.

«Για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Ευρωζώνη θα πρέπει να έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό και αύξηση μισθών στο νότο της Ευρωζώνης, γεγονός που ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτρέψουμε και ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό και αύξηση μισθών και σε χώρες όπως η Γερμανία. Και αυτή είναι μια διάσταση της Παν- ευρωπαικής αλληλεγγύης».

Η κ. Λαγκάρντ που καλούσε την Ευρωζώνη να συνεχίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης της οικονομίας και εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι είναι κρίσιμος ο ρυθμός και η ισορροπία μεταξύ λιτότητας και υποστήριξης της οικονομικής ανάκαμψης. Κάλεσε μάλιστα την Ευρωζώνη να μην επικεντρώνεται τόσο στην ονομαστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δεν μεταφράζεται σε υψηλότερη απασχόληση ή εισοδήματα. Μπορεί να βοηθάει τις αγορές, αλλά δεν βοηθάει τους ανθρώπους», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη σήμερα τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν και την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής που αποτέλεσαν προϋπόθεση για τον διεθνή δανεισμό της χώρας.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η Ιρλανδία αποτελεί πρότυπο και όσα έπραξε η κυβέρνησή της αποτελούν «τεράστιο» επίτευγμα, σε δηλώσεις της στο Δουβλίνο μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Η ΓΔ του ΔΝΤ είπε πως πάνω από τα δύο τρίτα όσων προβλέπονταν στο μνημόνιο έχουν ολοκληρωθεί στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα στον τραπεζικό τομέα. Η Ιρλανδία, που δανείστηκε 85 δισεκ. ευρώ το 2010 από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, θέλει να εξέλθει από το μνημόνιο αυτό ως τα τέλη της χρονιάς.

Η Λαγκάρντ είπε ότι βλέπει καλά νέα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ιρλανδία και χαρακτήρισε επίσης θετικό το ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στη χώρα αυξήθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ΔΝΤ παραμένει «ανοικτό» σε ό,τι αφορά τους όρους και τον τρόπο αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της εξόδου της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και την πλήρη επιστροφή της στις αγορές, πρόσθεσε η ίδια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *