Υπογραφές συμπαράστασης 15 Ευρωβουλευτών στον αντιρρησία συνείδησης Νίκο Καρανίκα
Άμεση απόσυρση των κατηγοριών και παύση της δίωξης σε βάρος του.
Την άμεση απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος του αντιρρησία συνείδησης και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Καρανίκα ζητούν με επιστολή τους 15 έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές ύστερα από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Ανάμεσα τους η Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE-NGL) Gabi Zimmer και των ελλήνων ευρωβουλευτών Μαρίας-Ελένη Κοππά και Σπύρου Δανέλλη από το ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Χρυσόγελου από τους Οικολόγους Πράσινους.
Ο Νίκος Καρανίκας πρόκειται να δικαστεί στις 8.3.2013 στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με βάση μια στρεβλή ερμηνεία του νόμου 17(!) χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη .
H κλήση του στη στρατιωτική δικαιοσύνη δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της δίωξης, δεδομένου ότι ο Νίκος Καρανίκας είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και ενεργός ακτιβιστής στα κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης και να αδιαφορεί απέναντι στις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Ακολουθεί η επιστολή και τα ονόματα των Ευρωβουλευτών που την υπογράφουν :
Προς κάθε ενδιαφερόμενο,
Το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε και οδήγησε στο Στρατιωτικό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της ανυποταξίας τον Νικόλαο Καρανίκα, συνειδητό αντιρρησία συνείδησης. Η δίκη του ορίστηκε για την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Η όλη διαδικασία στηρίζεται σε μια άνευ προηγουμένου στρεβλή ερμηνεία του νόμου.
Ο Νίκος για πρώτη φορά είχε συλληφθεί ως αντιρρησίας τον Αύγουστο του 1995, όταν δεν υπήρχαν δικαιώματα για τους αντιρρησίες συνείδησης και δεν προβλεπόταν εναλλακτική θητεία. Τον Οκτώβριο του 1995 καταδικάστηκε από το Στρατιωτικό Δικαστήριο σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, για «ανυποταξία σε καιρό γενικής επιστράτευσης». Η Διεθνής Αμνηστία τον ανακήρυξε κρατούμενο συνείδησης. Στη συνέχεια, ύστερα από προσφυγή στο Στρατιωτικό Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 1995, η ποινή του μειώθηκε σε ένα έτος με τριετή αναστολή.
Βγαίνοντας από τις στρατιωτικές φυλακές του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ο Νίκος έλαβε για δεύτερη φορά «φύλλο πορείας», και καθώς δεν παρουσιάστηκε, του ασκήθηκε δίωξη για λιποταξία. Από την κατηγορία αυτή απαλλάχθηκε από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης το 2000. Το 1998 έκανε αίτηση για να ανακηρυχθεί αντιρρησίας συνείδησης (καθεστώς, το οποίο υφίσταται πλέον στην Ελλάδα), και αιτήθηκε να αναλάβει εναλλακτική θητεία αντί για στρατιωτική. Ο στρατός απέρριψε το αίτημά του, ισχυριζόμενος ότι είχε ήδη υπηρετήσει, όταν ήταν έγκλειστος στη στρατιωτική φυλακή, και επομένως δεν είχε το δικαίωμα να αιτηθεί εναλλακτική θητεία, ακόμα κι αν ο ίδιος το επιθυμούσε.
Ο Νίκος Καρανίκας είναι ακτιβιστής, μέλος της Ελληνικής Ένωσης Αντιρρησιών Συνείδησης και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, κατά τη δική μας πεποίθηση, οι αντιρρησίες συνείδησης δεν θα πρέπει να διώκονται ούτε στην Ελλάδα ούτε σε καμία άλλη χώρα. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την παύση της δίωξης σε βάρος του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα.
1. Gabrielle Zimmer- President of GUE-NGL
2. Nikolaos Chountis- MEP ( GUE-NGL)
3. Cornelia Ernst – MEP ( GUE-NGL)
4. Heide Ruehle – MEP ( GREENS/EFA )
5. Maria-Eleni Koppa- MEP ( GROUP OF SOCIALISTS AND DEMOCRATS)
6. Paul Murphy – MEP ( GUE-NGL)
7. Nikos Chrysogelos – MEP ( GREENS/EFA)
8. Helmut Scholz – MEP ( GUE-NGL)
9. Alda Sousa – MEP ( GUE-NGL)
10. Spiros Danellis – MEP ( GROUP OF SOCIALISTS AND DEMOCRATS)
11. Marisa Matias – MEP (GUE-NGL)
12. Sabine Losing – MEP ( GUE-NGL)
13. Willy Meyer – MEP ( GUE-NGL)
14. Bart Staes- MEP ( GREENS-EFA)
15. Sabine Wills – MEP ( GUE-NGL)
07.03.2013 Το Γραφείο Τύπου
Use Facebook to Comment on this Post