O Αμερικάνικος ραδιοφωνικός σταθμός NPR αντιμετωπίζει το ζήτημα της απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας.
Ένα νεαρό ζευγάρι πλαισιώνεται από ελληνικές σημαίες ενώ παρακολουθεί τον Αντώνη Σαμαρά, τώρα πρωθυπουργός της χώρας, να μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση τον περασμένο Ιούνιο. Ο Σαμαράς θέλει να καταργήσει έναν νόμο που καθιστά ευκολότερο για τους δεύτερης γενιάς Έλληνες να αποκτήσουν ιθαγένεια. Όταν πρόκειται για το θέμα της μετανάστευσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: Η χώρα χρειάζεται νέους ανθρώπους, γιατί όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού. Ωστόσο, επίσης αντιμετωπίζει και τις σπασμωδικές επιθέσεις εναντίων μεταναστών, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από την Αφρική και τη Νότια Ασία. Αν και η Ελλάδα έχει γίνει το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, η χώρα των 11 εκατομμυρίων είναι επίσης το σπίτι για περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες που διαμένουν νόμιμα και έχουν κάνει οικογένειες εδώ. Τα παιδιά τους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, θέλουν να γίνουν πολίτες. Έτσι η Ελλάδα παλεύει με ένα θεμελιώδες ερώτημα: Ποιος είναι Έλληνας; Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα πρόσφατα κατέρριψε τον νόμο του 2010 που καθιστούσε ευκολότερο για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών να υποβάλουν αίτηση για ιθαγένεια. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει να το αντικαταστήσει με νομοθεσία που θα απαιτεί οι μετανάστες να δείξουν ότι έχουν έναν “γνήσιο δεσμό” με την Ελλάδα. Καθιστώντας δυσκολότερο για τους νόμιμους μετανάστες να γίνουν πολίτες, ο πρωθυπουργός αντλεί πελατεία,μέσω συναισθημάτων άλλων εποχών σχετικά με την προστασία της αρχαίας εθνικής ταυτότητας. Είναι μια ταυτότητα που η Jackie Abhulimen ακούει όλη της την ζωή. Η μικροκαμωμένη, γεμάτη ενέργεια 21 ετών φοιτήτρια, είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά που γεννήθηκαν στην Αθήνα με μητέρα απο Κένυα και πατέρα από την Νιγηρία. Οι γονείς της συναντήθηκαν ως φοιτητές στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1980. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα και μιλάει άπταιστα ελληνικά.
Η Jackie Abhulimen, 21 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα απο Κενυάτισα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα και έχει ζήσει εδώ όλη της τη ζωή. Στα ελληνικά βιβλία ιστορίας, λέει, “ο ξένος θεωρείται πάντα ως κάτι αρνητικό, κάτι απειλητικό”.
“Μου αρέσει να βγαίνω έξω, όσο αρέσει και στα άλλα παιδιά στην Ελλάδα”, λέει, πίνοντας ένα καπουτσίνο με τους φίλους της σε ένα τζαζ καφέ στην μποέμ γειτονιά των Εξαρχείων, στο κέντρο της Αθήνας. “Ξέρετε, όλο αυτό, να διασκεδάσουμε, να πιούμε, να χορέψουμε, να γελάσουμε. Αυτό μου είναι είναι τόσο ελληνικό και τόσο οικείο.” Μια σκληρή διαδρομή μέχρι την υπηκοότητα Αλλά δεν είναι πολίτης της Ελλάδας. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η γέννηση σε μερικές χώρες της Ευρώπης δεν παρέχει αυτόματα την υπηκοότητα.Η Abhulimen θέλει να γίνει πολίτης έκανε αίτηση για ελληνικό διαβατήριό το 2010. Ηταν τότε που ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ, πίεσε για να καταστεί ευκολότερο για τους ανθρώπους σαν την Abhulimen να πάρει ιθαγένεια. “Αν κάποιος θέλει πραγματικά να γίνει Έλληνας πολίτης, κάτι που αποτελεί τιμή για τη χώρα αυτή, τότε πρέπει να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική διαδικασία, με σεβασμό και διαφάνεια, μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβάλει αίτηση ” είπε στο κοινοβούλιο το 2010. Ο Ραγκούσης είπε ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ιθαγένεια ήταν μέσα στην διαφθορά. Αν δεν είχες να δωροδοκήσεις ή δεν είχες πολιτικές διασυνδέσεις, θα έπρεπε συχνά να περιμένεις τουλάχιστον 10 χρόνια για να εξετάστει η αίτησή σου. Έτσι, στήριξε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία εγκρίθηκε στις αρχές του 2010, που έδινε η ταχύρυθμα ιθαγένεια για τα ελληνικής καταγωγής παιδιά των νόμιμων κατοίκων που είχαν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Αλλά ο Σαμαράς πίεσε για να ανατρέψει το νόμο και νωρίτερα αυτό το μήνα το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας τον έκανε την χάρη. Τώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σαν την Abhulimen βρίσκονται σε εκκρεμότητα. “Μας αντιμετωπίζουν σαν να μην υπάρχουμε», λέει η μητέρα της, Lucy Kabira. «Κατατροπώνοντας» τους Ξένους Για Να Προστατεύσουμε Τον Ελληνικό Πολιτισμό
Ο Στέφανος Mwange, ένας Έλληνας πολίτης, γεννημένος στην Ελλάδα με καταγωγή από την Ουγκάντα, μας λέει ότι η αγάπη του για την ελληνική ιστορία και μυθολογία τον ενέπνευσε να παίξει σε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, όπως η Εκάβη. Είναι ένας πολύ γνωστός ηθοποιός, αν και η θετική του εμπειρία να πολιτογραφηθεί Έλληνας πολίτης αποτελεί εξαίρεση. Οι περισσότεροι που προέρχονται απο ένα παρόμοιο υπόβαθρο, λένε ότι τους κάνουν να αισθάνονται ξένοι. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος ηγήται της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λέει ότι ο Σαμαράς πιστεύει ότι η ελληνική ιθαγένεια είναι ειδική, προέρχεται από αιώνες ιστορίας, και ότι καθιστόντας ευκολότερο για τους αλλοδαπούς να γίνουν πολίτες, θα καταστραφεί η ίδια η έννοια του ελληνικού έθνους. “Είναι πεπεισμένος ότι το έθνος βασίζεται στην φυλετική καταγωγή,” λέει ο Χριστόπουλος. “Το χρησιμοποιεί αυτό ως εργαλείο επικοινωνίας για την πολιτική του εκστρατεία”. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη λίγο πριν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επικρατήσει στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο Σαμαράς υποσχέθηκε να εξαλείψει το νέο νόμο για την ιθαγένεια και να σταματήσει να δίνει “ελεημοσύνες” για τους μετανάστες σε μια εποχή που οι Έλληνες υπέφεραν. Μεγαλώνοντας ως μαύρη, η Abhulimen έμελλε να αισθανθεί οτι η Ελλάδα δεν ήταν πραγματικά το σπίτι της.
Πηγή: www.lifo.gr
Use Facebook to Comment on this Post