Στον οίκο Κρίστις η κάβα της βρετανικής κυβέρνησης

Η βρετανική κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τα παλιά γαλλικά κρασιά της, περίπου…

7.500 δολ. το μπουκάλι, σε μια προσπάθεια να κάνει την κάβα της αυτοχρηματοδοτούμενη στο πλαίσιο της λιτότητας και του περιορισμού των εξωφρενικών δαπανών.

Η κυβερνητική κάβα, που βρίσκεται στο υπόγειο της Οικίας Λάνκαστερ κοντά στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, δημιουργήθηκε το 1922 για να προσφέρει φιλοξενία σε υψηλά ιστάμενους αλλοδαπούς κυβερνητικούς καλεσμένους, που μπορεί να είναι βασιλικά μέλη, αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί σε πάνω από 200 περιστάσεις το χρόνο. Περιλαμβάνει 38.090 μουκάλια κρασιού και οινοπνευματωδών και η αξία της αποτιμάται σε 4,47 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο τα νούμερα έδειξαν ότι μια κυβερνητική σύσταση του 2010 να γίνει η κάβα αυτοχρηματοδοτούμενη, αντί να απομυζά τους φορολογούμενους, δεν εφαρμόστηκε με τις πωλήσεις να αποτιμώνται πέρυσι στις 44.000 λίρες και τις αγορές περίπου σε 49.000 λίρες.

Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πουλήσει συνολικά 54 μπουκάλια κρασιού σε έξι παρτίδες, στις 21 Μαρτίου, και η πώληση αναμένεται να αποφέρει μέχρι 98.000 δολάρια (65.000 λίρες).

Εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοπρατείται κρασί από την Κάβα Κυβερνητικής Φιλοξενίας, ενώ έχουν προηγηθεί ιδιωτικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο Κρίστις, τα κορυφαία κρασιά της δημοπρασίας θα είναι έξι φυάλες Σατό Λατούρ του 1961, καθώς έκαστη να αναμένεται να συγκεντρώσει μέχρι 5.000 λίρες. Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης έξι μπουκάλια Πετρούς του 1978, καθώς και Σατό Μουτόν Ρόθτσιλντ του 1986 και Λαφίτ Ρόθτσιλντ του 1988.

«Πολλά από τα κρασιά της δημοπρασίας προσφέρθηκαν κατά το πέρας των δεκαετιών σε βασιλιάδες και βασίλισσες, προέδρους και πρωθυπουργούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρίστις.

Η δημοπρασία γίνεται σε μια περίοδο που εύποροι οινοπότες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα σε ακριβά κρασιά και αυξάνεται η ζήτηση για κρασιά καλύτερης ποιότητας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης Vinexpo τον Ιανουάριο. Η Κίνα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κρασιού Μπορντό, με αύξηση κατανάλωσης της τάξης του 110% το 2011.

Ο οίκος Κρίστις δήλωσε ότι η κάβα είχε “υποδειγματικά επαγγελματική διοίκηση”, τα κρασιά αγοράζονται “νεαρά” και διατηρούνται σε ιδανικές συνθήκες μέχρι να ωριμάσουν πλήρως και να είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Αγοράζονται βάσει συστάσεων μιας πενταμελούς επιτροπής που επιλέγουν διενεργώντας “τυφλές” γευσιγνωσίες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *