Είναι στιγμές που κάποιες ειδήσεις με κάνουν και θυμώνω. Έτσι συνέβη και σήμερα που άκουσα ότι νικητής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, αναδείχτηκε το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra με την πρόταση «One Step Beyond». Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού έγινε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε μια εκδήλωση που παρευρέθη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης καθώς ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Η όλη διαδικασία του διαγωνισμού οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.
Για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που έγινε χθες. Πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 21 Μαρτίου 2012 παρουσιάστηκε παρουσία του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, το πρόγραμμα Re-think-Athens / Ξανά-σκέψου την Αθήνα, που αφορά την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με κύριο άξονα την οδό Πανεπιστημίου και προκηρύχθηκε ευρωπαϊκός διαγωνισμός με την χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Χθες λοιπόν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός. Το έργο έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. Ευρώ και προβλέπει την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και τη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, απ΄όπου θα διέρχεται το Τραμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση λαμβάνει υπόψη ακόμα και την τοποθέτηση των δέντρων στην οδό Πανεπιστημίου ώστε να επιτευχθεί ο βέλτιστος φωτισμός και σκίαση. Αυτό που εκκρεμεί είναι οι συγκοινωνιακές μελέτες, ενώ στόχος είναι το έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ, να έχει ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο από σήμερα.
Θα μου πείτε ότι όλα είναι καλά, υπέροχα. Γιατί τότε θυμώνω;
Θυμώνω γιατί παρόλο που είμαστε στο μέσον μιας πρωτόγνωρης ύφεσης, εμείς οργανώνουμε φιέστες και διαγωνισμούς για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.
Θυμώνω γιατί αυτό το έργο, που θυμάμαι ότι ήταν όραμα του Αντώνη Τρίτση και της Μελίνας Μερκούρη δεν έγινε τόσα χρόνια που ξοδεύονταν απίθανα λεφτά και φτάσαμε τώρα μέσα στην φτώχεια μας να πάμε να το κάνουμε.
Θυμώνω γιατί τόσα χρόνια δεν κάναμε τίποτα.
Θυμώνω γιατί χρήματα αυτή τη στιγμή αντί να πάνε στην πραγματική οικονομία και στην δημιουργία έργων παραγωγής τα επενδύουμε στο περιτύλιγμα και στις ωραίες κορδέλες. Δυστυχώς χρήματα της Ευρώπης διοχετεύονται σε αναπλάσεις πλατειών, σε κολονάκια, παιδικές χαρές, στην Πανεπιστημίου. Και το βλέπουμε συνεχώς αυτό το πράγμα να γίνεται ακόμα και σήμερα. Δήμοι βρίσκουν ευρώ για κολονάκια που τοποθετούνται στην μέση του δρόμου ή για ανάπλαση νησίδων, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ότι απορροφώνται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Θυμώνω ακόμα γιατί παρά την κρίση ακόμα δίνουμε δουλειές στο εξωτερικό. Δεν υπήρχε καμιά μελέτη Έλληνα που να άξιζε και έπρεπε να γίνει Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για να δοθεί σε Ολλανδική εταιρεία; Πόσους Καλατράβα τελικά θα ταΐζουμε εμείς οι φτωχοί Έλληνες;
Είπε ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση χθες ότι “η παρουσίαση έχει συμβολικό χαρακτήρα γιατί δείχνει πως υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς”.
Φυσικά και οραματιζόμαστε μια άλλη Ελλάδα αλλά δεν μπορεί να βάφουμε το σπίτι μας ενώ δεν έχουμε να φάμε. Άσε που δεν μπορώ να φανταστώ το κέντρο της Αθήνας να κλείνει και να γίνονται έργα ανάπλασης, με ξηλώματα πεζοδρομίων και με οικοδομικά υλικά σε ένα κέντρο, που έχει κόσμο που διαμαρτύρεται, κάνει πορείες και διεκδικεί. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλα αυτά τα υλικά μπορεί να αποτελέσουν εφόδια για “πολεμοφόδια¨ και δεν μπορώ να σκεφτώ να γίνονται όλα τα έργα και να τα πληρώνουμε και μετά κάποιοι κουκουλοφόροι να τα κάνουν ότι ήταν πριν ή και χειρότερα.
Τέλος δεν μπορώ να φανταστώ τους καημένους τους αστέγους που θα “ξεσπιτωθούν¨ για να γίνουν τα έργα ανάπλασης. Επιτέλους είναι ωραία να οραματιζόμαστε όχι όμως την Πανεπιστημίου αλλιώς, αλλά να ξαναγυρίζουμε σε φάση ανάκαμψης, να έχουμε πίσω την ζωή μας, χωρίς χρέη, χωρίς στρες, χωρίς εισπρακτικές εταιρίες, χωρίς μιζέρια, χωρίς πόνο, χωρίς φτώχεια, χωρίς συσσίτια, χωρίς……
Επιτέλους αυτός ο τόπος πρέπει να κάνει κάτι. Πρέπει να ξυπνήσουν όλοι Ιδρύματα, χορηγοί, πολιτεία. Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που αυτοκτονούν, άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, άνθρωποι που δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους. Η λύση δεν είναι οι αναπλάσεις αλλά στο να δώσουμε χρήματα στην πραγματική οικονομία. Ας πάψει πια αυτό το κράτος να παράγει κράτος, πληρώνοντας κρατικοδίαιτα έργα, αλλά να δώσει και να χρηματοδοτήσει νέες ιδέες και την παραγωγή. Δυστυχώς ακόμα και τώρα τα ΕΣΠΑ πηγαίνουν σε κρατικά έργα, σε ανακαινίσεις, ανακαινισμένων από παλαιότερα χώρων, σε αναβάθμιση, αναβαθμισμένων από παλαιότερα συστημάτων. Τα μαγαζιά όμως κλείνουν, οι επιχειρήσεις, όσες ακόμα υπάρχουν φυτοζωούν και η κατάσταση διολισθαίνει όλο και πιο πολύ. Οι κάποιες εξαγγελίες προγραμμάτων που έχουν γίνει είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις μετά από οκτώ με δέκα μήνες!!!
Θέλουμε να βγούμε από την κρίση και ας μην έχουμε την Πανεπιστημίου αναπλασμένη…..
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Use Facebook to Comment on this Post