Οκτώ χρόνια δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον ζεόλιθο της Θράκης!

Την περασμένη Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε στο Μαξίμου μεγάλη σύσκεψη με θέμα τις επενδύσεις, γιατί καθυστερούν και φυσικά τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στην απασχόληση. Τεράστιο θέμα, για το….
οποίο οι πάντες έχουν άποψη και οι πάντες υφίστανται τις συνέπειές του.

Μάλιστα, μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργό με δηλώσεις του μίλησε για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια που αφορούν αξιοποίηση του ορυκτών, για τα οποία υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις, που ως συνήθως τις στηρίζει η αντιπολίτευση.

Μια μέρα πριν όμως, στη Βουλή συζητιόταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γεώργιου Ντόλιου, με ερωτώμενο τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου. Το θέμα της; Μια επένδυση στο «Τρίγωνο» του Έβρου, δηλαδή στην ακρότατη περιφέρεια της χώρας, που αφορά την εκμετάλλευση ενός ορυκτού που λέγεται ζεόλιθος. Η λειτουργία λοιπόν του λατομείου, θα προσφέρει τουλάχιστον 50 μόνιμες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες έμμεσες, σε περίοδο κρίσης, ενώ θα υποκαταστήσει και εισαγωγές του ίδιου ορυκτού από τη Βουλγαρία.

Εάν διαβάσει κανείς τα πρακτικά της Βουλής για το συγκεκριμένο θέμα, θα καταλάβει γιατί δεν γίνονται και ούτε είναι εύκολο να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Κυρίως θα καταλάβει ότι οι κυβερνήσεις, ακόμη και αν διαθέτουν πολιτική βούληση, είναι δέσμιες των ίδιων των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, μπλοκάρουν κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, στέλνουν τους ενδιαφερόμενους να βρουν το δίκιο τους στα Δικαστήρια, τα οποία αποφασίζουν μετά πέντε ή 10 χρόνια.

Για να γίνει αντιληπτός ο νομοθετικός και ρυθμιστικός κυκεώνας, θα μεταφέρουμε απλώς μερικές ατάκες από τα όσα ανέφεραν ο βουλευτής Έβρου και ο υφυπουργός.

Βουλευτής: «Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι έχει ιστορία και πάει πολύ πίσω, στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και το επαναφέρουμε στην Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».

Υφυπουργός: «Σ’αυτή την χρονική συγκυρία και την οικονομική δυσκολία την οποία διέρχεται η χώρα, η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών, πηγών στη χώρα μας και ειδικά του ορυκτού πλούτου είναι επιτακτική όσο καμία άλλη φορά κλπ,κλπ».

Βουλευτής: «Η ιστορία αυτή έχει σχέση με τρία πρόσωπα. Ο σημερινός Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Σταμάτης, ήταν Περιφερειάρχης της τότε Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν προχώρησε στην απευθείας μίσθωση για λόγους ιεραρχικής υπακοής. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ του έδωσε εντολή να μην προχωρήσει στην απευθείας μίσθωση, γιατί θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει. Ο ίδιος είχε άλλη γνώμη. Ο επόμενος περιφερειάρχης, ο κ. Σώκος, προχώρησε στην απευθείας μίσθωση έκτασης σε μια εταιρεία, η οποία έκανε νόμιμη έρευνα και απέδειξε την εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος. Η απευθείας αυτή μίσθωση δεν εγκρίθηκε ποτέ από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου. Έχει μάλιστα και επεισόδια η ιστορία, υπήρξε και ένα επεισόδιο μεταξύ εμού και του τότε ΥΦΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη (και φίλου μου), ο οποίος θεώρησε ότι προσεβλήθη από το ύφος της ερώτησης.

Η κοινωνία καγχάζει αφού επί οκτώ χρόνια τόσες κυβερνήσεις δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον ζεόλιθο στο τρίγωνο του Έβρου, όταν η χώρα εισάγει ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και από την Τουρκία. Μάλιστα, την εισαγωγή την κάνει μία εταιρεία, η οποία αν και έχει μισθωμένη παρακείμενη έκταση δεν την αξιοποιεί γιατί….δεν υπάρχουν ανάγκες στην αγορά. Πείτε μου τώρα, σας παρακαλώ εάν αυτό δεν δημιουργεί υπόνοιες.

Υφυπουργός: «Υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία λέγει ότι η εκμίσθωση του επίμαχου λατομικού χώρου μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν δημοπρασίας. Στην ίδια δε γνωμοδότηση αναφέρεται ότι ο Γ.Γ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναρμοδίως επιλήφθηκε της ασκηθείσας τον Ιανουάριο του 2011 αίτησης θεραπείας της ενδιαφερόμενης εταιρείας. Το δε Δεκέμβριο του 2011 έγγραφο του τότε Υφυπουργού Περιβάλλοντος προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον αρμόδιο Εισαγγελέα επισημαίνει τις καθυστερήσεις της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.»

Βουλευτής: «Κύριε Υπουργέ, γελοιοποιούμαστε κυριολεκτικά ως πολιτεία, ως κράτος. Δυο κρατικές υπηρεσίες, έχουν μία διαφωνία και κάθεται ο πλούτος ανεκμετάλλευτος. Πού; Στο Τρίγωνο του Έβρου. Να κάνετε μία σύσκεψη αύριο, να είμαστε παρόντες. Να είναι τετ α τετ οι υπηρεσίες, οι υπάλληλοι. Κρατικοί υπάλληλοι είναι, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η ιστορία. Να γίνει ή διεθνής διαγωνισμός ή άδεια εκμετάλλευσης στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ένα από τα δυο. Αυτό που λέμε και οφείλουμε να το κάνουμε κι εμείς κι εσείς, είναι να αξιοποιήσουμε το ζεόλιθο αύριο. Δεν μπορεί να τον εισάγουμε από τη Βουλγαρία.»

Μετά από αυτά που διάβασε ο αναγνώστης, μπορεί να ελπίζει σε επενδύσεις;

 http://rizopoulospost.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *