Το σχέδιο «Αθηνά» εξηγεί το υπουργείο Παιδείας μέσα από 34 ερωταπαντήσεις

Αθήνα
Aπαντήσεις σε 34 από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχεται για το σχέδιο «Αθηνά» παραθέτει…

στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Παιδείας.

Mεταξύ άλλων, αναφέρονται οι στόχοι του σχεδίου, οι παθογένειες της ανώτατης εκπαίδευσης, ποιους αφορά πρωτίστως το σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ερώτηση για τον αριθμό των φοιτητών που θα αλλάξουν τόπο σπουδών με την εφαρμογή του σχεδίου, το υπουργείο απαντά «στο σύνολο των 250.000 ενεργών φοιτητών θα απαιτηθεί η μετακίνηση περίπου 18.000 φοιτητών – και αυτή εντός των Περιφερειών που σήμερα φοιτούν».

Ειδικότερα, η απάντηση του υπουργείου είναι: ««Συνολικά 31.528 ενεργοί φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία «μετακινούνται» από τη σημερινή τους έδρα. Όμως το 15% από το σύνολο αυτό των φοιτητών υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμβολή των Εξεταστικών περιόδων Φεβρουαρίου και Ιουνίου, για τους επί πτυχίο φοιτητές.»

» Σε κάθε περίπτωση, στο σύνολο των 250.000 ενεργών φοιτητών θα απαιτηθεί η μετακίνηση περίπου 18.000 φοιτητών – και αυτή εντός των Περιφερειών που σήμερα φοιτούν. Δηλαδή από τα Γρεβενά στην Καστοριά και από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες ή από την Αμαλιάδα στη Πάτρα.»

» Είναι αναπόφευκτο το ότι η θεραπεία μιας τέτοιας έκτασης και έντασης παθογένειας συνδέεται με κάποιο κόστος, για το οποίο όμως καταβάλλεται προσπάθεια να είναι το λιγότερο δυνατό.»

» Παράλληλα όμως πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στη λογική των συγχωνεύσεων εντάσσεται η απόκτηση ισχυρότερων πτυχίων από τα νέα Τμήματα, με μεγαλύτερο αντίκρισμα, τα οποία θα δώσουν καλύτερη, περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση στην αγορά εργασίας, ώστε οι απόφοιτοι να μην πηγαίνουν κατευθείαν στην ανεργία. Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα αντιστάθμισης όπως η κάλυψη μέρους του κόστους μεταφοράς».

Όπως συμπληρώνει το υπουργείο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Θαεπιδοτηθούν οι μετακινήσεις με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα».

Ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι και αυτή που αφορά το ποσοστό μείωσης των εισακτέων συνολικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Η αύξηση στα ΑΕΙ θα είναι 30% και η μείωση στα ΤΕΙ 15%. Συνολικά η μείωση που θα προκύψει εκτιμάται ότι δε θα ξεπεράσει το 4%» απαντά το υπουργείο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *