«Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι μέρος του ΠΑΣΟΚ»

Ούτε ένα 24ωρο δεν έδωσε χρόνο η ΔΗΜΑΡ για δεύτερες σκέψεις στην επίσημη πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί διαλόγου για την κεντροαριστερά. Με ένα κομψό, πλην ξεκάθαρο «όχι», ο Φώτης Κουβέλης απάντησε στην πρόταση του Β. Βενιζέλου, έτσι τουλάχιστον όπως διατυπώνεται στην επιστολή του.
«Χρειάζεται ουσιαστικός αναστοχασμός. Οχι ένα εύκολο…
“πάμε παρακάτω”», αναφέρει ο κ. Κουβέλης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: αμυντική και αμήχανη σχολίασε ο ίδιος τη στάση της Αγίου Κωνσταντίνου, μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών.

Στην επιστολή, που ενέκρινε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή, ο Φ. Κουβέλης θεωρεί ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν μπορεί να γίνει μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου και των εσωτερικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ. Ή να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες άλλου κόμματος, που αναζητεί ένα νέο προσδιορισμό της “ταυτότητάς του”». Επικαλείται δε, πέραν λόγων αρχής, ότι «δεσμεύει αντί να διευκολύνει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων». Και προσθέτει ότι η ΔΗΜΑΡ θα παρακολουθήσει την «καταστάλαξη των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την “κεντροαριστερά” και ευρύτερα για την πορεία της χώρας».

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματος, που απορρίπτει τις συναντήσεις κορυφής, υποστηρίζει ότι «οι διεργασίες αυτού του ευρύτερου χώρου είναι σε εξέλιξη, έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αναζητούν ακόμα προγραμματικές συμπτώσεις, στρατηγικούς προσανατολισμούς και νέες κοινωνικές συμμαχίες».

Η επιρροή

Στο μόνο σημείο που ο Φ. Κουβέλης συμφωνεί με τη διαπίστωση του Β. Βενιζέλου, είναι ότι «η επιρροή του “χώρου αυτού” είναι μεγαλύτερη από την κοινοβουλευτική αποτύπωσή της» και αυτό «θα πρέπει να προβληματίσει δημιουργικά. Χρειάζεται ουσιαστικός αναστοχασμός. Οχι ένα εύκολο “πάμε παρακάτω”».

«Τα “γιατί” έχουν μεγάλη αξία. Και αν δεν απαντηθούν -πριν απ’ όλα και από όλους- καθαρά, ειλικρινά και πειστικά, η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε μία μη αξιόπιστη πολιτική διαδικασία», επισημαίνει ο κ. Κουβέλης, που πέταξε και καρφιά για «επικοινωνιακούς χειρισμούς» προ του κομματικού συνεδρίου της Ιπποκράτους. Και καταλήγει ότι η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει «να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας συμμαχίας» δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που «αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση (…) προωθώντας “συνθέσεις απόψεων”, χωρίς, όμως, να τις “εκβιάζει”».

«Δεν είναι ώρα για κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά για μεγάλες πρωτοβουλίες, με λόγο επί της ουσίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χωρίς διδακτισμούς», είπε σε συνεργάτες του ο Β. Βενιζέλος, σχολιάζοντας την απάντηση του Φ. Κουβέλη. «Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο άνοιγμα», είπε και έχει κάθε λόγο να το κάνει βλέποντας τα ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: enet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *