Επικάλυψη αρμοδιοτήτων στα ΑΕΙ διαπιστώνουν οι Πρυτάνεις

Τα προβλήματα που απασχολούν τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα τέθηκαν επί τάπητος κατά την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16 Φεβρουάριου, στο Λαύριο.

Στο ψήφισμά τους, οι Πρυτάνεις επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι από την εφαρμογή του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχει προκύψει επικάλυψη αρμοδιοτήτων…
των οργάνων διοίκησης, όπως του Πρύτανη και της Συγκλήτου με εκείνες του Συμβουλίου του εκάστοτε Ιδρύματος.

Το Συντονιστικό όργανο της Συνόδου θα αναλάβει την καταγραφή των προβλημάτων απορύθμισης και την άμεση κατάθεση κανονιστικών ρυθμίσεων για την επίλυσή τους.

Όσον αφορά στο σχέδιο «Αθηνά», η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός, ιδιαίτερα όταν αυτός οδηγεί σε κατάργηση ή συγχώνευση Πανεπιστημίων.

Οι Πρυτάνεις τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων. Ειδικά για το σχέδιο ‘Αδαμάντιος Κοραής» επισημαίνεται ότι τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν συνεργατικές δράσεις με την ελεύθερη βούληση των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Οργάνων τους και όχι όπως προτείνεται και μάλιστα κατά παράβαση των οικείων συνταγματικών διατάξεων

Στη Σύνοδο παρευρέθη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής ο οποίος τόνισε ότι έγινε μια αναλυτική συζήτηση σε καλό κλίμα και επανέλαβε ότι όσον αφορά στο σχέδιο Αθηνά, η διαβούλευση δεν έχει ακόμα τελειώσει. Όπως σημείωσε ο κ. Κυριαζής, το υπουργείο ακούει όλες τις απόψεις και τις προτάσεις ώστε να καταλήξει στο οριστικό σχέδιο στις αρχές Μαρτίου.

Παράλληλα, ο κ. Κυριαζής αποσαφήνισε ότι καθήκοντα διοίκησης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ασκούν οι πρυτάνεις, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής παρέμβασης επί του εν λόγω ζητήματος το καλοκαίρι, προκειμένου να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες Συμβουλίων και πρυτάνεων.

Πηγή: skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *