Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε την Τρίτη στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων…
βρέθηκαν η οικονομική κρίση που πλήττει τις δύο χώρες, τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και το Κυπριακό.
Ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε απολύτως επιτυχημένη την Κυπριακή Προεδρία και άριστη τη συνεργασία με τον πρόεδρο Χριστόφια εκφράζοντας την ελπίδα, αυτή να συνεχίσει στο ίδιο κλίμα και με τον επόμενο πρόεδρο. Παράλληλε εξέφρασε την ελπίδα να βγει ενισχυμένος και με αυξημένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο ο Ελληνισμός που αυτή την περιόδο δοκιμάζεται και στις δύο χώρες. Ευχαρίστησε τον Δ. Χριστόφια για τη συμπαράσταση που έδειξε στην Ελλάδα και τον διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο. Χαρακτήρισε γενναία και σπάνια την απόφαση του κύπριου προέδρου να τερματίσει τη θητεία του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ιστορία θα δικαιώσει πολλές από τις επιλογές του.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα, τον πρόεδρο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, τους Προέδρους της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για την αμέριστη στήριξή τους προς την Κύπρο και για τα αισθήματα αδελφικής φιλίας που τρέφουν για την Κύπρο. Δήλωσε ότι αυτή η αδελφική φιλία και συνεργασία σφυρηλατήθηκε ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δύο χώρες αντιμετώπισαν τις απειλές και την αλαζονεία της κατοχικής Τουρκίας μαζί με τις υπόλοιπες προκλήσεις.
Εξέφρασε την πίστη ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, οι οποίες δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, και θα βαδίσουν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον και την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία, η συνεχής επαφή και ο συντονισμός δράσης μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Δ. Χριστόσφιας δήλωσε ότι έγινε κατορθωτό να ανατραπεί το τουρκικό δόγμα και ότι είναι σήμερα ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευθύνη για τη στασιμότητα βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά. “Βρισκόμαστε σήμερα βήματα μπροστά ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας, ως αποτέλεσμα της συνέπειας και της σταθερότητας μας στη συμφωνημένη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα”.
Επίσης μίλησε για δημιουργία ενός προστατευτικού πλέγματος έναντι κάθε επιβουλής κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι σημαντικοί παράγοντες στον διεθνή χώρο, υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.
Φορτισμένες ήταν οι δηλώσεις των Δ. Χριστόφια και Κ. Παπούλια μετά το πέρας της συνάντησής τους, εξαίροντας τη θερμή φιλία που τους ενώνει και την εγκάρδια, στενή και ειλικρινή συνεργασία που είχαν για τα μεγάλα εθνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν από κοινού, εκφράζοντας την ελπίδα να δουν δικαιωμένη την Κύπρο και την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ε.Ε. διερωτώμενος που είναι η αλληλεγγύη της Ε.Ε. Σημείωσε ότι υπάρχει καταπίεση, διευρύνεται η κοινωνική αδικία και το τίμημα πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, ενώ κάποιοι κερδοσκοπούν. Την πραγματικότητα αυτή άλλωστε μετέφερε και στα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία ωστόσο ευχαρίστησε, όπως είπε, για τη στήριξη που πρόσφεραν για το κυπριακό πρόβλημα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των δύο χωρών για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα ή η Κύπρος μεμονωμένα, αλλά να σωθεί το σύνολο της ευρωζώνης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, ειδικά στις κοινωνικά αδύναμες τάξεις. Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, δήλωσε ότι η εξομάλυνσή τους περνά πάντα από τη λύση που θα υπάρχει στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων είναι αμετακίνητοι προς αυτή την κατεύθυνση και ότι με την καλή συνεργασία που έχουν με την κυπριακή Βουλή θα παλέψουν και στους διεθνείς οργανισμούς ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος ως μέλος του Συμβουλίου της ΕΕ και το είπα αποχαιρετώντας την τελευταία σύνοδο κορυφής, δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη. “Απ’ ό,τι ξέρετε προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στον Μηχανισμό Στήριξης και αντί για στήριξη έχουμε κατατρεγμό. Θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος. Μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο βεβαίως κανείς δεν μπορεί να χειροκροτήσει γιατί είναι οδυνηρές οι διατάξεις του. Βεβαίως δεν μπορεί να είναι τόσο οδυνηρές όσο οι διατάξεις των μνημονίων που υποχρεώθηκε η Ελλάδα να υπογράψει. Πιθανώς να είναι και γι’ αυτό που αρνούνται να προχωρήσουν.
Εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη γιατί δεν έχει υπογραφεί το μνημόνιο μέχρι αυτή τη στιγμή. Και εξέφρασα και την ετοιμότητά μου να υπογράψω, παρόλο που είμαι εναντίον του μνημονίου, όπως γνωρίζετε. Για λόγους πολιτικούς και για λόγους ιδεολογικούς. Εντούτοις, επειδή μας έφεραν σε αυτή την ανάγκη είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Και δεν θέλουν οι ίδιοι να υπογραφεί τώρα, γιατί θέλουν να επιβάλουν και νέους επαχθείς όρους” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δ. Χριστόφιας ευχήθηκε τέλος, η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί καλύτερους όρους.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, συναντήθηκε επίσης διαδοχικά με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Καμμένο, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
enet.gr
Use Facebook to Comment on this Post