Το θέμα του «λάθους» στη συνταγή του ΔΝΤ, σε σχέση με τον περίφημο πολλαπλασιαστή, ανακίνησε χθες η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένες εξηγήσεις από το Ταμείο…
Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα όσον αφορά την ύφεση. Το Ταμείο πρέπει «να ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόσφατη σχετική παραδοχή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, αλλά και άλλων στελεχών του, ακόμη και της ίδιας της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ. Να σημειωθεί ότι η κ. Λαγκάρντ συμμετείχε στο χθεσινό Eurogroup.
Ο Μπλανσάρ έχει αναγνωρίσει ότι η οικονομία στη χώρα μας απέδωσε κάτω από τις προβλέψεις αφού η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά, η παραγωγή μειώθηκε και ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.
Κατά τη συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ολλανδός Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, έδωσε τα εύσημα στη χώρα μας λέγοντας ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αλλά παρέπεμψε για την τελική απόφαση χορήγησης της επόμενης δόσης στις 21 Φεβρουαρίου, όταν το θέμα θα συζητηθεί από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group – EWG). Αυτό συνέβη, εξήγησε ο Γιάννης Στουρνάρας, επειδή μένει ακόμη να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του Φεβρουαρίου των 2,8 δισ. ευρώ. Ο Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας όμως ότι μένουν να γίνουν πολλά επιπλέον.
Για το θέμα της Κύπρου ο πρόεδρος του Eurogroup παρέπεμψε, όπως αναμενόταν, σε επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, δηλώνοντας απλά ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν όλα τα στοιχεία για το πρόγραμμα παροχής βοήθειας προς τη Λευκωσία. Ο Ντεϊσελμπλούμ παρέπεμψε επίσης στον επόμενο μήνα τη συζήτηση για το πώς θα μπορέσουν να βγουν σύντομα στις αγορές η Πορτογαλία και η Ολλανδία.
Αναφερόμενος στο αίτημα της Γαλλίας να συζητηθεί το θέμα του ισχυρού ευρώ, ο Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε ότι αυτό θα γίνει στο G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα την Παρασκευή και το Σάββατο.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν δήλωσε ικανοποιημένος για την ομαλοποίηση της κατάστασης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις αγορές, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος δανεισμού των νότιων χωρών της ευρωζώνης. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρέστη στη συνεδρίαση όχι μόνο για να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, αλλά και για να παρευρεθεί σε δείπνο που είχε οργανωθεί για την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την προεδρία του Eurogroup.
Την ανησυχία τους για τις διώξεις στην Ελληνική Στατιστική Αρχή εξέφρασαν στον Γιάννη Στουρνάρα, στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο έλληνας υπουργός τούς απάντησε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα θέμα αξιοπιστίας των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας.
Use Facebook to Comment on this Post