Πήλιο: Παλιά λιοτρίβια, μύλοι και δριστέλες θα ενταχθούν σε θεματικές διαδρομές

Τον καρπό μιάς 10χρονης διεπιστημονικής έρευνας με θέμα τα παραδοσιακά εργαστήρια του Πηλίου θα παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο ημερίδας, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 17:00-20:00, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς .

Με βασικό καταστατικό στόχο τη διάσωση της παραδοσιακής τεχνολογίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας μας, και…
θεωρώντας τη συστηματική καταγραφή έναν ασφαλή τρόπο διάσωσης δραστηριοτήτων και τεχνολογιών που εγκαταλείφθηκαν, το εν λόγω Ίδρυμα πραγματοποίησε έρευνα για τον εντοπισμό των εργαστηρίων, την εθνολογική και ιστορική τεκμηρίωσή τους (μέσω γραπτών πηγών, κυρίως από τα τοπικά αρχεία, αλλά και προφορικών μαρτυριών), την αρχιτεκτονική τους αποτύπωση, όπως και  την αποτύπωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, όπου αυτός διασώζεται.

Καταγράφηκαν περισσότερα από 200 εργαστήρια, τα περισσότερα από τα οποία στον Δήμο Αρτέμιδας, με τα ελαιοτριβεία και τις αναγκαίες συναφείς εγκαταστάσεις να αποτελούν την πλειοψηφία, και το 85% του συνόλου να αφορούν τα βασικά προϊόντα (λάδι και αλεύρι). Η καταγραφή οδήγησε σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για την παραγωγή και την οικονομία του Πηλίου: την τεχνολογία, τους τόπους και τα μεγέθη της παραγωγής, τους τόπους αποθήκευσης και τους τρόπους μεταφοράς, την εμπορία, την υποχώρηση ορισμένων κλάδων, την επιβίωση ή την ανάπτυξη άλλων.

 Με τα δύο τρίτα του συνόλου τους να παραμένουν εγκαταλελειμμένα και τα μισά σε καλή και μέτρια κατάσταση διατήρησης, τα εργαστήρια του Πηλίου παρέχουν περιθώρια ανάδειξης με την ένταξή τους σε θεματικές διαδρομές, στις οποίες θα συνδυάζονται με το φυσικό περιβάλλον, εντός του οποίου (και σε ανταπόκριση με το οποίο) δημιουργήθηκαν, για να αποτελέσουν επί σειρά δεκαετιών τμήμα της τοπικής οικονομίας του Πηλίου. Μια τέτοια ανάδειξη θα μπορούσε να συμβάλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ήδη προνομιούχου σε φυσικό και ιστορικό πλούτο.

Περιήγησησε επιλεγμένα προβιομηχανικά εργαστήρια του Πηλίου με τη φροντίδα του Ιδρύματος, κατόπιν σχετικής κράτησης, θα γίνει το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – http://www.piop.gr

Πηγή: taxydromos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *