Εγκαταλείπεται καινοτόμα επένδυση άνω του ενός εκατομμυρίου

Καιροί δύσκολοι για επενδύσεις… Ακόμη πιο δύσκολοι για επενδυτές που ακόμη κι όταν έχουν τις καλύτερες προθέσεις σκοντάφτουν όχι μόνο στον γραφειοκρατικό μηχανισμό αλλά και σε άλλα εμπόδια που μπορεί να άρει η διοίκηση και όσοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά για λόγους που δύσκολα μπορούν να γίνουν κατανοητοί ή χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης…

Πριν από μερικούς μήνες οι Αρτινοί υποδέχονταν θερμά μία καινοτόμα επένδυση που αφορούσε στην ίδρυση και λειτουργία μονάδας παραγωγής βιομάζας από άλγη, δηλαδή φύκια. Η μονάδα ξεκίνησε να στήνεται όμως λίγους μήνες μετά ο επενδυτής έβγαλε και την τελευταία βίδα, κατεβάζει ρολά και εγκαταλείπει οριστικά την Άρτα.

Έτσι η περιοχή χάνει μία επένδυση της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, χρήματα που δεν προέρχονται από επιδοτούμενα προγράμματα και δεκάδες θέσεις εργασίας.

Οι κάτοικοι στην Άρτα που περίμεναν πως και πως τη συγκεκριμένη επένδυση αγνοούν ακόμη τις δυσάρεστες εξελίξεις ενώ εντύπωση και μάλιστα αλγεινή προκαλεί ο τρόπος που λειτουργεί η διοίκηση η οποία ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα….

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας λοιπόν η οποία ανέχονταν τη λειτουργία μιας μεγάλης επιχείρησης στο Κομπότι χωρίς αδειοδοτήσεις και αγνοούσε (;) ότι τα λύματα χωρίς καμία επεξεργασία διοχετεύονταν σε χείμαρρο που καταλήγει στον Αμβραικό επέπληττε το Epiruspost.gr όταν αποκάλυπτε το θέμα και ούτε λίγο ούτε πολύ μας κατηγορούσε ότι βλάπτουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής, παρότι τονίζαμε ξεκάθαρα ότι σήμερα η επιστήμη μπορεί να δώσει λύσεις στα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα ώστε να συνυπάρξουν οι επενδύσεις με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ίδια λοιπόν Περιφερειακή Ενότητα, η οποία δεν γνώριζε τίποτα για την περίπτωση του Κομποτίου και από τότε δεν φρόντισε να πληροφορήσει κανέναν για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε, στην περίπτωση της μονάδας άλγης λειτούργησε με ταχύτητα που θα ζήλευε και ο …. Ράιχενμπαχ!

Οι επιχειρηματίες για τη μονάδα άλγης είχαν υποβάλλει το φάκελο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση στο ΥΠΕΚΑ. Το ΥΠΕΚΑ αφού ήλεγξε το φάκελο και τον βρήκε πλήρη τον διαβίβασε στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες για γνωμοδότηση. Μεταξύ των άλλων και στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Στις 29 Νοεμβρίου λοιπόν διαβιβάστηκε ο φάκελος και στις 20 Δεκεμβρίου γνωμοδότησε η Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού (είναι άραγε η πιο αρμόδια;) και μάλιστα αρνητικά!

Η γνωμοδότηση προκαλεί πολλά ερωτήματα όπως επίσης είναι απορίας άξιον γιατί η συγκεκριμένη επένδυση –λόγω και της καινοτομίας και του ύψους της- δεν έφτασε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση ή έστω στην Επιτροπή Περιβάλλοντος η οποία πολύ συχνά ασχολείται με επενδύσεις πολύ μικρότερης εμβέλειας.

Άλλωστε ο Περιφερειάρχης σε κάθε δημόσια εμφάνιση φροντίζει να δείχνει το ενδιαφέρον του για τις επενδύσεις και να αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του. Φτάνει δε το ενδιαφέρον αυτό να μην εξαντλείται στις… παγολεκάνες…

Θετική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας η οποία συνοδεύονταν κι από ένα πλήρες κι αναλυτικό σκεπτικό, όμως αυτή δεν αρκούσε για να δημιουργήσει ένα φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον και οι φόβοι για καθυστερήσεις και εμπλοκές στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποθάρρυνε τους επιχειρηματίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας στην Άρτα είχε ξεκινήσει μετά τον διαγωνισμό make innovation work, που διοργάνωνε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τη Cisco και με τη συμβολή μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων στον οποίο η συγκεκριμένη ιδέα βραβεύθηκε.

Η μονάδα αρχικά θα αναπτύσσονταν στον Παχυκάλαμο Αρτας, παράγοντας βιομάζα υψηλής θερμογόνου δυνάμεως για βιοκαύσιμο χρησιμοποιώντας φύκια και σταδιακά θα κάλυπτε έκταση χιλίων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα στο αρχικό στάδιο της εγκατάστασης της, το περασμένο φθινόπωρο την είχε επισκεφθεί και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Daniel Smith.

Η καινοτομία της επένδυσης έγκειται όχι στην ιδέα παραγωγής, αφού ήδη υπάρχει αντίστοιχη παραγωγή, αλλά στον τρόπο παραγωγής που δίνει τη δυνατότητα για πολύ χαμηλό κόστος και κατ’ επέκταση πολύ ανταγωνιστική τιμή στην αγορά ενέργειας.

Λίγους μήνες μετά λοιπόν αποδείχθηκε ότι είναι αρκετή η «στενοκεφαλιά» κάποιων υπαλλήλων ή όψιμων παραγόντων της πολιτικής για να βάλουν τέλος σε μία μεγάλη επένδυση.

Και η τελευταία βίδα λοιπόν από τις εγκαταστάσεις της Άρτας έχει συσκευαστεί και πολύ σύντομα οι επενδυτές θα αναζητήσουν πιο φιλόξενο περιβάλλον στο εξωτερικό.

Πηγή: epiruspost.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *