Φτήνυναν 0,54% τρόφιμα και ποτά, ψαλιδίστηκαν 30% οι μισθοί το 2012

Με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να έχει μειωθεί κατά 50% και το ψαλίδι στους μισθούς να προσεγγίζει το 2012 το 30%, η είδηση ότι τον έκτο χρόνο ύφεσης παρατηρήθηκε επιτέλους αποκλιμάκωση τιμών θα μπορούσε να δημιουργήσει αισιοδοξία μόνο αν μιλούσαμε για ανάλογα ποσοστά μειώσεων. Κάτι που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

 Για παράδειγμα η μείωση στα τρόφιμα-ποτά ήταν οριακή, μόνο 0,54%.

Η δυσαναλογία αυτή δημιουργεί επιπλέον απαισιοδοξία στους ειδικούς, που μιλούν για μία ακόμη απόδειξη της δυσκολίας να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

 Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την ακρίβεια που υπάρχει, ούτε φτάσαμε εκεί που θέλουμε, ωστόσο αποδεικνύεται ότι «έχει μπει φρένο στον κατήφορο, μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών» ερμήνευσε προσεκτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ.Σκορδάς παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών πέρυσι.

 «Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, καθώς το αίσθημα της ακρίβειας, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, της αύξησης των φορών και της ανεργίας δεν μπορούν να μας κάνουν να αισιοδοξούμε, ωστόσο μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών» είπε ο κ. Σκορδάς.

 «Οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν αρχίσει να έχουν απτά αποτελέσματα, τα οποία πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένα και απτά, απ’ τον κάθε Έλληνα πολίτη» πρόσθεσε.

 Ο υφυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν τις τιμές στην διατροφή, την υγεία, τις επικοινωνίες, την εκπαίδευση να έχουν μειωθεί, ενώ αν δεν υπήρχε η αύξηση των φόρων σε καύσιμα και των τιμών του ρεύματος, θα μπορούσε να καταγράφει αρνητικός πληθωρισμός για το 2012.

 Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,8%, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του υπουργείου αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της επίδρασης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση του ρεύματος τότε ο πληθωρισμός θα ήταν αρνητικός στο – 0,5%.

 Ειδικά για τον τομέα της διατροφής ο κ. Σκορδάς επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει αρνητικό δείκτη τιμών στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών. Ειδικότερα ο δείκτης πέρυσι μειώθηκε κατά 0,54%, και για πρώτη φορά η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καθώς και της υπόλοιπης ΕΕ εμφανίζει μειώσεις τιμών».

 Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, εξήγησε ότι η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην πτώση της ζήτησης, αλλά και στην πολιτική που εφαρμόζεται με την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων καθώς και στην άρση των αγορανομικών εμποδίων.

 Ο ίδιος στο ερώτημα γιατί δεν πέφτουν οι τιμές όσο και τα εισοδήματα επικαλέστηκε τα ιστορικά στοιχεία που λένε ότι πουθενά δεν έχει γίνει αυτό ούτε και στην Αργεντινή.

Τα στοιχεία

Μείωση τιμών καταγράφεται σε 9 από τις 12 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον γενικό δείκτη ενώ αύξηση καταγράφεται σε τρεις κατηγορίες, στη στέγαση, τις μεταφορές, την ένδυση και υπόδηση.

 Newsroom ΔΟΛ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *