Πάτρα: Διάλογο για τους υποσιτιζόμενους μαθητές ζητά η Ένωση Γονέων

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων των σχολείων του Δήμου Πατρέων, με αφορμή περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι φαίνεται να μη σιτίζονται, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των ωρών που βρίσκονται στο σχολείο, επισημαίνει σε ανακοίνωση της και πάλι αυτό το πρόβλημα και καλεί σε διάλογο τους φορείς για την αντιμετώπισή του.

Η ανακοίνωση συνεχίζει με τα εξής:…

«Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ εντολή της τρόικας και των δανειστών της χώρας και η κρίση που μαστίζει κάθε οικονομικά αδύνατη ελληνική οικογένεια, με την ανεργία να ξεπερνά το 25% και που στην Αχαΐα ίσως να ξεπερνά και το 30%, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα παιδιά που δεν σιτίζονται σωστά ή υποσιτίζονται, γεγονός που είτε το κρύβουν οι αρμόδιοι φορείς είτε προσπαθούν να το συγκαλύψουν.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων των σχολείων του Δήμου Πατρέων, εκτιμά ότι πρέπει πλέον το πρόβλημα αυτό να σταματήσει να κουκουλώνεται. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σ αυτή τη γενιά που αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, αν θέλουμε να υπάρχει μέλλον σε τούτη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, ο Δήμος Πατρέων ξεκίνησε, δυστυχώς εντελώς πρόχειρα, ένα πρόγραμμα με την δωρεάν προσφορά ενός κουλουριού σε κάθε μαθητή που αντιμετώπιζε, κατά την εκτίμηση της Διεύθυνσης του σχολείου, πρόβλημα σίτισης.

Η Ένωση γονέων είχε τότε επισημάνει την προχειρότητα του εγχειρήματος, αφού η κάλυψη των απαιτούμενων εξόδων γινόταν από ένα προσωρινό ταμείο που εθελοντικά ο Δήμαρχος και κάποιοι Αντιδήμαρχοι έδιναν μέρος της δημαρχιακής τους αντιμισθίας.

Το ταμείο όμως κάποια στιγμή στέρεψε από χρήματα και έτσι ο στόχος που ήταν να αντιμετωπιστεί υποτυπωδώς το πρόβλημα της σίτισης των πραγματικά αδύνατων οικονομικά μαθητών, επιτεύχθηκε μόνο προσωρινά αφού, όπως είχαμε προβλέψει, ο Δήμος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί οικονομικά και το πρόγραμμα σταμάτησε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς .

Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο πρόβλημα δεν λύνεται με όποιας μορφής πρόγραμμα διατροφής και σίτισης των μαθητών. Κυρίαρχο για μας είναι κάθε γονέας να έχει δουλειά, ώστε να μπορεί ο ίδιος να ανταποκριθεί και να καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς του.

Όμως στην παρούσα περίοδο της σοβαρής οικονομικής κρίσης, την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας. Η κυβέρνηση ενώ βρίσκει εύκολα τα δισεκατομμύρια για να ενισχύσει τις τράπεζες, με δυσκολία ασχολείται με το πρόβλημα σίτισης των μαθητών γι αυτό πιστεύουμε ότι ήλθε πλέον η ώρα το Υπουργείο Παιδείας να ασχοληθεί και με το θέμα αυτό και όχι μόνο με το πως θα μειώσει τον αριθμό των μαθητών και φοιτητών με στόχο να περιορίσει τις δαπάνες για την παιδεία.

Για μας το κονδύλι που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό και προορίζεται για τη σίτιση των μαθητών θα πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια, να αφορά όλους τους μαθητές των σχολείων της χώρας και όχι κάποια σχολεία κατ επιλογή του Υπουργείου, να έχουν λόγο στην επιλογή των μαθητών οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών και των γονέων ώστε να γίνει δίκαιη και αντικειμενική κατανομή αλλά και να διασφαλιστεί η διαφάνεια διαχείρισης των χρημάτων.

Είναι δεδομένο ότι δεν θα δεχθούμε την ανάθεση της διαχείρισης ενός τέτοιου προγράμματος σε κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μιας και έχουμε πικράν πείρα από τη “φιλάνθρωπη” δράση τέτοιων οργανώσεων.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο Πατρέων, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, Περιφ. Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ)Αχαΐας,

Συλλόγους Δασκάλων & Νηπιαγωγών, Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Ν. Αχαΐας, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας καθώς και ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές του Νομού,να πάρουν θέση πάνω στο πρόβλημα επίσημα και υπεύθυνα, ώστε όλοι μαζί σε μια ενημερωτική-γνωμοδοτική συνάντηση, να συζητήσουμε και να συμπορευθούμε προκειμένου να δράσουμε αποφασιστικά και οργανωμένα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τα παιδιά μας δοκιμάζονται, ηθικά, ψυχολογικά και υλικά!

Τον 21ο αιώνα δεν νοείται να υπάρχουν παιδιά που υποσιτίζονται, γονείς να χάνουν καθημερινά το πενιχρό εισόδημά τους, τα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα, η υγεία να υποβαθμίζεται, να χάνεται κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μεις οι γονείς των μαθητών, να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Η σίτιση των μαθητών δεν είναι επαιτεία. Είναι πολιτική, κοινωνική και ηθική υποχρέωση κάθε σύγχρονης, ευνομούμενης πολιτείας.

Πηγή: thebest.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *