Ο Κώστας Μαρκόπουλος στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στο eviaportal, μιλάει για την αποχώρηση του από τους Αν. Έλληνες, τον Αλέξη Τσίπρα, για το τι μέλει γενέσθαι με τον ίδιο σε πολιτικό επίπεδο, για τον Αντώνη Σαμαρά και τις…
πολιτικές κινήσεις της ΝΔ, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει και το επίκαιρο ζήτημα της αστυνομικής βίας.
Eviaportal: κ. Μαρκόπουλε, τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια η χώρα μαστίζεται από την κρίση, εσείς έχετε πάρει εξαρχής μία ξεκάθαρη θέση την οποία και έχετε διατηρήσει μέχρι σήμερα ενάντια στα μνημόνια και ότι αυτά συνεπάγονται. Κατά σειρά είδαμε τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη και τελευταία μία στροφή του κ. Τσίπρα προς το μνημόνιο. Υπάρχει άλλος δρόμος;
Κ. Μαρκόπουλος: Η αλήθεια είναι, ότι οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Τσίπρα, στον Σόϊμπλε και στις ΗΠΑ, αρχίζουν και αλλάζουν θεαματικά το σκηνικό. Εξηγώ το γιατί. Πρώτον, τον πολιτικό διάλογο και τον κοινωνικό προβληματισμό για τα τεκταινόμενα, σε μια χώρα κατά 70% τον καθοδηγεί η κυβέρνηση, κατά 30% η αξιωματική αντιπολίτευση και όλοι οι υπόλοιποι κάνουν ότι μπορούν. Αλλά δεν μπορούμε κάποιοι που είμαστε έξω από αυτούς τους δυο παράγοντες, που είναι και θεσμικοί, να βάλουμε την ατζέντα. Φαίνεται λοιπόν μία στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά το μνημόνιο εναντίον αντιμνημονίου, αρχίζει και το βάζει στην άκρη. Διότι όταν όλοι ακολουθούν την ίδια γραμμή, φαίνονται δύο πράγματα.
Πρώτον, ότι το μνημόνιο δηλαδή μια συμφωνία με τους δανειστές, είναι μια αναγκαστική δουλειά, μπορούμε να διαφοροποιηθούμε στις συνθήκες, στους κανόνες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στο περιεχόμενο. Το δεύτερο όμως επίσης που φαίνεται και είναι πασίδηλο αυτό, ότι το μνημόνιο είναι λάθος και αυτό το λέει και το ΔΝΤ. Εδώ λοιπόν δικαιώνεται ο Σαμαράς της περιόδου 2010-2012, όταν έλεγε ότι αυτό δεν βγαίνει. Η συνταγή είναι λάθος. Και χάνει ο Σαμαράς της περιόδου 2012 των τελευταίων μηνών. Την ίδια στιγμή πρόκειται μια παρά πολύ σοβαρή αναδίπλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ξέχασε τα θα σκίσω το μνημόνιο, θα τα καταγγείλω, θα τα κρεμάσω, θα τα κάψω κτλ. Επομένως – πολιτικό και κολοσσιαίο για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση – ο διαχωρισμός μνημόνιο και αντιμνημόνιο πάει τέταρτη, πέμπτη, επιλογή. Είτε έχουμε μνημόνιο είτε το κάνουμε χαρτοπόλεμο, η λύση είναι μια. Επενδύσεις, Θέσεις εργασίας, Κοινωνικό κράτος. Τρία πράγματα: επενδύσεις εσωτερικές ή εξωτερικές, θέσεις εργασίας -βασικό- έχουμε 1.500.000 ανέργους. Κοινωνικό κράτος το οποίο θα στηρίζει ιδιαίτερα τους νεόπτωχους διότι μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση στην κοινωνία θα χρειαστούν οπωσδήποτε χρόνια. Άρα η αναμέτρηση, ο προβληματισμός εντός και εκτός βουλής, είναι αυτά τα τρία.
Eviaportal: Μήπως τελικά δεν διεκδικούμε όσα θα έπρεπε να διεκδικήσουμε;
Κ. Μαρκόπουλος: Εδώ είναι το θέμα τώρα. Ότι η χώρα δεν μπορεί, δεν βγαίνει από την περιδίνηση, διότι είναι ανίκανη να κάνει επενδύσεις, να φέρει επενδύσεις, είναι ανίκανη να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με τον Α ή Β τρόπο και βεβαίως έχει ένα πάρα πολύ φτωχό κοινωνικό κράτος, το οποίο- εδώ είναι το πιο σημαντικό- πρέπει πάση δυνάμει να βρει κάποια χρήματα προφανώς από χαλάρωση των όρων του μνημονίου, που το ΔΝΤ λέει ότι θα είναι λάθος. Την ίδια στιγμή πρέπει η κυβέρνηση να παράγει επειγόντως ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, δηλαδή που θέλουμε να πάει ο τόπος το 2021 που έχουμε διακόσια χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από το 1821. Που θα πάει η Ελλάδα; Θα έχουμε πρωτογενή παραγωγή; Ποια θα έχουμε να στρέψουμε τον κόσμο προς τα εκεί; Τι τουρισμό θέλουμε να έχουμε; Τι ναυτιλία θέλουμε να έχουμε; Θα είμαστε βιομηχανικοί; Θα είμαστε μεταποιητικοί; Θα είμαστε κάτι; Αυτά η κυβέρνηση οφείλει να τα περιγράψει, να ξέρει και η κοινωνία που θα επενδύσει τα λίγα χρήματα που έχει. Αυτά τα τρία πράγματα χρειάζονται αυτήν την στιγμή. Άρα λοιπόν έχουμε μια σοβαρή αλλαγή, μέσα σε λίγους μήνες όλου του πολιτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο θα υπάρξουν, οι επόμενες αναμετρήσεις μέσα στην βουλή, έξω από την βουλή και στις επόμενες εκλογές. Και με βάση αυτό πρέπει όλοι να καθορίσουμε την θέση μας. Αυτή είναι η άποψη μου.
Eviaportal: Που βλέπετε τον Κώστα Μαρκόπουλο το επόμενο διάστημα;
Κ. Μαρκόπουλος: Σταθερά και κεντροδεξιά. Εγώ δεν αλλάζω πεποιθήσεις, ούτε αλλάζω ιδεολογία, ούτε πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να βγει από την περιδίνηση με μια αριστερή διακυβέρνηση, με μια κυβερνώσα αριστερά, όπως λέει ο Λαφαζάνης. Δεν το πιστεύω αυτό γιατί η κυβερνώσα αριστερά πιστεύει σε αυξημένο κράτος, πιστεύει σε δημόσιες επενδύσεις, πιστεύει στην ίδια συνταγή που απέτυχε από την μεταπολίτευση και μετά. Για αυτό την απορρίπτω, όχι για άλλους λόγους φανατισμού κτλ. Άρα μένοντας στην κεντροδεξιά υπάρχουν για εμένα δυο λύσεις. Ή η ΝΔ που είναι ο βασικός πυλώνας της κεντροδεξιάς θα αποφασίσει να υλοποιήσει τα προηγούμενα που είπαμε σε έναν βαθμό, δηλαδή την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αλλαγή των όρων του μνημονίου, εκμεταλλευόμενη την ομολογία του ΔΝΤ ότι υπάρχουν λάθη και να ισχυροποιήσει το κοινωνικό κράτος, που για εμένα είναι βασικό κεκτημένο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οπότε αν γίνουν αυτά θα έβλεπα τον εαυτό μου να βοηθώ σε αυτήν την κατεύθυνση.
Αν δεν τα κάνει αυτά τότε θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό, κενό το οποίο δεν θα μπορεί η ΝΔ να το καλύψει και άρα εκ των πραγμάτων αυτό θα δώσει γένεση σε κάτι καινούργιο. Άρα ο Κώστας Μαρκόπουλος θα περιμένει. Δεν χάθηκε η στιγμή να πάρω την απόφαση μου. Μπορώ να απολαύσω την πολιτική μ ελευθερία, να μιλώ μόνο για τον εαυτό μου και έχω να πω πάρα πολλά και θα δούμε πως θα βαδίσει αυτή η ιστορία.
Ο καθένας μπορεί να με κρίνει στα θετικά μου ή στα αρνητικά μου για όλα αυτά τα οποία έχω κάνει όμως δεν μπορώ να ξεχάσω, ούτε να αψηφήσω ποτέ ότι παρά το άλμα από την ΝΔ, την διαγραφή μου, την ένταξη μου στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ήρθα πρώτος μεταξύ όλων των βουλευτών της Εύβοιας και αυτό λέει κάτι. Για εμένα προσωπικά είναι πολύ συγκινητικό και είμαι υποχρεωμένος και τώρα που πρέπει να πάρω και τώρα αποφάσεις κάποια στιγμή να ζυγίσω πάρα πολύ την άποψη του κόσμου. Και αυτήν την ζυγίζω πιστέψτε με και την σέβομαι όσο τίποτα άλλο.
Άρα λοιπόν όπως καταλαβαίνετε, ένας πολιτικός να ζυγίσει τα πάντα μέσα του, κυρίως να είναι ο εαυτός του και να πάρει τις αποφάσεις του όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα σε κάθε περίπτωση για αυτήν την συγκυρία. Προσέξτε το αυτό και μέχρι τις γερμανικές εκλογές που είναι τον Σεπτέμβρη και επειδή εκτιμώ ότι αμέσως μετά θα έρθει μια πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση πάλι για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ταλανιστεί ούτε πρέπει να κινδυνεύσει. Υπό αυτήν την έννοια επειδή πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας και πάνω από όλα πρέπει να βλέπουμε τους πραγματικούς στόχους, αυτό θα το λάβω πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μου σε ότι κινήσεις κάνω μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επειδή πιστεύω ότι η χώρα έχει μια ευκαιρία που δεν πρέπει να την χάσει ποτέ.
Eviaportal:Γιατί αποχωρήσατε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες το έχετε πει και πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους. Αυτό που έχει μείνει σε πολλούς σαν απορία είναι γιατί από την αρχή συμπορευτήκατε;
Κ. Μαρκόπουλος: Θα σας πω. Όταν διαγράφηκα από την ΝΔ είχα τρεις δρόμους μπροστά μου. Ο ένας ήταν να πάω σπίτι μου και στην δουλειά μου. Δεν το πίστεψα ότι ήταν η ώρα, δεν το έπραξα. Δεύτερη λύση που είχα ήταν να γυρίσω στην ΝΔ στέλνοντας εκείνη την επιστολή που είχε ζητήσει ο μετέπειτα πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όχι επιστολή μετανοίας αλλά εν πάση περιπτώσει επιστολή ότι αποδέχομαι τις θέσεις, τις απόψεις κτλ. Ούτε αυτό μπορούσα να το κάνω διότι εγώ ήξερα τι έκανα. Δεν καταψήφισα καταλάθος. Καταψήφισα ενσυνειδήτως και πολύ θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι σε έναν μεγάλο βαθμό έχω δικαιωθεί μέσα μου. Σε μεγάλο βαθμό όχι σε όλα, έχω δικαιωθεί για αυτά που έλεγα τότε. Έμεινε ο τρίτος δρόμος, να ενταχθώ κάπου.Αν έκανα κόμμα εκείνη την περίοδο, με ότι δυσκολία και αν σήμαινε αυτό, θα με κατηγορούσαν κάποιοι ότι ήθελα να φύγω από την ΝΔ για να γίνω αρχηγός. Δεν το επέτρεπα στον εαυτό μου αυτό γιατί δεν ήταν αλήθεια. Άρα έμεινε μόνο ο Πάνος Καμμένος.
Πιστεύαμε λοιπόν ότι τότε που πήγαμε, που όταν πήγαμε ο Καμμένος ήταν στο 2.5% σας θυμίζω από τις δημοσκοπήσεις και όταν πήγαν οι δέκα βουλευτές πέταξε στο 7.5% και μετά πήγε στις εκλογές στο 10.5%. Πίστευα τότε ότι ο Πάνος Καμμένος θα συνειδητοποιήσει ότι η συνύπαρξη σε ένα κόμμα, σημαίνει ισορροπία, αντίληψη όλων των δεδομένων που έχεις γύρω σου. Στην αρχή το έκανε. Μετά μάλλον μέθυσε από την αρχηγία και άρχισε να κάνει τα δικά του.
Εντάξει έφυγα για προφανείς λόγους. Ούτε το δολάριο ήταν σοβαρή ιστορία, ούτε η συνοδοιπορία με το ΣΥΡΙΖΑ με εξέφραζε ποτέ, ούτε το γεγονός ότι συρθήκαμε σε μια σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αδίκως χωρίς να φταίμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι, επειδή ο Πάνος Καμμένος έκανε ένα πολύ μεγάλο και τραγικό λάθος και αδίκησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα λοιπόν ήρθε αυτό που όλοι περιμένατε, η σύγκρουση που σήμαινε την αποχώρηση μου.
Eviaportal: κ. Μαρκόπουλε θα θέλαμε σχόλιο σας για το θέμα που έχει προκύψει με την αστυνομική βία και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης κατά κύριο λόγο προς τον κ. Δένδια.
Κ.Μαρκόπουλος: Νομίζω ότι υπάρχει υπερβολή και από τις δυο πλευρές. Πρώτα από όλα πρέπει να πω ότι γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους κύκλους να κινητοποιηθεί ένας οίκτος για αυτά τα παιδιά, επειδή πρέπει να φάγανε και καμία σφαλιάρα παραπάνω από τι φαίνεται. Πρέπει να σας πω, ότι δεν έκαναν κάποιο παράπτωμα ή πλημμέλημα. Έκλεψαν ενσυνειδήτως για να αγοράσουν όπλα να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους. Δηλαδή είναι συνειδητοποιημένοι τρομοκράτες, είναι ενήλικες πια και δεν είναι τίποτα παιδάκια δεκαπεντάχρονα.
Δεύτερον, η δημοκρατία σημαίνει σεβασμός του μεγάλου συνόλου. Όχι υποδούλωση του μεγάλου συνόλου στο μικρό υποσύνολο.
Το τρίτο που έχω να πω είναι ότι σε όλο τον κόσμο οι αστυνομίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Δεν καταλαβαίνω γιατί εδώ εκπλήσσονται πολλοί. Πάντα έτσι λειτουργούσαν. Είτε με δεξιά είτε με αριστερή κυβέρνηση η αστυνομία είναι πάντα αστυνομία. Μετατοπίστηκε η συζήτηση για το πώς συμπεριφέρθηκε η αστυνομία. Έχει και αυτό την αξία του και πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία των ανθρώπων, τα αξιώματα, τις αξίες με τις οποίες έχουν μεγαλώσει, το σεβασμό της προσωπικότητας. Μεγαλύτερη αξία όμως έχει ότι πρέπει να εξαρθρωθεί μια και δια πάντως η τρομοκρατία στην Ελλάδα.Και επειδή η περίοδος που περνάμε ευνοεί την δημιουργία των τρομοκρατικών οργανώσεων, νομίζω ότι η ελληνική αστυνομία πρέπει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να τις εξαρθρώσει χωρίς όμως να παραβιάζει βασικές αξίες ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Νομίζω ότι μπορεί να κάνει την δουλειά της πολύ καλά.
Πηγή: eviaportal.gr
Use Facebook to Comment on this Post