Τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στον ύπνο επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες, αφού όπως υποστηρίζουν, μπορεί μετά από 2 ποτήρια, να κοιμόμαστε πιο εύκολα, όμως ο ύπνος δεν είναι ούτε ξεκούραστος, ούτε ευχάριστος εν τέλει για τον….
οργανισμό.
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιρσάαντ Εμπραχίμ, ιατρικό διευθυντή του Κέντρου Ύπνου του Λονδίνου, ο ύπνος μετά την κατανάλωση αλκοόλ, είναι συνήθως λιγότερο ποιοτικός και με λιγότερα όνειρα
Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συγκριτική αξιολόγηση 20 δημοσιευμένων μελετών για τη σχέση αλκοόλ-ύπνου, που αφορούσαν περισσότερους από 500 ανθρώπους.
Οι έρευνες δείχνουν ότι άσχετα με το πόσο πολύ πίνει κανείς το βράδυ, το αλκοόλ μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται έως ότου αποκοιμηθεί και μέχρι τα μισά του ύπνου, το αλκοόλ αυξάνει το βαθύ ύπνο, ενώ όσο περισσότερο έχει πιει κανείς, τόσο πιο βαθύς είναι αρχικά ο ύπνος του.
Όμως μετά τα του ύπνου, αυτός διαταράσσεται και γίνεται λιγότερο βαθύς και ικανοποιητικός, ενώ μειώνεται σημαντικά η «φάση REM», στη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός και συμβαίνουν τα όνειρα και βοηθά στη λειτουργία της συγκέντρωσης και της μνήμης.
Ο υπεύθυνος της μελέτης επισημαίνει ότι «Το αλκοόλ γενικά δεν είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ο ύπνος μπορεί να γίνεται βαθύτερος στην αρχή, αλλά μετά διαταράσσεται. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση. Ένα ή δύο ποτήρια μπορεί να είναι ωραίο πράγμα πού και πού, όμως αν κανείς τα καθιερώσει πριν πέσει για ύπνο, τότε μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα»
«Όσο αυξάνεται η δοσολογία, τόσο το αλκοόλ δυσκολεύει την αναπνοή. Έτσι, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ροχάλιζε, μπορεί να αρχίσει να ροχαλίζει, ενώ κάποιος που ροχάλιζε, μπορεί να εμφανίσει πλέον υπνική άπνοια, δηλαδή η αναπνοή του να σταματά περιοδικά» πρόσθεσε
Use Facebook to Comment on this Post