Περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στην ΕΕ ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Τονίζει δε πως η Βρετανία χρειάζεται την Ευρώπη και αντίστροφα.
Σουλτς:
Περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στην ΕΕ
Με την προαναγγελία δημοψηφίσματος για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αλλά και έναν έντονο δημόσιο διάλογο για το ρόλο, το έργο και τη σημασία της Ένωσης.
Το φετινό «Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών» που εγκαινίασε αρχές του χρόνου η Κομισιόν, είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για να εξηγήσει κανείς στους ευρωπαίους πολίτες την Ευρώπη, τη σημασία της στην καθημερινότητά τους, τα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών.
Με ποια επιχειρήματα θα μπορούσε όμως να πείσει κανείς και τους ευρωσκεπτικιστές Βρετανούς για την αξία της ΕΕ, ρωτάμε τον επικεφαλής του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς;
«Με φέρνετε αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις. Πιστεύω ότι στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού, τον οποίο βιώνουμε σε οικονομικό, οικολογικό, νομισματικό επίπεδο ή και στο πεδίο της κερδοσκοπίας στις διεθνείς χρηματαγορές, η Μεγάλη Βρετανία, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους.
Η ΕΕ μπορεί να τα καταφέρει μόνον εάν εμφανίζεται ως ισχυρή πολιτική δύναμη εν ονόματι όλων των μελών της. Αυτό ισχύει για τη Γερμανία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία. Διάβασα μόλις μια δημοσκόπηση όπου το 60 % των νεαρών Βρετανών κάτω των 30 ετών είναι υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Πιστεύω ότι εάν βάλεις στο τραπέζι τα υπέρ και τα κατά, τότε μπορείς να κερδίσεις (ένα δημοψήφισμα) και στη Μεγάλη Βρετανία».
Πηγή: Deutsche Welle
Use Facebook to Comment on this Post