Μεγάλη και έγκυρη εφημερίδα των Αθηνών μεταξύ άλλων αποκάλυψε την διαδρομή του σημερινού Υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Σταχυολογώ από το ενδιαφέρον ρεπορτάζ τα παρακάτω:…
«Η γνωριμία με Σημίτη.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας γνώρισε τον Γιάννο Παπαντωνίου, τότε Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Με τη σειρά του, ο κ. Παπαντωνίου τον έφερε σε επαφή με τον Κώστα Σημίτη, που ήταν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας τη περίοδο ’85- ’87. Η γνωριμία αυτή έμελλε να είναι σημαδιακή για τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, αφού δρομολόγησε την ώριμη πολιτικοποίηση του προς το ρεύμα του εκσυγχρονισμού μερικά χρόνια αργότερα.
Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1996 ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας που έπεισε τον Γιάννο Παπαντωνίου να εκδηλωθεί δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Σημίτη για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Λίγους μήνες αργότερα, με Πρωθυπουργό πια τον κ. Σημίτη, του οποίου υπήρξε από τα αγαπημένα παιδιά, έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).
Από τη θέση αυτή διαπραγματεύτηκε για τέσσερα συναπτά έτη την ένταξη της χώρας στο ευρώ, μαζί με το Λουκά Παπαδήμο και το Βασίλη Ράπανο.
«Ξεσκονίζουν» τον κ. Γιάννο.
Έλεγχος των οικονομικών του πρώην υπουργού και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκη. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα… το γνωστό αυτό άσμα «ταιριάζει γάντι» στον Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος μέσα σε λίγες μέρες είδε το όνομα του να μπαίνει για τα καλά στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών και του ΣΔΟΕ, με φόντο τα έργα και τις ημέρες του στο υπουργείο Άμυνας (όπως είχαν αποκαλύψει πριν από μερικές ημέρες τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»).
Σαν να μην έφτανε αυτό, η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής, προχωρά σε έλεγχο των οικονομικών του ιδίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκη, έπειτα από επιστολή του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και την αποκάλυψη ότι η τελευταία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ με τους καταθέτες σε τράπεζα της Ελβετίας.
Ο πρώην Υπουργός επιμένει πως ούτε ο ίδιος ούτε η σύντροφος της ζωής του, είχαν καταθέσει χρήματα στο συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ωστόσο, είναι πλέον δεδομένο, ότι ο εκ των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων της εποχής Σημίτη πιάστηκε για τα καλά στις «δαγκάνες» των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.
Το «σήριαλ» αυτό ήρθε σε μια στιγμή, που ο πρώην υπουργός επιχειρούσε να κρατηθεί μακριά από το πολιτικό γίγνεσθαι, έχοντας ξεχάσει έννοιες τύπου greek statistics ή limit-up και limit-down, που σημάδεψαν την περίοδο της παραμονής του στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γιάννης Στουρνάρας και τα καλοκαίρια στη Σύρο.
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ο Γιάννος Παπαντωνίου εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συνδέεται με μακροχρόνια φιλία, η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου 25 χρόνια, υπό την «σκέπη» του τότε υπουργού Κώστα Σημίτη.
Ενδεικτικό της χημείας τους ήταν ότι απέκτησαν γειτονικές εξοχικές κατοικίες στη Σύρο, όπου και στο πρόσφατο παρελθόν παραθέριζαν παρέα με τον Φρανσουά Ολάντ.
Στο «μικροσκόπιο» του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχουν μπει υποθέσεις για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, που χειρίστηκε ως υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Σύμφωνα με τη «Real News», η εισαγγελία ερευνά τη νομιμότητα των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών το 2003, την αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την αγορά 12 ελικοπτέρων «Απάτσι» και την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», το ιλιγγιώδες ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων έχει διαπιστωθεί από τις ελεγκτικές αρχές, ότι διακινήθηκε μέσω των λογαριασμών της συζύγου του Γ. Παπαντωνίου αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου του Γιώργου Κανδαλέπα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για λογαριασμούς που βρίσκονται στην HSBC της Γενεύης και αποκαλύφθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ που επικαλείται η εφημερίδα, τη στιγμή που ο Φαλτσιάνι υπέκλεπτε τη λίστα, στο λογαριασμό της συζύγου του Γ. Παπαντωνίου αποτυπώθηκε η ύπαρξη κατάθεσης 1,5 εκατ. δολαρίων. Χρονικά ήταν η ίδια περίοδος που ο Γ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λογαριασμοί, τα ποσά και οι ταυτότητες αυτών των δύο ονομάτων έχουν επιβεβαιωθεί από το ΣΔΟΕ και σύντομα θα κληθούν προκειμένου να αιτιολογήσουν την κίνηση αυτών των ποσών.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΔΟΕ, τα μεγαλύτερα ποσά έχουν προέλθει από αμερικάνικες τράπεζες, ενώ ερευνάται και μια μικρή Ελβετική τράπεζα.
Παράλληλα όμως οι ελεγκτές έχουν επικεντρωθεί στα δύο αυτά ονόματα. Της Σταυρούλας Κουράκου και του Γιώργου Κανδαλέπα.
Και όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ έχει επικεντρωθεί ότι από τους δύο λογαριασμούς έχουν διακινηθεί ποσά (αναλήψεις-καταθέσεις) που φτάνουν ή υπερβαίνουν τα 40 εκ. δολάρια!!!
Την ίδια ώρα που κόβονται τα δώρα και τα επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχων, για να εξοικονομηθούν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο, εξαιτίας της συστηματικής αδράνειας που επιδείκνυε επί ενάμισι χρόνο, αδυνατεί να εισπράξει δισεκατομμύρια από ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία.
Η χώρα μας θα μπορούσε να είχε κάνει κινήσεις από τα μέσα του 2011, σε συμφωνία με τις ελβετικές Αρχές, ώστε να φορολογηθούν οι ανώνυμοι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι οποίοι φτάνουν, σύμφωνα με τους μετριοπαθέστατους υπολογισμούς, τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το «Der Spiegel» μάλιστα είχε κάνει λόγο για συνολικές ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία άνω των 600 δισεκατομμυρίων.
Η κωλυσιεργία των Ελληνικών Αρχών στερεί από την Ελλάδα σημαντικά έσοδα και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν οφείλεται απλώς σε γραφειοκρατικούς λόγους ή ενδεχομένως υπάρχουν και άλλες σκοπιμότητες.
Διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα άριστα εκτιμούν ότι ακόμα και με μία συμφωνία που θα προέβλεπε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό η χώρα μας θα μπορούσε να εξασφαλίσει άμεσα, ένα ποσό της τάξεως των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πέραν όμως από το οικονομικό όφελος, η Ελλάδα θα είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα διεθνώς, ότι θέλει και μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για τον εντοπισμό κεφαλαίων που φοροδιαφεύγουν.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών:
Που βρίσκεται ο έλεγχος; Ποιοι έχουν χρεωθεί τις ανωτέρω υποθέσεις; Με ποιου εντολή;
Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα
Τι κάνουν ώστε να εισπράξει το Δημόσιο όσα του οφείλουν, εάν έχουν αποκρύψει φόρους;
Γιατί πηγαίνουν με τόσο αργούς ρυθμούς οι έλεγχοι;
Έχουν δεσμεύσει την κινητή και ακίνητη περιουσία καθώς και τις καταθέσεις των εμπλεκομένων, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι;
Πώς απαντούν στα δημοσιεύματα , όπως τα ανωτέρω που ουσία ζητούν να καλυφθεί η λαϊκή απαίτηση «η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο να φαίνεται αλλά και να είναι τίμια;» και αξιώνουν να είστε ακριβοδίκαιοι και αυστηροί και με τους στενότερους φίλους και συνεργάτες σας;
Είναι αλήθεια όσα καταγράφουν οι δημοσιογραφικές γραφίδες για τις σχέσεις και την γειτονία του νυν με τον πρώην «Τσάρο» της Οικονομίας;
Γιατί δεν δόθηκαν απαντήσεις και εξηγήσεις σε όσα ενυπόγραφα έγραψαν, οι έγκριτοι δημοσιογράφοι στις πιο πάνω εφημερίδες;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Βουλευτής Αχαΐας
Use Facebook to Comment on this Post