Κρίσεις πανικού και πώς τις αντιμετωπίζω

Οι κρίσεις πανικού είναι επεισόδια, που εμφανίζονται στη ζωή κάποιου,αιφνίδια, σε κατάσταση ηρεμίας και χωρίς να συντρέχει κάποια προφανής αιτία, με περιόδους ύφεσης και έξαρσης.


Μία κρίση πανικού συνοδεύεται…

από έντονα σωματικά συμπτώματα,όπως ταχυκαρδία, τρέμουλο, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα πνιγμού, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, αδυναμία, τάση για λιποθυμία, ζαλάδα ή αστάθεια, μυρμήγκιασμα στα χέρια και στομαχικές ενοχλήσεις. 

Σε κάθε άτομο διαφέρουν τα συμπτώματα και δεν εκδηλώνονται όλα από τα παραπάνω. 

Συνήθως, κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού το άτομο κάνει καταστροφικές σκέψεις, όπως «θα τρελαθώ», «χάνω τον έλεγχο», «παθαίνω εγκεφαλικό ή έμφραγμα».
Σκέψεις που εύλογα κάνει το άτομο εκείνη τη στιγμή, διότι του συμβαίνει κάτι που φαίνεται ανεξήγητο, αλλά συνήθως είναι σκέψεις που δεν πραγματοποιούνται.
Η κρίση είναι μία κατάσταση που προκαλεί έντονο φόβο, άγχος, τρόμοκαι ταυτόχρονα αμηχανία και ντροπή κυρίως όταν συμβαίνει σε εξωτερικό χώρο, όπου βρίσκονται και άλλα άτομα τριγύρω.

Μετά από μία κρίση πανικού, το άτομο νιώθει εξαντλημένο.
Έπειτα από την πρώτη κρίση, τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα που χαράζονται στη μνήμη του ανθρώπου. Συχνά, κυριαρχεί επίμονα η σκέψη και ο φόβος της πιθανότητας να επαναληφθεί, που προκαλούνται αυτόματα κάποια από τα συμπτώματα, χωρίς όμως να είναι μία νέα κρίση πανικού.
Αυτό ονομάζεται «άγχος αναμονής».
Γεγονός που μπορεί να δυσκολεύει και να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και την κοινωνική ζωή του ανθρώπου.


Συνήθως, μία κρίση πανικού διαρκεί από μερικά λεπτά μέχρι και κάποιες ώρες. Οι γυναίκες εμφανίζουν κρίση πανικού σε μεγαλύτερο ποσοστό και πιο συνηθισμένη ηλικιακή περίοδος εκδήλωσης είναι από τα 20 έως τα 40, χωρίς αυτό να αποκλείει τις υπόλοιπες ομάδες.
Τα σωματικά συμπτώματα των κρίσεων πανικού μοιάζουν με αυτά σοβαρών οργανικών παθήσεων, για αυτό επιβάλλεται να αποκλειστεί με ιατρική γνωμάτευση, τυχόν οργανικό πρόβλημα του ατόμου.
Σε περίπτωση, που οι κρίσεις πανικού ή το άγχος αναμονής αυτών συνεχίζονται, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με κάποια μορφή ψυχοθεραπείας, όπου το άτομο με τη βοήθεια του ειδικού θα εντοπίσει και διαπραγματευτεί κατάλληλα τις πραγματικές αιτίες πίεσης και άγχους που υποβόσκουν κάτω από τις κρίσεις πανικού. 

Η πιο ενδεδειγμένη μορφή είναι αυτή της γνωστικής – συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας.

Μαρία Ροδίτη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *