Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο ΙΚΑ, αρχικά, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 70.000 συνταξιούχους – μαϊμού, όμως τελικά, η διοίκηση του Ιδρύματος εκτιμά ότι δεν ξεπερνούν …
κατά πολύ τις 20.000 περιπτώσεις.
Μάλιστα, ήδη, έχει ενημερώσει τις οικογένειες των δικαιούχων που δεν έχουν απογραφεί, προκειμένου να προσέλθουν στα ταμείο και να επιστρέψουν τα ποσά που λάμβαναν χωρίς να τα δικαιούνται.
Αλλά και στον ΟΑΕΕ, όταν έληξε η προθεσμία απογραφής, οι αναπόγραφοι ήταν 45.000. Δόθηκε παράταση τεσσάρων ημερών από τη διοίκηση και 15.000 ασφαλισμένοι, προσέτρεξαν προκειμένου να απογραφούν, αφού δεν ήταν παραβάτες αλλά αμελείς, ή ανενημέρωτοι…
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, περίπου 50.000 συντάξεις βρέθηκαν «ορφανές», στα 3 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
Στο ΙΚΑ δεν εμφανίστηκαν 11.095 δικαιούχοι, στον ΟΓΑ 12.800 και στον ΟΑΕΕ 30.000, ενώ ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή των συνταξιούχων των Ταμείων της ΔΕΗ, της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και η προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.
Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν ότι ο αριθμός αυτός μετά τη διακοπή της χορήγησης των συντάξεων θα μειωθεί κατά πολύ.
Αναμένουν όμως τον εντοπισμό σημαντικού αριθμού παραβατών, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής όλων των συντάξεων, που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, που συνεχίζεται.
Παράλληλα, έλεγχος πραγματοποιείται και όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας και θανάτου, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η παραβατικότητα στις περιπτώσεις αυτές είναι μεγάλη, καθώς πολλοί δικαιούχοι έχουν προχωρήσει σε τέλεση γάμων, χωρίς να έχουν ενημερώσει τα ταμεία, τα οποία εξακολουθούν να τους καταβάλλουν τις συντάξεις.
Μόνο στο ΙΚΑ, εκτιμάται ότι η παραβατικότητα αγγίζει το 15%, με το ταμείο να καταβάλλει 260.000 συντάξεις θανάτου.
Σε όλες τις περιπτώσεις που, από τους ελέγχους, θα διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα αναζητήσουν τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών, καθώς και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Δικαστική διεκδίκηση
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Παναγιώτη Κοκκόρη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την επιστροφή των χρημάτων από όσους αδικαιολόγητα τα έχουν καρπωθεί και την απονομή ευθυνών σε όσους συμμετείχαν στην παρανομία με τις καταχρηστικές συντάξεις.
Ήδη, το ΙΚΑ ξεκίνησε τις διαδικασίες, καθώς εκτιμά ότι το ταμείο χάνει περί τα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο. Βέβαια, ζητούμενο παραμένει γιατί, ενώ απογραφές γίνονται από το 2010, σήμερα, Ιανουάριος του 2013, κινούνται ο πρώτες νομικές διαδικασίες διεκδίκησης των ποσών που καταβλήθηκαν και εκταμιεύθηκαν παράνομα…
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Πριν από μερικές εβδομάδες, μόλις 4 υπάλληλοι του τμήματος Πληρωμών Συντάξεων του ΙΚΑ Πάτρας είχαν κινήσει διαδικασίες καταλογισμού και σε επόμενη φάση αναμένεται να ακολουθήσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και η υποβολή μηνυτήριων αναφορών, σε περιπτώσεις συγγενών που λάμβαναν συντάξεις πεθαμένων συνταξιούχων. Μάλιστα, έχει ήδη εκδικαστεί περίπτωση, όπου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, σε γυναίκα που εισέπραξε παράνομα 40.000 ευρώ από τη σύνταξη συγγενικού της προσώπου που είχε πεθάνει, ενώ σε πέντε περιπτώσεις έχουν βγει αποφάσεις για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Αλλά και στην Κρήτη, έχουν κινηθεί διαδικασίες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν ρυθμίσεις για επιστροφή των ποσών σε δόσεις.
Και νέα καταδικαστική απόφαση
Μόλις εχθές, το Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών σε μια γυναίκα, η οποία επί 6,5 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της νεκρής αδερφής της.
Η κατηγορουμένη δεν είχε δηλώσει το θάνατο της αδερφής της και συνέχιζε να εισπράττει κανονικά τη σύνταξη καθώς ήταν συνδικαιούχος στον τραπεζικό της λογαριασμό. Πρόκειται για την εκδίκαση της πρώτης μηνυτήριας αναφοράς που έχει υποβάλλει η διεύθυνση του περιφερειακού παραρτήματος ΙΚΑ Κρήτης κατά συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις.
Παραγραφή των αξιώσεων σε 20 χρόνια
Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα, υπήρξε απόφαση βάσει της οποίας μετά την παρέλευση 20 ετών και όχι 10 που ίσχυε μέχρι πρότινος, θα παραγράφονται πλέον οι αξιώσεις του ΙΚΑ αλλά και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων, για περιπτώσεις που αφορούν αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.
Με εγκύκλιό του το ΙΚΑ, σημειώνει ότι για τις πράξεις καταλογισμού, οι οποίες εκδίδονται από 12 Νοεμβρίου 2012 και μετά και αφορούν σε αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, εφαρμόζεται η εικοσαετής παραγραφή
Use Facebook to Comment on this Post