Η πλειονότητα των έως τώρα μελετών για τους άνδρες που ασκούν σεξουαλική βία στις συντρόφους τους προέρχεται από…
δείγματα ανδρών που έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Πρόσφατα όμως δημοσιεύθηκε μελέτη (Carvalho, 2013) στην οποία συμμετείχαν άνδρες με ιστορικό σεξουαλικής βίας κατά των συντρόφων τους, οι οποίοι όμως ουδέποτε είχαν εμπλοκή με το σύστημα δικαιοσύνης.
Η μελέτη διενεργήθηκε στην Πορτογαλία σε δείγμα φοιτητών με στόχο να καταγράψει κάποια χαρακτηριστικά αυτών των ανδρών, κυρίως όσον αφορά τη σεξουαλική τους λειτουργία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που ασκούσαν βία κατά των γυναικών είχαν μεγαλύτερη δυσκολία επίτευξης στύσης και οργασμού, καθώς και άγχος για τη σεξουαλική τους επίδοση, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν ασκούσαν σεξουαλική βία.
Επιπλέον, οι άνδρες που ασκούσαν σεξουαλική βία ένιωθαν μεγαλύτερη ντροπή για τη σεξουαλικότητά τους, πίστευαν ότι δεν είναι ελκυστικοί και είχαν υψηλό αίσθημα ανεπάρκειας.
Πώς εξηγούνται τα προαναφερθέντα δεδομένα;
Η συγκεκριμένη μελέτη συνδέει τη βίαιη σεξουαλική πρακτική των νέων με το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης. Αν και το άγχος της επίδοσης έχει μελετηθεί αρκετά και γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με προβλήματα στύσης και εκσπερμάτισης, φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνδέεται και με βίαιες σεξουαλικές πρακτικές.
Ωστόσο φαίνεται ότι αυτά τα δύο δεν έχουν αιτιακή σχέση. Με άλλα λόγια, δεν ασκεί κάποιος βία επειδή έχει άγχος επίδοσης, αλλά μάλλον διατηρεί ένα σύστημα πεποιθήσεων το οποίο δημιουργεί άγχος επίδοσης και βίαιη συμπεριφορά.
Προηγούμενη μελέτη (Sigre-Leiros, 2013) από την ίδια ερευνητική ομάδα είχε δείξει ότι οι νέοι άνδρες που ασκούν σεξουαλική βία χαρακτηρίζονται από πεποιθήσεις που δηλώνουν χαμηλή εμπιστοσύνη προς τους άλλους, αίσθημα εξάρτησης και ανεπάρκειας, καθώς και πεποιθήσεις απαισιοδοξίας.
Use Facebook to Comment on this Post