Η είδηση βρίσκεται σε όλα τα μέσα και κυριαρχεί στις επιστημονικές στήλες. Δυνητικά …
κατοικήσιμος πλανήτης στον γαλαξία μας και σε απόσταση 20 ετών φωτός από τη Γη (περίπου 189 δισ. χιλιόμετρα).
Ο πλανήτης Gliese 581g βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το μητρικό του άστρο, που η θερμοκρασία του πρέπει να επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια ή λίγο κάτω από αυτήν.
Ο Gliese δεν είναι ο μοναδικός που έχει ανακαλυφθεί. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει συνολικά 422 εξωπλανήτες από το 1995.
Παλαιότερα το ερώτημα ήταν για το εάν τα αστέρια που βλέπουμε στον σύμπαν έχουν πλανήτες. Με την ανακάλυψη των πρώτων πλανητών (κυρίως αέρινων γιγάντων όπως ο Δίας), περάσαμε στο ερώτημα εάν υπάρχουν κατοικήσιμοι πλανήτες.
Σήμερα φαίνεται ότι κι αυτό το ερώτημα απαντήθηκε καταφατικά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πιθανότητες ζωής είναι στο 100%.
Αναγκαστικά λοιπόν το επόμενο ερώτημα είναι: Τί είδους ζωή φιλοξενεί;
Θα μπορούσε να είναι αρκετά ανεπτυγμένη;
Αν αναλογιστούμε την πρόοδο που έκανε η ανθρωπότητα στα τελευταία 100 χρόνια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στα επόμενα 100 θα μπορούμε να καλύπτουμε τέτοιες αποστάσεις (189 δισ. χιλιόμετρα).
Γιατί να μας φαίνεται απίθανο να το κάνουν αυτό ήδη κάποιοι άλλοι;
Εάν ένας από τους χιλιάδες πιθανούς πλανήτης με δυνατότητα ζωής έχει έναν πολιτισμό με 100-200 χρόνια πιο εξελιγμένο από εμάς, τότε προς τι η αμφισβήτηση για εξωγήινους επισκέπτες;
Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παραδεχθεί ότι η επίσκεψη του πλανήτη μας από εξωγήινο πολιτισμό (στο παρελθόν ή στο μέλλον) δεν είναι κάτι το απίθανο.
Πρέπει να το κάνει για να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της.
xorisoria.org
Use Facebook to Comment on this Post