Ένα μπρούτζινο κράνος Έλληνα πολεμιστή που χρονολογείται από τον 6ο ή τον 5ο αιώνα π.Χ ανακαλύφθηκε στο βυθό της θάλασσας στο λιμάνι της Χάιφα… στο Ισραήλ, αλλά ο ιδιοκτήτης του παραμένει μυστήριο. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, πρόκειται για ένα από τα πιο σφυρηλατημένα κομμάτια της πρώιμου ελληνικού πολεμικού εξοπλισμού που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί, με επίχρυσα τμήματα και πολλά διακοσμητικά στοιχεία.
Ωστόσο, το πώς βρέθηκε στο βυθό και το σε ποιον ανήκε παραμένει άγνωστο. Μία θεωρία είναι πως ανήκε σε πολεμιστή που βρισκόταν σε ένα από τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου κατά των Περσών.
Το κράνος βρέθηκε πριν από πέντε χρόνια από ένα ολλανδικό σκάφος και παραδόθηκε στις αρχές.
Το κράνος έχει κατασκευαστεί από ειδικούς με τη χρήση ενός φύλλου μπρούτζου που θερμάνθηκε και σφυρηλατήθηκε.
Με την τεχνική αυτή το βάρος του μειώνεται χωρίς να περιοριστεί η προστασία του κεφαλιού.
Το μπροστινό μέρος είναι παχύτερο από ό,τι το πίσω. Στο μέτωπο έχει σφυρηλατηθεί η ουρά παγωνιού ενώ φίδια κοσμούν το τμήμα πάνω από τα μάτια. Τα ζυγωματικά είναι διακοσμημένα με λιοντάρια.
Για το πώς το κράνος βρέθηκε στο βυθό, μία θεωρία είναι πως απλά έπεσε από το πλοίο στο οποίο επέβαινε ο μισθοφόρος. Μία άλλη άποψη είναι πως το πλοίο βυθίστηκε.
Το κράνος εκτίθεται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στη Χάιφα.
Use Facebook to Comment on this Post