Ήταν 7 Ιουνίου 1952 όταν το αντιτορπιλικό Έλλη μετέφερε τον τότε Βασιλιά Παύλο και τη σύζυγό του, Βασίλισσα Φρειδερίκη στην Τουρκία. Ήταν η τελευταία φορά που αρχηγός του ελληνικού κράτος επισκεπτόταν τη γείτονα.
Πέρασαν 62 χρόνια και η ατάκα του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου για να υπενθυμίσουν πως έκτοτε κανένας αρχηγός κράτους δεν έχει επισκεφτεί την Τουρκία. Ακολούθησε βέβαια μια έντονη περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αποκορύφωμα τα Σεπτεμβριανά.
Το τότε βασιλικό ζεύγος είχε προσκαλέσει σε επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Τζελάρ Μπαγιάρ.
Το αντιτορπιλικό Έλλη που μετέφερε τον Παύλο και τη Φρειδερίκη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ, ξεκίνησε από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη συνοδεία ενός ακόμη πολεμικού πλοίου. Όταν μπήκε στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, τους υποδέχτηκαν τουρκικά πολεμικά πλοία.
Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες βασιλείς επισκέπτονταν την Κωνσταντινούπολη. Το ταξίδι έγινε με πρωτοβουλία του βασιλιά Παύλου.
Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στο βασιλικό ζεύγος ήταν θερμότατη. Η είσοδός τους στην Κωνσταντινούπολη έγινε με ανοιχτό αυτοκίνητο και πολλούς Έλληνες της Πόλης να έχουν βγει στους δρόμους. Τους συνόδευε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η επίσκεψη ήταν τριήμερη. Ο Παύλος και η Φρειδερίκη πήγαν στην Άγκυρα και επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη. Φιλοξενήθηκαν στα ανάκτορα Ντολμά Μπαχτσέ, επισκέφτηκαν το Πατριαρχείο και συνάντησαν τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, ενώ από τη γέφυρα της θαλαμηγού του Τούρκου προέδρου επιθεώρησαν τον τουρκικό Στόλο.
Πήγαν στη συνοικία του Πέρα και επισκέφτηκαν επίσης κεντρικές συνοικίες με έντονο το ελληνικό στοιχείο.
Η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε πει για το ταξίδι στην Τουρκία:
«Η επίσκεψις υπήρξε, στο σύνολό της, μια μεγάλη επιτυχία. Η ελληνοτουρκική φιλία τοποθετήθηκε επάνω σε πολύ προσωπική βάση. Γίναμε φίλοι με τον πρόεδρο, ο οποίος είναι ένας μετριόφρων και σεμνός άνθρωπος. Ιδιαιτέρως μας άρεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι νέος, δραστήριος και πολύ ευφυής με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. Ο υπουργός των Εξωτερικών είναι επίσης ευφυής και συμπαθής. Κατά την διάρκεια μιας επισκέψεως δέκα ημερών υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να σπάση η υπερβολικά επίσημη ατμόσφαιρα και να διεξαχθούν ωρισμένες φιλικές συζητήσεις επί όλων των θεμάτων……
Ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε ιδιωτικώς στους επισήμους μας να καταλάβουν ότι η κυβέρνησίς του διάκειται συμπαθώς προς εμάς επί του θέματος της Κύπρου και ότι δεν θα αντιμετωπίζαμε μεγάλες δυσκολίες μαζί της σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνησις θα αναγκαζόταν να προβή σε επίσημες ενέργειες λόγω υπερβολικής πιέσεως της κοινής γνώμης….. Έχω την βεβαιότητα ότι η Γιουγκοσλαβία, βλέποντας την ισχυροποίησιν της ελληνοτουρκικής φιλίας θα θελήση τελικά να προσχωρήσει κι αυτή. Ποιος ξέρει μπορεί να συμβεί και το αδιανόητο – ο Τίτο να επιθυμήσει να μας επισκεφτεί.
Σταθερές και καλές σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας και πιθανώς Γιουγκοσλαβίας θα κάνουν οποιονδήποτε επιδρομέα να σκεφθή δύο φορές και θα δημιουργήσουν έναν πρώτης τάξεως βατήρα προσελεύσεως μέσα στο «μαλακόν υπογάστριον» της Ευρώπης. Ο σύζυγός μου κι εγώ θα κάνωμε πάντοτε οτιδήποτε μπορούμε για να συμβάλωμε στην ενίσχυση και ενοποίηση της γωνιάς αυτής του κόσμου….
Φιλοδοξία του συζύγου μου και εμού, τόσο ατομικώς όσο και υπό την επίσημον ιδιότητά μας ως ηγετών της χώρας μας….».
Πηγή: omogeneia-turkey.com
Use Facebook to Comment on this Post