Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, μετά από τις τελευταίες διαπραγματέυσεις των δύο προέδρων των χωρών.
Οι διαπραγματέυσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών που διακόπηκαν μετά το τέλος της κουβανικής επανάστασης.
Τι όμως έχει συμβεί κατά τη διάρκεια των περασμένων 60, περίπου, ετών μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο.
Το 1959 ο Φιντέλ κάστρο καταλαμβάνει την εξουσία και ένα χρόνο αργότερα, το 1960, όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις κρατικοποιήθηκαν και οι ξένοι εκδιώχθηκαν.
Το 1961 οι ΗΠΑ σταματούν οποιαδήποτε διπλωματική σχέση με τη Κούβα. Την ίδια χρονιά γίνεται και η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Ήταν μια αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα, που εκτελέστηκε από την παραστρατιωτική ομάδα Μπρίγκειντ 2506, υποστηριζόμενη από την CIA, ενώ το 1962 ακολούθησε η κρίση των πυραύλων της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου.
Το 1980, περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Mariel” με προορισμό τις ΗΠΑ, ενώ το 1996 Ο κουβανικός στρατός καταρρίπτει αμερικάνικα αεροπλάνα. Περίπου 3 χρόνια αργότερα, το 1999, οι Αμερικανοί πολίτες οργανώνουν εκστρατείες για την ματαίωση της εξορίας του Elian Gonzales στην Κούβα.
Το 2001 το κλίμα φαίνεται να αλλάζει, αφού για πρώτη φορά οι ΗΠΑ στέλνουν τρόφιμα στον κουβανικό λαό και επτά χρόνια αργότερα ο αδερφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ τον διαδέχεται στην εξουσία. Μόλις τρία χρόνια αργότερα ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίζει να χαλαρώσει τα ταξιδιωτικά μέτρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων αποτελεί η κοινή προσπάθεια των ηγετών των χωρών να αναθερμάνουν της διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις των χωρών.
Use Facebook to Comment on this Post