Οι 12 αλλαγές στη φορολογία για το 2015 – Ποιοι φόροι αυξάνονται και ποιοι πέφτουν

45Το νέο έτος φέρνει 12 αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, εκ των οποίων πέντε συνδέονται με ελαφρύνσεις και απλοποιήσεις διαδικασιών.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα για όσους έχουν μισθούς και συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ από 39 ως και 1.200 ευρώ. Για τη μεγάλη πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων το μηνιαίο κέρδος θα κυμανθεί κοντά στα 60 ευρώ.

Επιπλέον, καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τα 9.550 ευρώ. Από το 2015 τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ, αφού έχουν αφαιρεθεί οι παραγωγικές δαπάνες τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Δεύτερη σημαντική αλλαγή οι αποδείξεις. Πλέον και για το 2015, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνουν το 25% αλλά το 10% του εισοδήματος σε αποδείξεις. Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το «ακάλυπτο» ποσό εξακολουθεί να φορολογείται με 22%.

Επιπλέον, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν μέχρι και το 2014 με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης. Το όφελος για τους ιδιοκτήτες κυμαίνεται από τα 180 έως 360 ευρώ.Ο συμπληρωματικός φόρος, όπως προαναφέρθηκε, καταργείται, ωστόσο αυξάνεται ο συντελεστής φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια κατά 1%. Ομως, για τους περισσότερους αυτή η αλλαγή θα σημάνει μείωση της φορολόγησης κατά μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο.

Αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή φόρου στην υπεραξία που προκύπτει από τις πωλήσεις ακινήτων.

Από την άλλη, όμως, έρχονται και αλλαγές στη φορολογία που επιβαρύνουν περαιτέρω την τσέπη του φορολογούμενου.

Καταρχάς η αύξηση από 10% σε 11% του συντελεστή φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα που μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση μέχρι τα 120 ευρώ για έναν ιδιοκτήτη εκμισθούμενου ακινήτου. Επιπλέον, επιβάρυνση φέρνει και το γεγονός ότι από τη νέα χρονιά μαν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογουμένου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (κατά ποσοστό άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα σκάφη που κατέχει προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται ως «κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα» με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 33% πάνω από τα 50.000 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το money-money.gr.Δυσάρεστα, όμως, είναι τα νέα και για όσους μισθωτούς έχουν και μπλοκάκι, καθώς, τα εισοδήματα του 2014 από το μπλοκάκι θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ θα πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.

Ακόμη οσοι φορολογούμενοι το 2014 ήταν φοιτητές ή άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και είχαν εισοδήματα πολύ χαμηλά προερχόμενα από περιστασιακή απασχόληση ή απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων θα φορολογούνται για τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προσδιορίζονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι φόροι που θα καλούνται να πληρώσουν θα υπολογίζονται με 26% από το πρώτο ευρώ των τεκμαρτών εισοδημάτων, για όσους έχουν αποκτήσει εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση και με 26% επί της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης, για όσους έχουν δηλώσει μόνο εισοδήματα από τόκους.

Επιπλέον, από το 2015 θα παρακρατείται έξτρα φόρος από τους μισθούς υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν παροχές σε είδος, εφόσον αυτές δεν αποσκοπούν στο να υποβοηθήσουν την εκτέλεση της εργασίας τους.

Επιπλέον, απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο περίπου 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά την διάρκεια του 2014 είχαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *