Επειδή πολλά άρθρα έχουν κυκλοφορήσει στο internet με αυτό το θέμα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αποφασίσαμε οι συντάκτες του apisteuta.com να γράψουμε ένα άρθρο ρεαλιστικό για το πώς θα καταφέρετε να κάψετε λιγότερα ξύλα στο τζάκι σας. Επειδή βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα του χειμώνα και η αγορά των ξύλων παρά την πτώση του πετρελαίου δεν έχει ακολουθήσει την ίδια πτωτική πορεία είναι χρήσιμο να εφαρμόσετε τις βέλτιστες τεχνικές για να ζεσταθείτε περισσότερο και να κάψετε λιγότερο.
Ας ξεκινήσουμε μια πολύ σύντομη αλλά απαραίτητη εισαγωγή. Η θερμογόνος δύναμη των ξύλων είναι συνδεδεμένη με το ποσοστό υγρασίας τους. Αυτό σημαίνει πώς όσο πιο φρεσκοκομμένα είναι τα ξύλα, τόσο λιγότερες θερμίδες μπορούν να δώσουν στον χώρο σας. Γι’αυτό ποτέ δεν αγοράζουμε τελευταία στιγμή τα ξύλα μας. Τα ανοικτα-παραδοσιακά τζάκια βέβαια επειδή δεν υπάρχει έλεγχος οξυγόνου και καύσης τα ξερά ξύλα καίγονται αμέσως δίνουν όμως παρα πολλές θερμίδες στον χώρο μας. Έτσι έχει επικρατήσει η άποψη πως πρέπει να καίμε μαζί χλωρά και ξερά ξύλα στα τζάκια μας. Αυτό δεν έχει τόσο βάση, απλά με αυτόν τον τρόπο κοροϊδευόμαστε ότι καθυστερούμε την μη ελεγχόμενη καύση, χάνουμε όμως σε θερμίδες, καίμε δηλαδή στο τέλος περισσότερα ξύλα για να ζεσταθούμε. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε επίσης πώς τα ανοικτά τζάκια έχουν πολύ χαμηλή απόδοση κοντά στο 5-12% ενώ τα ενεργειακά τζάκια, σόμπες και λέβητα φτάνουν μέχρι 85%.
Σε περίπτωση όμως που το ανοικτό τζάκι μας είναι η μοναδική πηγή θερμότητας τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Εφαρμόζοντας την τεχνική που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω σε βίντεο θα πετύχετε τα εξής :
Μικρότερη κατανάλωση ξύλου.
Υψηλότερη απόδοση.
Λιγότερο καπνό.
Για να εφαρμόσετε την τεχνική που θα σας δείξουμε, μοναδική προϋπόθεση είναι τα ξύλα σας να είναι ξερά, διαφορετικά δεν θα σας ανάψει η φωτιά.
Η τεχνική της αντίστροφης καύσης( upside down fire) : Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται κατά κόρον σε κάμπινγκ απο επαγγελματίες. Ο περισσότερος κόσμος ανάβει την φωτιά με τον κλασσικό τρόπο, δηλαδή από κάτω τα λεπτά και από πάνω τα πιο χοντρά ξύλα. Αυτό είναι λάθος γιατί η φωτιά ως γνωστών πηγαίνει προς τα πάνω, έτσι καίγονται όλα τα ξύλα γρήγορα μιας και δεν υπάρχει έλεγχος καύσης στα ανοικτά τζάκια ή την εξοχή γιατί το οξυγόνο υπάρχει άφθονο. Ανάβοντας την φωτιά βάζοντας κάτω τα χοντρά ξύλα, στην μέση τα πιο λεπτά και πάνω πάνω τα λεπτά ξύλα πετυχαίνεται σταθερή καύση, καθυστέρησης καύσης γιατί τα χοντρά ξύλα καίγονται αργότερα γιατί δεν έχουν επαφή άμεση με την φωτιά. Μοναδική προϋπόθεση για να δουλέψει αυτή η μέθοδος είναι να έχετε ξερά ξύλα. Με αυτόν τον τρόπο όπως θα δείτε και στο βίντεο έχετε λιγότερο καπνό, επιβαρύνεται έτσι λιγότερο το περιβάλλον.
Προσίλης Αργύρης
Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=YaGsLfkOAl8
Use Facebook to Comment on this Post