Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά κάθε μέρα, παρά τις πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι οδηγούν σε υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους και σε αυξημένο κινδύνου διαφόρων νόσων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό του Journal of the American College of Cardiology.
Τα αναψυκτικά και άλλα ποτά, που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα με τη μορφή του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή επιτραπέζιας ζάχαρης (σακχαρόζη), είναι το επίκεντρο μιας συνολικής νέας μελέτης, η οποία εξετάζει επίσης τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο η φρουκτόζη μπορεί να συμβάλει σε ασθένειες.
Είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων ζαχαρούχων ποτά την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους και να συμβάλλει στην παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει εν μέρει, επειδή οι θερμίδες από υγρές τροφές (ποτά) δεν είναι χορταστικές, το οποίο σημαίνει ότι οι άνθρωποι τις πίνουν μαζί με τη συνηθισμένη τροφή τους.
Γλυκαντικές ουσίες, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που παράγεται από άμυλο αραβοσίτου, χρησιμοποιούνται ευρέως ως μια φθηνότερη εναλλακτική λύση της σακχαρόζης σε τρόφιμα και αναψυκτικά.
Αποδεδειγμένος κίνδυνος νόσου
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Frank Hu, PhD, καθηγητή Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ, αξιολόγησαν τα δεδομένα από πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες και από μετα-αναλύσεις των μελετών αυτών.
Βρήκαν ότι η κατανάλωση ενός ή δύο μερίδων ζαχαρούχων ποτών την ημέρα:
Αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 26%
Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανατηφόρου καρδιακής νόσου κατά 35%
Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 16%.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης το πώς η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο σώμα και τη σχέση της με την αύξηση του σωματικού βάρους και την ανάπτυξη μεταβολικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε αντίθεση με γλυκόζη, η οποία απορροφάται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της γαστρεντερικής οδού για την παροχή ενέργειας, η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο ήπαρ.
Εκεί, μπορεί να μετατραπεί και σε λιπαρές ενώσεις που ονομάζονται τριγλυκερίδια, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε λιπώδη ηπατική νόσο και σε αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα βασικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.
Η φρουκτόζη μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα, οδηγώντας σε εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας.
iatropedia
Use Facebook to Comment on this Post