Αν έχετε ΑΥΤΑ τα σημάδια στο Σώμα σας ΜΗΝ τα Αγνοήσετε. Δείτε ΠΩΣ να τα Αντιμετωπίσετε!

1Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων, οι αυτοάνοσες ασθένειες επηρεάζουν μέχρι και 50 εκατομμύρια Αμερικανούς. Μια αυτοάνοση νόσος αναπτύσσεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τα υγιή κύτταρα ως ξένα σώματα και αποφασίζει ότι είναι επικίνδυνα για το σώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια επιτίθεται στα υγιή κύτταρα, επηρεάζοντας έναν ή πολλούς διαφορετικούς τύπους ιστών του σώματος.
Υπάρχουν μέχρι και 80 διαφορετικά είδη αυτοάνοσων νοσημάτων. Υπάρχουν περίοδοι ύφεσης, με λίγα ή καθόλου συμπτώματα και ξεσπάσματα με επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η τρέχουσα θεραπεία για τις αυτοάνοσες ασθένειες επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια θεραπεία.

Ενώ τα αυτοάνοσα νοσήματα συχνά είναι κληρονομικά, έρευνες δείχνουν ότι η κληρονομικότητα αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το ένα τρίτο των παραγόντων των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι παράγοντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νόσηματα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τις φλεγμονώδεις επιθέσεις και ότι μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την αυτοάνοση απόκριση.

Ο Δρ. William Cole, ο οποίος ειδικεύεται στη λειτουργική ιατρική και την κλινική διατροφή, προτείνει πέντε θρεπτικά συστατικά που ο ίδιος συνιστά στα άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσες διαταραχές, καθώς βοηθούν την καταπολέμηση των ασθενειών και τελικά κατευνάζουν το πρόβλημα.

Εδώ είναι οι 5 τροφές που συνιστά ο ίδιος:

1. Bιταμίνη Α

1

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α έχει συνδεθεί με κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, μεταξύ των οποίων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του διαβήτη τύπου 1. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση ενός μηνύματος στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να μετριάσει την υπερβολική ανοσοαπόκριση, που μπορεί να βλάψει το σώμα. Η βιταμίνη Α βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, όπως τα ψάρια, τα οστρακοειδή και το συκώτι, αλλά και το φυτικό καροτένιο – πρόδρομος της βιταμίνης Α – υπάρχει στις γλυκοπατάτες και τα καρότα.

2. Βιταμίνη D

2

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για πολλές μεταβολικές και ανοσολογικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των Τ-βοηθητικών κυττάρων Th17. Τα κύτταρα Th17 είναι βοηθητικά Τ-κύτταρα που παράγουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες. Σε άτομα που υποφέρουν από μια αυτοάνοση ασθένεια, τα κύτταρά Th17 είναι εκτός ελέγχου, αλλά η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης των Th17. Η βιταμίνη D περιέχεται σε ζωικά και γαλακτοκομικά λίπη, αλλά αν περνάτε λίγο χρόνο κάνοντας ηλιοθεραπεία, τότε μπορεί να σας βοηθήσει να συνθέσει ο οργανισμός σας από μόνος του βιταμίνη D.

3. Βιταμίνη K2

3

Η βιταμίνη Κ2 είναι μία από τις πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroimmunology διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ2 ήταν αποτελεσματική στην αναστολή ενός προ-φλεγμονώδους παράγοντα, που ελέγχει ποικίλους φλεγμονώδεις μεσολαβητές. Η βιταμίνη Κ2 ενεργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η Α και η D. Οι καλύτερες πηγές είναι πρωτίστως τα σκληρά τυριά, αλλά και τα αυγά και το φυσικά εκτρεφόμενο κρέας (ιδίως τα όργανα, όπως νεφρά, συκώτι).

4. Σίδηρος

4

Η έλλειψη σιδήρου είναι συνδεδεμένη με πολλές αυτοάνοσες ασθένειες, διότι μια μεγάλη ποσότητα αποθηκευμένου σιδήρου απορροφάται στο έντερο. Η βλάβη του βλεννογόνου του εντέρου και το σύνδρομο διαρροής εντέρου είναι προϋποθέσεις για την αυτοανοσία. Βρίσκοντας το βασικό πρόβλημα είναι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο μιας ανεπάρκειας σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το βόειο κρέας και το σπανάκι.

5. Ιχνοστοιχεία

5

Οι ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία μεταξύ των οποίων του σεληνίου, του μαγνησίου και του ψευδάργυρου που σχετίζονται με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής μειώνουν την απορρόφηση αυτών των θρεπτικών ουσιών. Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για την υγιή παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Προβλήματα στον θυρεοειδή είναι μερικές από τις πιο κοινές αυτοάνοσες καταστάσεις. Σπόροι και ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων τα φιστίκια Βραζιλίας, είναι καλές πηγές ιχνοστοιχείων.

Σύμφωνα με τον Δρ. Cole, αν πάσχετε από μια αυτοάνοση ασθένεια, αυτά είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε:

1. Ελέγξτε τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών του οργανισμού σας.

2. Μάθετε αν έχετε προβλήματα απορρόφησης.

3. Αποφύγετε τροφές που ενεργοποιούν προβλήματα.

4. Υιοθετήστε φυσικές μεθόδους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *