Ο κόκκυγας ή “ουρά”, όπως έχει επικρατήσει να το λέμε, είναι η τριγωνική οστική δομή που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στους γλουτούς.Αποτελείται από τρία έως πέντε οστεώδη τμήματα που συγκρατούνται στη θέση τους με αρθρώσεις και συνδέσμους.
Ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα, που ονομάζεται επίσης και κοκκυγοδυνία, μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες και μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ή χρόνια δυσφορία σε αυτό το σημείο του σώματος.
Αίτια
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στην “ουρά”. Συχνά, η αιτία του πόνου είναι άγνωστη (ιδιοπαθής) και ποτέ δεν προσδιορίζεται επαρκώς.
Παθήσεις γενικές αιτίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν πόνο στην ουρά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Τραύμα: Ο τραυματισμός στον κόκκυγα είναι μια πολύ κοινή αιτία πόνου σε αυτό το σημείο. Ο τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε μελανιά, κάταγμα, ή εξάρθρωση του κόκκυγα.
- Μια πτώση πάνω στον κόκκυγα καθώς είστε σε καθιστή θέση, συνήθως πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια, είναι μια κοινή αιτία ζημίας στον κόκκυγα.
- Ένα άμεσο χτύπημα στο κόκκυγα, όπως αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών δρασττηριοτήτων, μπορεί επίσης να τραυματίσει τον κόκκυγα.
- Ο κόκκυγας των γυναικών μπορεί να τραυματιστεί ή να σπάσει επίσης κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση ή τριβή (όπως συμβαίνει στην ποδηλασία, στην κωπηλασία, ή στην πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση) μπορεί να τραυματίσει τον κόκκυγα.
Λιγότερο συχνές αιτίες του πόνου κόκκυγα περιλαμβάνουν οστικά εξογκώματα, συμπίεση των νευρικών ριζών, λοιμώξεις και όγκους.
Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην “ουρά”
Ο πόνος στον κόκκυγα συχνά μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος και εξουθενωτικός. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο πόνος στην “ουρά” μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορισμένες απλές επιλογές, όπως:
- Αποφύγετε να κάθεστε σε σκληρές επιφάνειες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν κάθεστε σε σκληρές επιφάνειες, προσπαθήστε να εναλλάσσετε την πλευρά των γλουτών στην οποία στηρίζετε το βάρος σας. Επίσης, κλίνετε προς τα εμπρός για να απομακρύνετε το βάρος μακριά από το κόκκυγα.
- Για τραυματικές κακώσεις, εφαρμόστε πάγο στην περιοχή του κόκκυγα για 15-20 λεπτά, τέσσερις φορές την ημέρα, για τις πρώτες λίγες ημέρες μετά τον τραυματισμό.
- Χρησιμοποιήστε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, για τον έλεγχο του πόνου.
- Αγοράστε ένα μαξιλάρι “ντόνατ” ή κάποιο άλλο παρόμοιο μαξιλάρι για να κάθεστε πιο άνετα. Αυτό το μαξιλάρι έχει μια τρύπα στη μέση του, προκειμένου να αποφευχθεί η απευθείας επαφή του κόκκυγα με την επίπεδη επιφάνεια.
- Καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, για να μαλακώσουν τα κόπρανα και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει επιδείνωση του πόνου στην περιοχή του κόκκυγα.
Use Facebook to Comment on this Post