ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ: Γερμανοί, δήθεν αρχαιολόγοι ψάχνουν θησαυρούς στην Αχαϊα

1Γερμανοί αρχαιοκάπηλοι, δήθεν αρχαιολόγοι, περιφέρονται σε ελληνικά χωριά με ανιχνευτές μετάλλων και ζητούν πληροφορίες για αρχαιολογικούς χώρους!
Στόχος τους, ακόμα και χωριά της Πελοποννήσου και της Αχαΐας!

Την σοβαρή αυτή καταγγελία, κάνει ο γνωστός λογοτέχνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδικήσεως των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Γιώργος Λεκάκης, ο οποίος όπως σημειώνει έλαβε συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκων χωριού της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με αυτή, μια ομάδα 10 περίπου Γερμανών, που παρουσιάζονται ως αρχαιολόγοι, με λευκό όχημα και γερμανικές πινακίδες, εμφανίστηκαν στο χωριό και με το πρόσχημα ότι δήθεν συνεργάζονται με ένα Γερμανικό Ινστιτούτο, άρχισαν να υποβάλλουν ερωτήσεις τους ανυποψίαστους κατοίκους. Μάλιστα ρώτησαν την ιδιοκτήτρια του παντοπωλείου του χωριού «πού βρίσκεται το σπίτι της κυρά-Κοντύλως, που έκρυβε αντάρτες στην Κατοχή»!

Πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι αυτό το Γερμανικό Ινστιτούτο που επικαλέστηκαν, δεν πρόκειται για την Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή. Οι δήθεν Αρχαιολόγοι, ήταν εφοδιασμένοι με ειδικά μηχανήματα ανιχνεύσεως μετάλλων και ζήτησαν μάλιστα άδεια από κάτοικο, να κάνουν έρευνα στο χωράφι του.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Λεκάκης «αληθινοί αρχαιολόγοι, εντεταλμένοι από επίσημο φορέα του κράτους τους, κατόπιν σχετικής διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα, ποτέ δεν θα υπέβαλλαν τέτοιες ερωτήσεις, που ταιριάζουν μόνο σε λαθρανασκαφείς. Ούτε θα παρακαλούσαν τους κατοίκους να τους επιτρέψουν να σκάψουν, αλλά θα είχαν εξασφαλίσει την άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, την Αστυνομία και την Εφορεία Αρχαιοτήτων»

Όπως συμπεραίνει ο γνωστός λογοτέχνης-ερευνητής «από το προφίλ, τις ερωτήσεις και τη στάση τους, οι συγκεκριμένοι περίεργοι «ερευνητές», μόνον αρχαιολόγοι δεν είναι, αλλά μάλλον αρχαιοκάπηλοι, ή αναζητητές κάποιου θησαυρού, που κάποιος κατακτητής-πρόγονός τους, τους μαρτύρησε ότι είναι κρυμμένος στο εν λόγω χωριό».

Όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Λεκάκης, ανάλογες καταγγελίες, έχουν γίνει στην Κρήτη και πρόσφατα και στην Κεφαλλονιά, ενώ τα αρχαία αντικείμενα που θα ευρεθούν, πιθανότατα θα πωληθούν σε δημοπρασίες στην Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Μάλιστα ο κ. Λεκάκης εκφράζει ιδιαίτερους φόβους και για την Αχαΐα: «Ο νομός Αχαΐας, έχει τεράστιο αριθμό αρχαίων θησαυρών, που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις είναι απροστάτευτος και που ανοίγει τις ορέξεις επίδοξων αρχαιοκαπήλων. Είναι επιτακτική η ανάγκη προσλήψεως φυλάκων, κάτι που έχουν επισημάνει και οι αρχαιολόγοι»
Όμως φόβος υπάρχει και για την Ολυμπία: «Εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων χάλκινων αντικειμένων στον κόσμο, αλλά στις αποθήκες του μουσείου, οι οποίες γεμίζουν άλλα δέκα μουσεία! Ποιος μπορεί να μου πει, πώς ο Έλλην φορολογούμενος πολίτης γνωρίζει, πόσα και ποια αρχαία αντικείμενα της κληρονομιάς του, ευρίσκονται στις προθήκες και αποθήκες των μουσείων που αυτός πληρώνει;»

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *