Με τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ/ΗΠΑ να είναι τεταμένες λόγω των γεωστρατηγικών ζητημάτων που έχουν προκύψει, κυρίως για τη Συρία και την Ουκρανία, πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται τί θα γινόταν σε ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο σύγκρουσης τους καθώς επίσης και ποια όπλα θα χρησιμοποιούσαν.
Τα πυρηνικά όπλα που κατέχουν οι μεγάλες δυνάμεις είναι τέτοια που κάνουν δύσκολο έναν γενικευμένο πόλεμο αλλά τα συμβατικά όπλα θα κρίνουν τον αγώνα σε πολλές περιφερειακές συγκρούσεις…
Αυτή είναι μια συλλογή από τα 5 καλύτερα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ρωσία όχι μόνο για τις δικές της ένοπλες δυνάμεις αλλά και για εξαγωγές
Sukhoi Su-35 Flanker-E:
Το Sukhoi Su-35 Flanker-E είναι το καλύτερο μαχητικό σε ρωσική υπηρεσία και αποτελεί την πιο εξελιγμένη έκδοση των μαχητικών Su-27. Πλέον συνδυάζει τις υψηλές του κινηματικές επιδόσεις με εξελιγμένα ηλεκτρονικά και όπλα. Το μόνο δυτικό αεροσκάφος που θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει είναι το αμερικανικό F-22 το οποίο όμως υπηρετεί και σε μικρούς αριθμούς αλλά και δεν βρίσκεται σε ευρωπαϊκές βάσεις.
Το Su-35 στα καθήκοντα εναέριας υπεροχής κάνει χρήση του συνδυασμού του ραντάρ κατηγορίας AESA με δυνατότητα αποκάλυψης στόχων στα 400 χλμ. με βολή πυραύλων μεγάλης εμβέλειας με το μαχητικό να κινείται σε υπηρεχητική ταχύτητα της τάξης του 1,5 μαχ σε ύψος 45.000ft δίνοντας στο όπλο τεράστιες κινηματικές επιδόσεις και επιδόσεις εμβέλειας.
Δεν είναι τυχαίο ότι και η Κίνα θέλησε να το προμηθευτεί ώστε να μπορέσει να αποκρούσει εξελιγμένες απειλές που εντάσσουν στα οπλοστάσια τους οι γειτονικές χώρες.
Υποβρύχιο Amur-class:
Αν και το ρωσικό ναυτικό ναυπηγεί εξελιγμένες κλάσεις πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, αυτά τα σκάφη δεν πρόκειται να εξαχθούν. Έτσι για τις σύμμαχες χώρες η Ρωσία προτείνει το συμβατικό υποβρύχιο νέας γενιάς τύπου Amur.
Το υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης κατηγορίας ντίζελ μηχανών έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι πρακτικά αθόρυβο κάτω από το νερό ειδικά όταν χρησιμοποιεί τους ηλεκτροκινητήρες.
Μάλιστα τα ντιζελοκίνητα υποβρύχια είναι πολύ δύσκολοι στόχοι αν λάβουμε γνώση και τις αναφορές όταν ένα κινεζικό υποβρύχιο κλάσης Song βρίσκονταν πίσω από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Kitty Hawk και έγινε αντιληπτό μόνο όταν βγήκε στην επιφάνεια.
Η κλάση Amur βασίζεται στα Project 677 Lada που είναι ειδικά σχεδιασμένα για εξαγωγές. Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με 4 τορπιλοσωλήνες των 533mm 10 κάθετους εκτοξευτές για πυραύλους Kalibr έχει ταχύτητα 20 κόμβων και αυτονομία 45 ημερών.
T-90:
Το ρωσικό άρμα μάχης Τ-90 ήταν το πιο εξελιγμένο άρμα στη Ρωσία μέχρι να εμφανιστεί το T-14 ARMATA. Αν και βασίζεται στα T-72 είναι ένα νέο άρμα σε όλα τα σημεία του ενώ το κόστος του είναι ιδιαίτερα χαμηλό και σε καμία περίπτωση συγκρίσιμο με τα δυτικά όπως LEOPARD-2, M1 ABRAMS τα οποία όμως μπορεί να αντιμετωπίσει.
Πρακτικά το T-90 κάνει χρήση των υλικών και τεχνολογιών των T-80 στο επίπεδο εντοπισμού και εξουδετέρωσης στόχων όπως ΣΕΠ, Σκοπευτικά, Πυροβόλο, Πυρομαχικά σε σκάφος των T-72 όμως με την νέα εξελιγμένη θωράκιση Kontakt-5.
Αν και η Ρωσία έχει σε χρήση 400 άρματα του τύπου το άρμα έγινε γνωστό όταν παραγγέλθηκε από την Ινδία που έχει στα χέρια της την πιο εξελιγμένη έκδοση του.
P-800 Oniks/BrahMos:
Αν και αρχικά οι υπερηχητικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι P-800 αναπτύχθηκαν στην Σοβιετική Ένωση με την πτώση της δημιουργήθηκε η ινδο-ρωσική συνεργασία για τη δημιουργία του πυραύλου BrahMos. Το όπλο μπορεί να εκτοξευτεί από επίγειες, εναέριες, θαλάσσιες και υποθαλάσσιες πλατφόρμες και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 3 μαχ και εμβέλεια κρούσης τα 300χλμ ενώ τα πτητικά του χαρακτηριστικά του καθιστούν μη ανασχέσιμο από πολλά αντιπυραυλικά συστήματα. Η εξαγωγική έκδοση του συστήματος Bastion-P έχει πουληθεί σε Συρία, Βιετνάμ ,Ινδονησία ενώ θα αποτελεί και το κύριο οπλικό σύστημα των νέων ρωσικών φρεγατών Admiral Gorshkov-class.
Type 53-65 τορπίλη:
Η συγκεκριμένη τορπίλη αποτελεί μια τεράστια απειλή για το αμερικανικό ναυτικό καθώς δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από συστήματα αντιμέτρων όπως το γνωστό Nixie καθώς οι αισθητήρες της τορπίλης ακολουθούν τους στροβιλισμούς της προπέλας σε μια πορεία σαν κίνηση του φιδιού και καταστρέφουν έτσι κάθε υποβρύχιο ή πλοίο επιφανείας.
Η μόνη δυνατότητα ανάσχεσης είναι να εκτοξευτεί μια τορπίλη εναντίον αυτής της τορπίλης κάτι που μπορούν να κάνουν τα αεροπλανοφόρα κλάσης USS George HW Bush χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί τα αποτελέσματα.
Στον αντίποδα τα 5 καλύτερα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ είναι τα ακόλουθα:
Ohio-Class Ballistic Missile Submarines:
Τα 14 υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Ohio αποτελούν την εγγύηση της Αμερικής για τα πυρηνικά όπλα. Το κάθε υποβρύχιο που περνά 77 ημέρες στην θάλασσα και 35 μέρες στο ναύσταθμο έχει μήκος 540ft,ακτίνα σκάφους 42ft και έχει εκτόπισμα 18.750 τόνους.
Μπορεί να φτάσει σε βάθη 800 μέτρων και να αναπτύσσει ταχύτητα 25 κόμβων.
Κάθε υποβρύχιο μεταφέρει 24 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D-5 και 24 τορπίλες MK48. Οι πύραυλοι στην πιο εξελιγμένη έκδοση τους έχουν εμβέλεια 4.000 ν.μ. ενώ μέσω συστήματος GPS και έχουν CEP 90-120μ. Κάθε πύραυλος έχει 8 ανεξάρτητες πυρηνικές κεφαλές για ένα σύνολο 192 πυρηνικών όπλων ανά σκάφος.
B-2 Stealth βομβαρδιστικό:
Τα αεροσκάφη αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής αεροπορίας καθώς μπορούν να μεταφέρουν οπουδήποτε παγκοσμίως πυρηνικά όπλα ή ένα μεγάλο φορτίο συμβατικού οπλισμού χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ.
Με το μέγιστο φορτίο καυσίμων που είναι 167.000λίβρες το βομβαρδιστικό μπορεί να εκτελέσει αποστολή κρούσης στα 6.000 χλμ σε ύψος πτήσης 50.000ft μεταφέροντας 20 τόνους πυρομαχικών μεταξύ των οποίων και την βάρους 30.000 λιβρών GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP) που μπορεί να διατρήσει 60 μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος.
Τα 20 σε υπηρεσία βομβαρδιστικά θα συμπληρωθούν στο μέλλον και από τα 100 υπό παραγγελία B-21 raider.
F-22 Raptor:
Το μαχητικό εναέριας υπεροχής κατηγορίας Steath αποτελεί τον εγγυητή του αμερικανικού εναέριου χώρου καθώς μπορεί να πετά με 1,5 μαχ χωρίς μετάκαυση με μέγιστη ταχύτητα πάνω από 2,4 μαχ να μεταφέρει 6 πυραύλους AIM-120D και 2 AIM-9X ενώ τα ηλεκτρονικά του όπως το ραντάρ κατηγορίας AESA παρέχει δεδομένα στόχων στα 300 χλμ.
Το μόνο αρνητικό είναι ο πολύ μικρός αριθμός για τα μαχητικά των 300 εκατ.δολαρίων που ανέρχονται στα 185.
Αντιπυραυλική άμυνα:
Το οπλοστάσιο της Ρωσίας έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να επενδύσουν στην αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Το τελευταίο απόκτημα του ΝΑΤΟ είναι η χερσαία έκδοση του συστήματος AEGIS η AEGIS Ashore που εγκαταστάθηκε στην Ρουμανία και αποτελείται από το ραντάρ SPY-1 με πυραύλους SM-2.
Οι ΗΠΑ για την άμυνα της χώρας τους έχουν αναπτύξει το πύραυλο αναχαίτισης μέσης πορείας με κεφαλή κινητικής ενέργειας μέσω ανεξάρτητου οχήματος προσβολής Exo-atmospheric Kill Vehicle (EKV) με 14 πυραύλους να βρίσκονται στην θέση του μέχρι τις αρχές του 2017 μέσω του προγράμματος Capability Enhancement (CE)–II ενώ πλέον πολύ πιθανό να εγκατασταθούν πύραυλοι και στα ανατολικά της χώρας.
https://youtu.be/qQmzP748oXU
……………..
………………….
pronews.gr
Use Facebook to Comment on this Post